Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η "σιωπή των αμνών"...

 


Γράφει ο Θανάσης Κ.

Συγγνώμη που θα χαλάσω λίγο την εικόνα, αλλά το debate των πολιτικών αρχηγών της περασμένης Τετάρτης ήταν μια ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!
Και μετά αναρωτιόμαστε - ή παραπονιόμαστε - για τη συνεχή διόγκωση της "αντι-συστημικής ψήφου"...
Να εξηγούμαι: Δεν ήταν κακή η performance εκ μέρους τους.
Η "παράσταση" πήγε καλά, σε γενικές γραμμές...
Αλλά αν αυτό είναι το περιεχόμενο ενός κρίσιμου πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, καλύτερα να αλλάξουμε χώρα...
Δεν θέλω να αδικήσω κανένα. Ούτε από τους πολιτικούς αρχηγούς ούτε από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν.
Αλλά ήταν τόσο ασφυκτικό το "πλαίσιο του διαλόγου", που ουσιαστικά είχαμε έξη αποστειρωμένους και "ασύμβατους μονολόγους"... στον ίδιο χώρο, αλλά εκτός θέματος!
Όπου καθένας από τους ερωτώμενους αρχηγούς πήγε για να μη χάσει.
Κι έχασαν όλοι μαζί!
Και καθένας από τους ερωτώντες δημοσιογράφους πήγε για να "μην εκτεθεί" προσωπικά. Και βγήκε εκτεθειμένη ολόκληρη η "παράσταση"...
Για να καταλάβετε να ποιά θέματα ΔΕΝ τέθηκαν καθόλου σε συζήτηση:
* Καμία αναφορά στην ανοικτή επιστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου, προς τους πολιτικούς αρχηγούς για την επικίνδυνη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και το γεγονός ότι συστηματικά "ωραιοποιείται"...
Μπορεί να μη φταίει η κυβέρνηση γι' αυτό (αφού υπεισέρχονται διεθνείς εξελίξεις), μπορεί και η αντιπολίτευση να μην μπορεί να το θίξει καν, αλλά εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα...
Ότι κανείς δεν αξιώθηκε να πει κάτι σχετικώς.
Το θέμα αυτό θα έπρεπε να δεσπόζει στην προχθεσινή συζήτηση. Αλλά αυτό ΔΕΝ συνέβη. Όχι γιατί θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι θα έφερνε σε ακόμα δυσκολότερη θέση κι όλη την Αντιπολίτευση.
* Καμία αναφορά στις έξωθεν πιέσεις που ασκούνται για να συρθεί η Ελλάδα σε συνθηκολόγηση με την Τουρκία, τις λεγόμενες "Πρέσπες του Αιγαίου".
Τον όρο τον ανέφερε κάποια στιγμή ο Ανδρουλάκης - τουλάχιστον αυτός το τόλμησε - χωρίς καν να ρωτηθεί και χωρίς κανείς άλλος να αρπάξει την ευκαιρία και να το φέρει στο τραπέζι...
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή στα εθνικά μας θέματα σήμερα. Που θα τη διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Αλλά κανείς από τους επίδοξους "κυβερνήτες" - ή... "συγκυβερνήτες" - μας, δεν κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικώς.
* Ελάχιστη και μόνο "επιδερμική" αναφορά στο μεταναστευτικό. Είναι θέμα που συγκλονίζει όλη την Ευρώπη (τώρα και τις ΗΠΑ). Είναι θέμα που ευθύνεται, σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, για την πρωτοφανή ανατροπή πολιτικού σκηνικού σε όλη τη Δύση. Είναι θέμα που αγγίζει πρωτίστως την Ελλάδα αφού η χώρα μας είναι η σημαντικότερη "πύλη εισόδου" για τους "εργαλειοποιημένους". Κι όμως, δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα σχετικώς.
(Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας με τη γνωστή χαρακτηριστική του άνεση είπε ένα ακόμα πελώριο ψέμα. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γκρεμίσει το φράχτη στον Έβρο, γιατί και επί των ημερών του υπήρχε φράχτης και πάντα υπήρχαν φράχτες και απλώς "οι φράχτες δεν λύνουν το πρόβλημα".
Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος φράχτης ξεκίνησε επί κυβέρνησης Παπαδήμου, και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012. Γιατί τότε είχαν αρχίσει ο "ροές". Επί διακυβέρνησης Σαμαρά οι ροές ανακόπηκαν, γιατί πέρα από το φράχτη και τις "απωθήσεις" - για τις οποίες ουδέποτε η Ελλάδα "καταδικάστηκε" διεθνώς - τότε λειτούργησε και η "Αμυγδαλέζα". Όταν ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εβδομάδες, τον φράχτη που υπήρχε ως τότε... "τον πήρε το ποτάμι", όπως ανήγγειλε τότε χασκογελώντας η κα Σία! Φράχτης ξανάγινε ουσιαστικά επί κυβέρνηση Μητσοτάκη και με μεγάλη καθυστέρηση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να "καταγγέλλει" και να βάζει προσκόμματα ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά τα ξέχασε ο κ. Τσίπρας. Και δεν βρέθηκε κανείς να του τα θυμίσει...)
* Καμία αναφορά και στο Ενεργειακό. Ζήτημα που αποδυναμώνει σταθερά τις οικονομίες της Ευρώπης και υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά τους. Η μόνη νύξη ήταν, αν πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.
Μόνον ο Βελόπουλος ανέφερε ότι η βεβιασμένη στροφή στις ΑΠΕ, που είναι "αναξιόπιστες" ακόμα ως βασική μορφή ενέργειας, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρότεινε την εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων. Που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση και που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση για αυτό. Που θα μπορούσε να "σώσει" κυριολεκτικά την Ελλάδα και να αναβαθμίσει κατακόρυφα τη γεωπολιτική της θέση.
Να μη ξεχάσω και τον Βαρουφάκη, ο οποίος με το γνωστό υφάκι μίλησε ξανά για πράγματα που ολοφάνερα αγνοεί.
Κραυγαλέα αγνοεί...
Ανέφερε ότι η έρευνα για ελληνικούς υδρογονάνθρακες θα χρειαστεί 15 χρόνια. Λάθος!
Η Αίγυπτος μπήκε στην έρευνα μετά την Ελλάδα και μέσα σε 6 χρόνια τα έχει βρει και τα εκμεταλλεύεται ήδη. Δεν το γνώριζε, ως φαίνεται ο Γιάνης -με ένα νι-.
Ανέφερε ακόμα ότι σε 15 χρόνια δεν θα πουλιούνται οι υδρογονάνθρακες διεθνώς ("δεν θα υπάρχει τιμή" γι' αυτούς, όπως ανέφερε).
Επίσης λάθος!
Όπως παραδέχονται ήδη σχεδόν όλοι, οι υδρογονάνθρακες - και ειδικά το φυσικό αέριο - θα χρησιμοποιούνται για πολλές δεκαετίες ακόμα! Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τεχνολογία σήμερα για να αντικατασταθούν αξιόπιστα με αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Η Κίνα προγραμματίζει θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στην επικράτειά της και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο (μέσα από το Σχέδιο της, για Belts and Roads) με ρυθμούς 80 το χρόνο μέχρι το 2035. Πέρα από αυτά που ήδη έχει...
Κι όταν εγκαινιάζεται ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με αέριο το 2035 προβλέπεται να λειτουργεί για 40 χρόνια τουλάχιστον. Άρα μέχρι το 2075.
Για να καταλάβετε, από το 2000 μέχρι σήμερα η χρήση υδρογονανθράκων για παραγωγή ενέργειας διεθνώς, έπεσε από το 82% στο...78%!
Μόλις...
Αφού στο μεταξύ επενδύθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε "Ανανεώσιμες"...
Και τον τελευταίο χρόνο η χρήση υδρογονανθράκων αυξάνεται πάλι.
Το να πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μηδενιστεί η χρήση τους απλώς είναι... ονειροφαντασίωση.
Ο Γιάννης -με ένα νί-, όμως, είπε κι άλλα "μαργαριτάρια".
Ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα θα το λύσουμε τα πλωτά αιολικά στο Αιγαίο. Που όμως θα κατασκευάζονται από... αλουμίνιο, λέει.
Ρε παιδιά να του εξηγήσει κάποιος μηχανικός, ότι το αλουμίνιο έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα. Και ότι ειδικά για αιολικά, το αλουμίνιο έχει και άλλα τεχνικά προβλήματα. Αξεπέραστα...
* Καμία αναφορά και στα προβλήματα Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Μεταποίησης, Η Ευρώπη με ντιρεκτίβες καταστρέφει αυτούς τους κλάδους (όπως ανέφερε ο Σαμαράς στο Ζάππειο)! Ακόμα και χώρες που ήταν ανέκαθεν πολύ ανταγωνιστικές στον επισιτιστικό τομέα - όπως η Ολλανδία - κινδυνεύουν με κατάρρευση, γεγονός που πυροδοτεί εκρήξεις.
Σκεφτείτε χώρες, όπως η Ελλάδα, που ΔΕΝ είναι ανταγωνιστικές, αλλά που έχουν τεράστια - και αναξιοποίητα - συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Καμία αναφορά, ούτε σε αυτό.
* Καμία αναφορά και στο δημογραφικό. Σαν να μην υπάρχει. Κι ας είναι η πιο σοβαρή απειλή για την Ευρώπη, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Κι από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που βουλιάζουν δημογραφικά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις.
Αλλά εδώ, εμείς και η πολιτική ηγεσία μας τίποτα. Ούτε λέξη.
Μούγκα στη στρούγκα...
Η... "σιωπή των αμνών" κυριολεκτικά.
Κατά τα άλλα ο Μητσοτάκης ήταν όντως, ο πιο συγκροτημένος. Είχε τα στοιχεία, ήταν ήρεμος, αλλά κάπως ανόρεχτος.
Σας να πήγε να κάνει "αγγαρεία"... Δεν πήγε για να πείσει. Πήγε απλώς για να αποφύγει τις κακοτοπιές. Και να μη χάσει.
Ο Τσίπρας είχε τη γνωστή του άνεση. Χαμογελούσε, αστειευόταν όταν του δινόταν η ευκαιρία, αλλά δεν έπεισε. Πήγε κι αυτός για να συσπειρώσει τους δικούς του. Αυτούς που πιστεύουν - ακόμα - τα ψέματά του.
Ο Βελόπουλος, είχε καλές στιγμές. Κι έβγαλε την τηλεοπτική του άνεση. Θα μπορούσε να έχει περισσότερες "γωνίες" ο λόγος του. Και, βεβαίως, δεν μπόρεσε να αποτινάξει το "στίγμα" για το φιλορωσσισμό του.
Ο Κουτσούμπας, συμπαθέστατος όπως πάντα. Με το κοστουμάκι του, με την αμηχανία του κάποιες στιγμές, όταν ξεπέρναγε - μόνος αυτός - το χρονικό όριο των απαντήσεων. Αποδόμησε τον Τσίπρα και τα ψέματά του - από τη σκοπιά του, βέβαια - όσο κανείς άλλος. Ο "αξιαγάπητος Θείος", που όλοι τον συμπαθούν, αλλά κανείς δεν τον παίρνει πολύ σοβαρά.
Τέλος ο Ανδρουλάκης. Ο μόνος φανερά τρακαρισμένος, και εμφανώς ΜΗ έμπειρος σε τέτοιες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Παρ' όλα αυτά, στάθηκε αξιοπρεπώς, ενώ υπήρξαν και στιγμές που κέρδισε τις εντυπώσεις.
Για το Βαρουφάκη, τα είπαμε. Ένα φαντεζί και μπλαζέ τίποτα, με ύφος "ξερόλα"! Μια ελληνικής κοπής "Γκρέτα".
Σε αντίθεση με τη σιωπή των αμνών που παρακολουθήσαμε την Τετάρτη το βράδυ (όσοι τουλάχιστον δεν παρακολούθησαν το ντέρμπι Μίλαν-Ίντερ), πολύ πιο "ουσιαστική" ήταν η εκδήλωση στο Ζάππειο, την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη...
Όπου τρείς Πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας - δύο πρώην, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς - και ο σημερινός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησαν για την "Ημέρα της Ευρώπης" (9η Μαΐου), την Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και η Ευρώπη γενικά και η Ελλάδα πιο συγκεκριμένα.
Άλλα αναστήματα, άλλο επίπεδο...
Μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα (κι όχι τρείς ώρες που κράτησε το debate) κατάφεραν να πουν πολύ περισσότερα!
Όχι μόνο έθιξαν τα πάντα, αλλά ο λόγος τους είχε και "γωνίες".
Φάνηκαν και οι διαφωνίες μεταξύ τους - και τα σημεία σύγκλισης ανάμεσά τους, αλλά και οι διαφορές που παραμένουν...
Χωρίς φυσικά να "τσακωθούν", αλλά και χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους.
"Χωρίς να κλείσουν τα μάτια και χωρίς να χαϊδέψουν αυτιά", όπως ανέφερε εισαγωγικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Αλλά - αυτοί τουλάχιστον - μίλησαν για ΌΛΑ!
Δείτε τα και μόνοι σας Υπάρχουν και οι δύο εκδηλώσεις στο Υοutube.
Από τη μια πλευρά οι τρείς Πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο, την Τρίτη το βράδυ.
Από την άλλη η "σιωπή των αμνών" στο debate των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη το βράδυ.
Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου