Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Βγαίνει ο Τουρκικός στόλος για ασκήσεις στο Κόλπο Ξηρού – Περικυκλώνουν την νήσο Ζουράφα


Οι Τούρκοι ετοιμάζουν ασκήσεις στο κόλπο ξηρού απέναντι από την Αλεξανδρούπολη , και κάθε φορά που γίνεται αυτό τίθεται σε ετοιμότητα το γενικό επιτελείο ναυτικού , λόγω της εγγύτητας της κομβικής αυτής περιοχής με το ελληνικό έδαφος της Δυτικής Θράκης .

Τα ελληνικά φυλάκια, παρατηρητήρια και ραντάρ επιφανείας θα παρακολουθούν επισταμένα την περιοχή για τυχόν ύποπτες κινήσεις των Τούρκων που «παίζουν» με τις NAVTEX στο Αιγαίο, πασχίζοντας  να προκαλέσουν ενδεχομένως, κλίμα έντασης με την Ελλάδα με σκοπό να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή.






Όπως αποκαλύψαμε χθες από την ιστοσελίδα μας , οι Τούρκοι ετοιμάζουν  κάτι «μεγάλο» και ύποπτο… ειδικά από την αρχή του καλοκαιριού, με συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού FIR στην «μέση» του Αιγαίου , σε συνδυασμό με την συνεχή αμφισβήτηση του θαλάσσιου χώρου και τα δημοσιεύματα περί 17 τουρκικών νησιών που κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο αύριο Πέμπτη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να υλοποιήσει τακτικές ασκήσεις και βολές με πραγματικά πυρά στον Κόλπο του Ξηρού, απέναντι από τη νήσο Σαμοθράκη.
Μετά το Καστελόριζο και αυτό το νησί αυτό μαζί με την Βραχονησίδα Λαδοξέρα αποτελούν στόχο ύποπτων «σχεδίων» από το 1974 και μετά και αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.
Προφανώς και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα αποστείλει μονάδες επιφανείας και άλλα μέσα για να παρακολουθεί από κοντά όλες τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο , οι οποίες «πολλαπλασιάζονται» συνεχώς.
Ο κόλπος του ξηρού απέχει περίπου 30 ναυτικά μίλια μακριά της Αλεξανδρούπολης και είναι ακόμα πιο κοντά στην Σαμοθράκη .
Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο λόγω περιόδου διεξάγουν τακτικές ασκήσεις και όπως είναι κατανοητό ευρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, όπως και οι δυνάμεις της νήσου Σαμοθράκης .

Αυτό που αποτελεί σημάδι αυξημένης τουρκικής δραστηριότητας …πέραν του κανονικού όμως, είναι οι συνεχείς προκλητικές κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα , ενώ αυτές συνοδεύονται πάντα από προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Πιθανός στόχος η βραχονησίδα Ζουράφα ή πιο γνωστή ως Λαδόξερα (γεωγραφικό πλάτος: 40ο 28′ 23¨ και γεωγραφικό μήκος: 25ο 50′ 18¨) είναι το Βορειανατολικότερο νησάκι του Θρακικού Πελάγους.
Υπάγεται διοικητικά στο Νομό Έβρου, έχει μήκος ακτών μόλις 465 μέτρα και καταλαμβάνει επιφάνεια 9 στρεμμάτων σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα. (θα διαπιστώσετε στη συνέχεια το γιατί).
Η Ζουράφα είναι το ανατολικότερο σύνορο στο Βόρειο Αιγαίο. Η απόλυτη οριοθέτηση της Ελληνικής επικράτειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χάρη στην κυριαρχία που έχουμε βάσει διεθνών συνθηκών, η Ελλάδα επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου, προς τα ανατολικά. Ειδικά σε αυτό το νησάκι, τα νερά είναι πολύ ρηχά, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από αυτό, επεκτείνοντας κατά πολύ την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος.
Στο στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια της Ανατολικής Θράκης, (σήμερα Boztepe Burnu, της Τουρκίας) έχει εύρος 14 ναυτικών μιλίων περίπου.
Γύρω από τη νήσο Ζουράφα εδώ και χρόνια διεξάγεται ένας «άγνωστος πόλεμος» μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και λιμενικών και Ελλήνων ψαράδων.
Η «ελληνικότητα» της βραχονησίδας αμφισβητείται έντονα από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα την έντονη παράνομη δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, κάτι ανάλογο με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.
Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και είναι  εύκολα αντιληπτό ότι η νησίδα Ζουράφα έχει εξαιρετική σημασία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως άλλωστε και το σύνολο του Θρακικού πελάγους.

Έτσι εξηγούνται και οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για συνεκμετάλλευση της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας που οριοθετείται από τα ρηχά νερά της Ζουράφας.

Υπάρχει όμως το ελληνικό πολεμικό ναυτικό το οποίο φοβούνται οι Τούρκοι όσο τίποτε άλλο στο Αιγαίο μαζί φυσικά με την ελληνική αεροπορία και τις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες αγρυπνούν . μέρα νύκτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου