Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Απάντηση του Εσθονού Υπ. Δικαιοσύνης σε Κοντονή για ναζισμό – κομμουνισμό



Μακροσκελή απάντηση στην επιστολή που του είχε απευθύνει ο έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονής, με την οποία κοινοποιούσε την άρνησή του να μετάσχει σε διάσκεψη με θέμα τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη, απέστειλε ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρεϊνσάλου.
Στην εξασέλιδη επιστολή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς τους υπουργούς Δικαιοσύνης που έχουμε την υποχρέωση της τήρησης του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε ιδεολογία ή πολιτική κίνηση η οποία καταστρατηγεί τις αρχές μας, της Δημοκρατίας, του κράτους-δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσθέτει ακόμη, καταλήγοντας πως «σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη, κοινωνικές ομάδες και εξανάγκασαν σε επανεκπαίδευση ανθρώπους και πληθυσμούς τούς οποίους εξόρισαν σε ακατοίκητες, απομακρυσμένες εκτάσεις»
Ο ίδιος αναφέρει, επίσης ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991». 
Απαντώντας σε αναφορές του κ. Κοντονή για την ιστορική εμπειρία του κομμουνισμού στον 20ό αιώνα, ο Ούρμας Ρεϊνσάλου απαντά ότι «στο φως της ιστορικής εμπειρίας του λαού μου, διαφωνώ κάθετα με την θέση σας ότι ο κομμουνισμός είχε θετικές πλευρές. Και μολονότι είναι αληθές ότι ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στον ναζισμό ήταν σημαντικός, ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε πραγματικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ώστε, μετά την ήττα του ναζισμού, οι λαοί τους να μπορέσουν ελεύθερα να ορίσουν την μοίρα τους».
Διαβάστε, στην αγγλική, την επιστολή του Εσθονού Υπουργού προς τον κ. Στ. Κοντονή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου