Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Αναζωπυρώνεται η κόντρα κυβέρνησης –δημοσίων υπαλλήλων

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Την "Εθνική Στρατηγική για τη Μεταρρύθμιση της Διοίκησης" το 2017 -2019 θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη. Και αυτό την ίδια στιγμή που δοκιμάζονται οι σχέσεις κυβέρνησης –δημοσίων υπαλλήλων κυρίως λόγω της αντίθεσης των τελευταίων στην αξιολόγηση, αλλά και τη μνημονιακή πίεση για μείωση του πλήθους των συμβασιούχων.
Το λόγο θα λάβει και ο Γάλλος Πρέσβης, Christophe Chantepy, καθώς έχει η γαλλική εταιρεία ΕxpertiseFrance είχε αναλάβει την τεχνική βοήθεια της Ελλάδας για τη διαμόρφωση της σχετικής στρατηγικής.
Θα μιλήσει, φυσικά, η καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Θεοδωράκης.

 Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη της άλλης εβδομάδας στην Αθήνα.
Οι επαφές Τσίπρα – Μακρόν για το ελληνικό Δημόσιο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία από τη σκοπιά ότι σημαντικό μέρος της "Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση" αφορά ήδη ψηφισμένους νόμους (και πρώτα –πρώτα εκείνους για την αξιολόγηση και την κινητικότητα) τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί  έναντι των θεσμών να υλοποιήσει.
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω αποχής του ΑΔΕΔΥ. Η κυβέρνηση έδωσε νέα προθεσμία για τις αρχές Αυγούστου, αλλά και πάλι δεν έγινε η αξιολόγηση. Πλέον, αναμένεται διάταξη από το Υπουργείο η οποία θα συνδέει στενότερα την αξιολόγηση με την κινητικότητα και τις προαγωγές στο Δημόσιο. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να έχει ψηφιστεί πριν την άνοδο του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, δηλαδή πριν τις 9 Σεπτέμβρη.
Η κινητικότητα, δηλαδή το νέο σύστημα μετατάξεων –αποσπάσεων πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη του ερχομένου Σεπτεμβρίου.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι άξονες της νέας κυβερνητικής στρατηγικής και συνακόλουθες δράσεις στο δημόσιο έχουν ως ακολούθως :
1) Ανθρώπινο Δυναμικό
· Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη σύνδεση βαθμολογίου–μισθολογίου, αλλά και ένα νέο συστήμα μετατάξεων –αποσπάσεων (κινητικότητα).
Το νέο σύστημα κινητικότητας θα στηρίζεται στα νέα περιγράμματα θέσεων που καταρτίζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες. Η εφαρμογή του Ψηφιακού Οργανογράμματος θα είναι διαδικτυακή και ελεύθερα προσβάσιμη από τους δημόσιους υπαλλήλους, ούτως ώστε να υπάρχει ευθεία ενημέρωση για τις κενές θέσεις και το περίγραμμα αυτών, καθώς και ενιαίος συντονισμός και αξιολόγηση των αναγκών στελέχωσης υπηρεσιών του Δημόσιου.
· Με στόχο την αποκομματικοποίησης της  στελέχωσης των ανώτερων θέσεων στην ιεραρχία της διοίκησης θεσπίστηκαν δυο αλλαγές:
- Η σύσταση μητρώου επιτελικών στελεχών για τη στελέχωση των θέσεων επιπέδου Διοικητικού Γραμματέα, Αναπληρωτή Διοικητικού Γραμματέα, Τομεακού Γραμματέα, καθώς και μελών διοικήσεων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα.
- Η σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ
·  Θεσπίστηκε νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων
Η σύνταξη των Εκθέσεων Αξιολόγησης των Υπαλλήλων από τους Αξιολογητές περιέχει συγκεκριμένα κριτήρια (πχ η γνώση του αντικειµένου, το επιδεικνυόµενο ενδιαφέρον, η δηµιουργικότητα, οι υπηρεσιακές σχέσεις και συµπεριφορά προς τους πολίτες– διοικούµενους και η αποτελεσµατικότητα). Ανάλογη διαδικασία καθορίζεται και για την αξιολόγηση των Προϊστάµενων οργανικών µονάδων. Ο Προϊστάµενος, επίσης, αξιολογείται και από τους υφισταµένους του.
· Προβλέπεται προγραμματισμός προσλήψεων, στη βάση μίας ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του δημοσίου τομέα και την προσέλκυση νέων επιστημόνων.
2) Διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών
- Έχει συσταθεί η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου
- Από το 2016 τέθηκε σε εφαρμογή νέο σύστημα στοχοθεσίας στη δημόσια διοίκηση.
3) Δομές - Διαδικασίες
- Αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του ανασχεδιασμού όλων των Υπουργείων και όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Τα οργανογράμματα αυτά θα δημοσιοποιηθούν και θα καταρτισθεί ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή προτύπων διοίκησης ποιότητας στις δημόσιες οργανώσεις. 
-Απλουστέυθηκαν επιλεγμένες διοικητικές διαδικασίες που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών.
- Εκδόθηκε  Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των παραβόλων υποβολής αίτησης συμμετοχής και ένστασης για διαδικασίες αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ.
- Θα "τρέξει" η ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την ανάλυση, χαρτογράφηση και ανασχεδιασμό διαδικασιών
- Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΜΗΣ -ΚΕΠ" με το πληροφοριακό σύστημα του καθ΄ ύλην αρμοδίου φορέα. 
- Θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη Μητρώου Διαδικασιών στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
- Θα υπάρξει πλήρης μετάβαση στο "ψηφιακό ΚΕΠ"
4) Διαφάνεια
Στον  άξονα αυτό περιλαμβάνεται  το σύνολο των πολιτικών και δράσεων που αφορούν :
-τη συμμετοχή των πολιτών στη διοικητική διαδικασία
-την πρόσβαση των πολιτών σε δεδομένα, στοιχεία και πληροφορίες των δημόσιων υπηρεσιών.
5) Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία – Ανοιχτά δεδομένα
Ο άξονας αυτός προβλέπει:
-τη βελτίωση διαδικασιών συλλογής -επεξεργασίας δεδομένων
-την αύξηση του αριθμού των συνόλων δεδομένων που έχουν αναρτηθεί στο κεντρικό αποθετήριοwww.data.gov.gr.
-τη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής πύλης των ανοιχτών δεδομένων
6) Ρυθμιστική Διακυβέρνηση
· Οριστικοποιούνται οι τομείς πολιτικής που πρέπει να κωδικοποιηθούν
· Ολοκληρώνεται το έργο "Εθνική Πυλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου