Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Όλες οι ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη



Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στον πρωθυπουργό μεταβαίνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη σύσκεψη αναμένεται να παρουσιασθεί και η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα ισχύσει από το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα (δηλαδή στα 8.636 ευρώ) και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει κάθε οικογένεια (1.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Το σχέδιο Σταϊκούρα ουσιαστικά στην ενίσχυση της πολύπαθης μεσαίας τάξης, η οποία υπέστη μεγάλη ζημιά τα χρόνια της κρίσης. Οι υψηλοί φόροι, οι φόροι των ακινήτων, η εισφορά αλληλεγγύης είναι οι κύριοι λόγοι που ανάγκασαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να βρουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής για να μπορέσουν να επιβιώσουν. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα το 2009 ύψους 50.000 κατέβαλε στην εφορία και το ασφαλιστικό του ταμείο το ποσό των 16.333 ευρώ. Στα χέρια του έμεναν περίπου 33.667 ευρώ. Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2014 το ποσό μειώθηκε στα 29.323 ευρώ, μειωμένο κατά 4.344 ευρώ. Σήμερα και εφόσον το εισόδημα του παραμένει στα ίδια επίπεδα η εικόνα έχει αντιστραφεί. Δηλαδή αυτά που έμεναν πλέον είναι φόροι και αυτά που πλήρωνε αποτελούν πλέον το διαθέσιμο του εισόδημα.
Συγκεκριμένα, οι φόροι έχουν εκτιναχθεί στα 32.151 ευρώ και το εισόδημα που απομένει έχει περιορισθεί στα  17.849 ευρώ. Φόροι και εισφορές σε σχέση με το μακρινό 2009 έχουν αυξηθεί κατά 96,8%, ενώ σε σχέση με το 2014 οι φόροι αυξήθηκαν κατά 55,5%. Και βέβαια, το ποσό που απομένει δεν έχει σε καμία περίπτωση την αγοραστική δύναμη του 2009 καθώς έχουν αυξηθεί οι έμμεσοι φόροι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης).
Αυτά ακριβώς θα επιχειρήσει να αλλάξει η νέα κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που καταθέτει στη Βουλή προσεχώς. Όπως προαναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες είναι: 
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα έτη 2020 και 2021. 
- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%. Το κόστος προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. 
- Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020. 
- Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων
- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας αν και θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει ποτέ τεθεί σε εφαρμογή. 
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ  στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας. 
- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων
- Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου