Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καταδικάζει την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας αλλά και κάθε προσπάθεια ισλαμοποίησης της Ελλάδας
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2020
Διεύθυνση 
Χαλκοκονδύλη 37,  10432 Αθήνα
Τηλέφωνο 
2105224180
Φαξ
2105224420
Email
Ιστοχώρος
                                       Αριθμ. Πρωτ. 32

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καταδικάζει
την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας
αλλά και κάθε προσπάθεια ισλαμοποίησης της Ελλάδας

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας τη μετατροπή της Ιστορικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τη σημερινή τουρκική πολιτική ηγεσία.
Η καλά υπολογισμένη και έντονα σημειολογική -και όχι μόνον-  κίνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει ένα μοναδικό Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας, τον χριστιανικό Ναό της του Θεού Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί, αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδόλως γίνονται σεβαστές οι ιστορικές σταθερές, που υπηρετούν την αλήθεια και σέβονται την διαχρονική διαδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

 Όπως λιτά, αλλά εύστοχα, δήλωσε και ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί φανερώνει ότι η Τουρκία «δεν είναι πλέον κοσμικό κράτος», αλλά ένα στην κυριολεξία ισλαμικό κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον σεβασμό των ανθρώπινων ελευθεριών.
Δυστυχώς, η πολιτική ορθότητα, που ευαγγελίζονται τα διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας εξυπηρετεί, στην ουσία, μια ψευδεπίγραφη κοινωνική αλληλεγγύη, μια επιτήδεια καμουφλαρισμένη ανθρωπιστική κρίση και μια πολυπολιτισμικότητα, που εκτρέφει μίσος προς την ορθόδοξη ιστορική διαχρονία αυτού του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δήθεν ίση αντιμετώπιση όλων των θρησκειών ως παραγόντων ειρήνης (βλ. Συνέδρια που χρηματοδοτούνται αδρά από την ελληνική πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος προς τούτο), η οποία είναι πλέον φανερό ότι οδηγεί στην αποθράσυνση της τουρκικής αφιλάνθρωπης πολιτικής αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση της προπαγάνδας με όργανο την ισλαμική θρησκεία.
Άραγε, θα κάνουν επιτέλους, την αυτοκριτική τους και θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους όλοι εκείνοι, τόσο από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας,  όσο και από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επεδίωκαν και επιδιώκουν, μανιωδώς, τη θρησκευτική παραπαιδεία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία δεν γίνεται γνωστό ποιά είναι η ιστορία αρχιτεκτονικών και λειτουργικών θαυμάτων, όπως αυτού της ανέγερσης της Αγίας Σοφίας επί Ιουστινιανού Α΄;
Διότι είναι εύλογο το ερώτημα: Γιατί να μην τολμήσει ο κ. Ερντογάν την ισλαμοποίηση του σπουδαιότερου Ναού και Συμβόλου της Ορθοδοξίας, όταν βλέπει την ενδοτική και φιλική προς την ισλαμοποίηση της Ελλάδος θρησκευτική πολιτική των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών;
Ως ένα απτό παράδειγμα αντορθόδοξης πολιτικής και παραχωρητικότητας αναφέρουμε όσα πράττει, χωρίς κανένα εμπόδιο, εδώ  και δέκα περίπου έτη, υπέρ της ισλαμικής θρησκείας και σε βάρος της ορθόδοξης πίστεως και παιδείας, ο περιβόητος Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής, στηριζόμενος και προστατευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και μερικούς άλλους Αρχιερείς αλλά και από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Ο εν λόγω εκκλησιαστικοπολιτικός παράγοντας απόκτησε σταδιακά δύναμη, έτσι ώστε, με τη δική του καθοδήγηση:
1. Να ελέγχει διαφθορικά τα αφορώντα στο μάθημα των Θρησκευτικών.
2. Να έχει μεριμνήσει, με δικό του σχεδιασμό και στήριξη, για την ίδρυση Ισλαμικού Τμήματος εντός του Τμήματος Θεολογίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στο οποίο διδάσκεταιη Ισλαμική Θεολογία του Κορανίου.
3. Να έχει συμβάλει στο να ανεγερθεί Ισλαμικό Τέμενος στο Βοτανικό, με παράλληλη ύπαρξη ανοχής στη λειτουργία παράνομων Ισλαμικών λατρευτικών χώρων (πρόσφατα στην Μόρια της Λέσβου καταπατήθηκαν ανηλεώς ελληνικές ιδιοκτησίες για να αναγερθεί Μουσουλμανικό τζαμί).
4. Να μην διαμαρτύρεταιούτε να προτείνει τη λήψη μέτρων,απέναντι στα φαινόμενα καταστροφής Ορθοδόξων Εκκλησιών και εξωκλησιών, τα οποία βανδαλίζονται καθημερινά από τους Μουσουλμάνους μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
5. Να δέχεται την ανεξέλεγκτη δράση του γνωστού Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη στο να ισχύουν ανεξέλεγκταοι εξ αυτού ποικίλες παρεκτροπές.
6. Να μην δραστηριοποιείταιγια την αντεθνική δράση τουρκικών ενώσεων στη Θράκη.
Σε κάθε περίπτωση, για το θέμα της ισλαμοποίησης της Αγίας Σοφίας υπογραμμίζουμε και επικροτούμε τις εύστοχες δηλώσεις ελλήνων πολιτικών, που έχουν ως περιεχόμενο την άμεση λήψη μέτρων και κυρώσεων τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διότι, όπως φαίνεται, μόνο με τέτοια μέτρα καταλαβαίνει η Τουρκία.
Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονοψηφία των Ελλήνων πολιτών ελπίζουν και εύχονται, τέτοιου είδους εύστοχες δηλώσεις, να μην αποτελούν στιγμιαίες και περιστασιακές εκφράσεις επικοινωνιακής αγανάκτησης, αλλά να αντικατοπτρίζουν μια μόνιμη εθνική στάση των πολιτικών και των Κυβερνήσεών μας έναντι των διαφθορικών παραθρησκευτικών ενεργειών και άλλων πολιτικών σχεδίων της γείτονας χώρας σε βάρος της χώρας μας.

Το ΔΣ της ΠΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου