Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ευκαιρία Αφύπνισης!..


Ζούμε σε μια διασυνδεδεμένη εποχή, έναν κόσμο της αταξίας. Η παγκοσμιοποίηση κυριαρχεί, ένα φαινόμενο που έχει μετατοπίσει την εξουσία από τη Δύση στην Ανατολή, αλλά και από τα κράτη στις εταιρείες , τις θρησκευτικές ομάδες, τα πανίσχυρα άτομα, κ.ά.
Τα προβλήματα του σημερινού κόσμου είναι προβλήματα πολύπλοκα και μάλιστα χωρίς σύνορα, προϊόν της παγκοσμιοποίησης, που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει, όπως επίσης διογκώνεται η βία και η οικονομική και η πολιτική ανασφάλεια.
Η μετανάστευση βρίσκεται σε έξαρση και οδηγεί σε πολυφυλετικές κοινωνίες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλούς δείκτες «κοινωνικού κεφαλαίου» και υψηλούς δείκτες «κοινωνικής ρήξης» (R. Patnam, 2001).
Στις διαδοχικές κρίσεις προστέθηκε και η αυτή που προκαλεί ο ύπουλος ιός (covid-19).
Ο κόσμος βαδίζει χωρίς σταθερές: έλλειψη εμπιστοσύνης και συνοχής, απροθυμία κατανόησης του άλλου, διάσπαση των κοινωνικών ιστών, κ. ά.

Τι θα μπορούσε να μας αφυπνίσει;
Το πρώτο είναι μαζί με τον Τολστόι (Πόλεμος και Ειρήνη) να πιστέψουμε ότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και το δεύτερο να μελετήσουμε μικρά βήματα (συγκεκριμένα και ουσιαστικά) προς τη σωστή κατεύθυνση, αποφεύγοντας τα μεγάλα άλματα που ένα παραπάτημα μπορεί να μας ακυρώσει κάθε προσπάθεια…
Η ζωή έχει γίνει δύσκολη… χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια αλλαγή. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μόνο η τεχνολογία θα φέρει την απαραίτητη επανάσταση, αλλά οι συνέπειες της τεχνολογίας μπορεί να είναι δυσοίωνες, αλλά και ευοίωνες (εξυπηρετώντας τόσο αυταρχικά όσο και δημοκρατικά καθεστώτα).
Κατά τον Carne Ross (2011): ο πιο σημαντικός παράγοντας αλλαγής είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το άτομο συνιστά μια πανίσχυρη μηχανή αλλαγής, που προσφέρει προοπτική για καταλυτικές συνέπειες στην πολιτική και τον κόσμο, ακόμη και στον ίδιο τον εαυτό του.
Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: την πολύπλοκη πραγματικότητα την μετατρέπουν σε απλουστευμένες δηλώσεις και πολιτικές γραμμές, για να πείσουν το λαό ότι προωθούν λύσεις (!) στα προβλήματα που τους απασχολούν. Εκείνο που απαιτείται από τις κυβερνήσεις είναι να επιμερίζουν την πολυπλοκότητα σε απλές αλήθειες και να προσπαθούν να τις συνενώνουν (εις μάτην).
Οι συχνές κρίσεις και οι εκδηλώσεις βίας στον πλανήτη προσέφεραν ευκαιρίες αφύπνισης των ανθρώπων. Ο covid-19 είναι μια άλλη ευκαιρία ώστε μέσα από τις ωδίνες που αυτός προκαλεί να γεννηθεί η αφύπνιση για έναν πιο λογικό και δίκαιο κόσμο.
Από την ιστορία των κρίσεων γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η πολιτική βία, η οικονομική αστάθεια,.. οι καταστροφικοί ιοί από τις κυβερνήσεις είναι λίαν περιορισμένης έκτασης.
Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να εμπλακούμε εμείς οι ίδιοι. H αλλαγή του εαυτού μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου