Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κλιμάκωση στον Έβρο: Καταδρομική ενέργεια τουρκικών δυνάμεων κατά του ελληνικού φράχτηΣυναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο καθώς τουρκικές δυνάμεις μαζί με μετανάστες επιτέθηκαν στον ελληνικό φράχτη και άνοιξαν τρύπες.Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας.
Κορυφώνεται η ένταση στον Έβρο καθώς ο ελληνικός Στρατός μαζί με την Αστυνομία προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο τον «τοίχο» αποτροπής απέναντι στις ορδές των μεταναστών.
Τούρκοι στρατιωτικοί επιχείρησαν να ανοίξουν διόδους στον φράχτη των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Σύμφωνα με το thrakinea.gr αλλά και το evros-news.gr η επέμβαση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν άμεση, κλείνοντας τα σημεία που είχαν ανοίξει με κόφτες οι Τούρκοι. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν μετανάστες σε πιθανά περάσματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κάνοντας χρήση στρατιωτικών οχημάτων. 
Οι μετανάστες πετροβολούν τους στρατιωτικούς μας που φυλάνε τα σύνορα

Ομάδα ατόμων στις 17.30 του Σαββάτου έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανιών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, σύμφωνα με το liberal.gr
Από το πρωί της Παρασκευής παραμένει αμείωτη η πίεση από χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο. Χθες το βράδυ οι μετανάστες και πρόσφυγες προκάλεσαν επεισόδια πετώντας πέτρες και φλεγόμενα ξύλα στις δυνάμεις ασφαλείας της ελληνικής πλευράς.
Το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν νέες συγκρούσεις ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προς την ελληνική πλευρά ερρίφθησαν δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι έως και 30.000 μετανάστες μπορεί να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα ενώ η κρατική τουρκική τηλεόραση δημοσίευσε «χάρτη οδηγιών» με τις διαδρομές μετανάστευσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Από χθες υπάρχουν μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων πως μεταφέρονται δωρεάν με πούλμαν προς τα σύνορα ή ακόμα και με στρατιωτικά οχήματα.  
Κατά το χθεσινό 24ωρο  αποτράπηκε η είσοδος σε 4.000 περίπου παράνομους μετανάστες. Σύμφωνα με το evros-news.gr, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων οι μετανάστες προσπαθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να περάσουν στο ελληνικό έδαφος σπάζοντας τον κλοιό στις Καστανιές.

Συγκλονιστική είναι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας, Μαυρίδη Βασίλειο η παρούσα κατάσταση στον Έβρο.

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε πως ο αριθμός των αλλοδαπών που προσπαθούν να «εισβάλλουν» στην Ελλάδα δεν είναι απίθανο να ξεπερνάει ακόμα και τους 6 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει πως το πλήθος αλλοδαπών αυξάνεται εκθετικά ώρα με την ώρα.
Διαβεβαίωσε, πως οι αλλοδαποί πετάνε πέτρες και έχουν ανάψει φωτιές και το ότι μεμονωμένα άτομα έχουν καταφέρει να «σπάσουν» τον κλοιό και κατευθύνονται ήδη προς την ενδοχώρα. Επίσης αναφέρθηκε με βεβαιότητα στην βοήθεια που έλαβαν οι αλλοδαποί από οχήματα του τουρκικού στρατού προκειμένου να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μήνυμα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάνε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάνε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου