Αλλάζει ριζικά η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς όπως διαμηνύουν, μεταξύ των έξι μέτρων βασική προτεραιότητα αποτελεί η φύλαξη των συνόρων, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στις ελληνοποιήσεις παράνομων μεταναστών.
Φύλαξη των συνόρων σημαίνει σημαντικός περιορισμός των ατόμων που μπαίνουν στη χώρα με πολύ αυστηρά κριτήρια, καθώς και συνεχείς περιπολίες και έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υλοποιήσει τα παραπάνω και βασικό γνώμονα θα έχει την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και την εξάλλειψη των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά νησιά.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα όσον αφορά το μεταναστευτικό ιεραρχήθηκαν στη συνάντηση που είχε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη σύσκεψη, στη συνέχεια με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη
Οι έξι προτεραιότητες σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους το αμέσως επόμενο διάστημα είναι:
- Η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
- Η ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
- Η αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
- Η πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
- Η ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
- Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.
Μεταναστευτικό «τσουνάμι» απειλεί τα νησιά
Τον Ιούνιο του 2018, η Υπατη Αρμοστεία στο πληροφοριακό της δελτίο κατέγραφε ότι στην Ελλάδα διέμεναν συνολικά 59.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός μεταναστών στη χώρα αγγίζει τις 80.000. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στα πέντε νησιά-υποδοχείς του Αιγαίου είναι διπλάσιοι από τις πραγματικές θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας – στη Σάμο μάλιστα είναι 4 φορές περισσότεροι.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα των επιστροφών στη γείτονα χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Ε.Ε., έχει μείνει στα χαρτιά, με τον αριθμό των μέχρι τώρα επιστροφών μεταναστών να είναι εντυπωσιακά μικρός. Το 2019 τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε μόλις 79 επιστροφές. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο αριθμός μειώνεται κάθε χρόνο: Το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2018 σχεδόν οι μισοί, 332, στη συντριπτική τους πλειονότητα Πακιστανοί υπήκοοι.
Τον φετινό Ιούνιο οι νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τη θάλασσα εκτοξεύτηκαν και είναι η τρίτη φορά μέσα στο χρόνο που οι αφίξεις του μήνα ξεπερνούν τις τελευταίες δύο χρονιές. Τον Ιούνιο, 3.122 άτομα έφτασαν στη χώρα χρησιμοποιώντας τα θαλάσσια μονοπάτια από Τουρκία – όταν το περσινό Ιούνιο ήταν 2.439 και το 2017 είχαν φτάσει τις 2.012. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι ροές και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς μέσα σε 7 μέρες οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν 981 άτομα, όταν την αντίστοιχη εβδομάδα πέρσι είχαν διασωθεί 571!
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, «περίπου 17.550 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού προέρχεται από το Αφγανιστάν (43%), το Ιράκ (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (9%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 36%, από τα οποία σχεδόν 6 στα 10 είναι μικρότερα από 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς, κυρίως από το Αφγανιστάν. Περίπου το 38% είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 χρόνων».
Τις απαράδεκτες εικόνες που διαδραματίζονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης διαπίστωσε από τις πρώτες μέρες ανάληψης των υπουργικών του καθηκόντων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε το Σάββατο στη Μυτιλήνη και συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκπροσώπους φορέων της Αυτοδιοίκησης, ενώ από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι επιθεώρησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, ενώ ήταν παρών τη στιγμή της καταγραφής 40 νέων μεταναστών που μόλις είχαν φτάσει στη χώρα μας. Για το έργο των Αρχών δήλωσε εντυπωσιασμένος «από την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα και την πληρότητα με την οποία οι εκφραστές-οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν όλο τους τον προβληματισμό για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου