Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Πρωθυπουργός Rishi Sunak: «Ημέρα Ντροπής για το βρετανικό κράτος». Τα ματωμένα χέρια των Harold Wilson/James Callaghan

Γράφει η Φανούλα Αργυρού,

Ερευνήτρια, Δημοσιογράφος,



O Εντιμότατος πρώην δικαστής, Sir Brian Langstaff, ο οποίος διορίστηκε προεδρεύων της έρευνας για το μολυσμένο αίμα στις 8 Φεβρουαρίου 2018. 

«Βόμβα μεγατόνων συγκλονίζει τη Βρετανία μετά το καταπελτικό Πόρισμα πενταετούς Έρευνας που παρουσίασε ο Sir Brian Langstaff  και που αφορούσε στη συγκάλυψη ενός ιατρικού σκανδάλου μετάγγισης μολυσμένου αίματος σε ασθενείς, που συνέβη από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3.000 ατόμων και 27 άλλων χιλιάδων να υποφέρουν μέχρι σήμερα. 

Ένα πόρισμα-κόλαφος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία – «αλαζονεία γιατρών, απληστία φαρμακευτικών εταιρειών και ολιγωρία πολιτικών».

Επί είκοσι χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV, από το αίμα που τους μεταγγίστηκε. Οι ασθενείς ανέπτυξαν κίρρωση και θανατηφόρους καρκίνους ύπατος.

ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 

Λόγω έλλειψης αίματος, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, το NHS, στράφηκε σε Αμερικανούς προμηθευτές, οι οποίοι πλήρωναν τους αιμοδότες – μεταξύ αυτών ήταν κρατούμενοι σε φυλακές και μέλη άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου (ναρκομανείς). Η Έκθεση για τη «χειρότερη ιατρική καταστροφή» στην ιστορία του NHS καταγράφει μια μακρά λίστα αστοχιών των Αρχών. Το NHS δεν ενημέρωσε παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά τους ασθενείς που μολύνθηκαν, κάποιες φορές έπειτα από χρόνια.

Κρατική Συνωμοσία 

Παράλληλα, οι Αρχές δεν απέσυραν τα προϊόντα αίματος, όταν εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ποιότητά τους… ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ, ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Στο Πόρισμα υπογραμμίζεται πώς «η αλήθεια έχει κρυφτεί εδώ και δεκαετίες» και υπήρχαν στοιχεία για έγγραφα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, πρώην Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που «σημαδεύτηκαν» για να καταστραφούν το 1993.

«Βλέποντας την απάντηση του NHS και της κυβέρνησης συνολικά, η απάντηση στο ερώτημα “Υπήρξε συγκάλυψη;” είναι ότι υπήρξε», τονίζεται. «Όχι με την έννοια μιας χούφτας ανθρώπων που συνεννοούνται σε μια ενορχηστρωμένη συνωμοσία για να παραπλανήσουν, αλλά μια συνωμοσία με μια μέθοδο που ήταν πιο έξυπνη και ραφιναρισμένη, πιο διαβρωτική και πιο ανατριχιαστική στις επιπτώσεις της. 

Με αυτόν τον τρόπο υπήρξε απόκρυψη μεγάλου μέρους της αλήθειας». 

Στο Πόρισμα, 2.527 σελίδων, αναφέρεται ότι ο κατάλογος των λαθών και των λανθασμένων εκτιμήσεων είναι εκπληκτικά μεγάλος. Είναι σαφές ότι η αλαζονεία από το ιατρικό επάγγελμα έπαιξε μεγάλο ρόλο, καθώς και η απληστία από τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ολιγωρία από πολιτικούς. Τόσοι πολλοί συνέβαλαν στο σκάνδαλο, αλλά πολλά από τα πιο ένοχα άτομα είναι σήμερα νεκρά…»

(Από την «Ελευθερία» Λονδίνου 23/5/2024 σελ 1-2 εδώ – www.eleftheria.co.uk/pdf/523202485314Eleftheria_1206.pdf    

Μετά τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος, ο  Πρωθυπουργός R. Sunak (Ρίση Σούνακ) απολογήθηκε εκ μέρους του κράτους. Η σύνοψη αυτού του τρομακτικού σκανδάλου από τον Πρωθυπουργό πρέπει να ακουστεί από όλους για πολλούς λόγους αλλά ένας λόγος είναι γιατί το σκάνδαλο ξεκίνησε και «αναπτύχθηκε» την δεκαετία του1970 κυρίως  από τους πολιτικούς των κυβερνήσεων  Harold Wilson (1974-1976) και James Callaghan (1976-1979),  που ευθύνονται για τις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές στην Κύπρο μας το 1974, και βρίσκονταν στο 10 Downing Street… 

Πήρε μέχρι σήμερα 2024, για το βρετανικό κράτος να βρεθεί ένοχο και «τη πλήρη αλήθεια» να φανερωθεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Σούνακ. 

Ακούστε τον εδώ – 

https://www.youtube.com/watch?v=i4kClotE2j0 

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων 20 Μάιου 2024 για το καταπελτικό Πόρισμα του σκανδάλου «Αυτή είναι μια μέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος» (Φώτο Sky news). 
Η πρώην Πρωθυπουργός Theresa May και νυν βουλευτής 

Να λεχθεί ότι ήταν η Πρωθυπουργός Theresa May (Τερέζα Μέι) που τελικά διόρισε το 2017 την έρευνα για το μολυσμένο αίμα, και η οποία θεωρείται η πιο ηθική των τελευταίων δεκαετιών στη βρετανική πρωθυπουργία. 

Τα  όσα λέχθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και τον Ηγέτη της Εργατικής Αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer KC MP,  (Σερ Κίθ Στάρμερ) μπορούσαν να αποδοθούν και στις κυβερνήσεις Γουίλσον/Κάλλαχαν 1974-76 και 1976-1979 αντίστοιχα σε σχέση με την Κύπρο. 

Αυτές οι δύο κυβερνήσεις έπαιξαν ρόλο κλειδί στα πρώτα στάδια του μεγάλου σκανδάλου που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους και χιλιάδες να υποφέρουν μέχρι σήμερα, …

«Αυτή η ημέρα είναι ημέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος. Το σημερινό Πόρισμα καλύπτει δεκαετίες στις οποίες απέτυχε η ηθική στη καρδιά της εθνικής μας ζωής» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, που ξεκίνησε την δεκαετία του 1970  και πρόσθεσε « Υπάρχει πόνος πάνω στο πόνο που διήρκεσε δεκαετίες. Αυτή  είναι μια απολογία από το κράτος σε κάθε ένα άτομο που επηρεάστηκε από αυτό το σκάνδαλο. Δεν έπρεπε να ήταν έτσι, δεν έπρεπε ποτέ να είναι έτσι. Εκ μέρους αυτής της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων από την δεκαετία του1970, ειλικρινά απολογούμαι… Ευχαριστώ την Έντιμη Φίλη (Theresa May)  για τη δήλωσή της. Ως Πρωθυπουργός ξεκίνησε την έρευνα του Sir Brian Langstaff και έτσι έβαλε μπροστά την διαδικασία εξακρίβωσης της αλήθειας την οποία ακούσαμε σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως αναγνωρίζει και η ίδια , ότι η έρευνα ήλθε πολύ αργά, η αποζημίωση ήλθε επίσης αργά, και ανεπαρκή, και οι συνέπειες αυτής της αποτυχίας είναι τρομακτικές. Γι ΄αυτό σήμερα απολογούμαι εκ μέρους των κυβερνήσεων από την δεκαετία του 1970 για αυτή τη επαίσχυντη αποτυχία».

Στη απολογητική δήλωσή του και ο  Ηγέτης της Εργατικής Αντιπολίτευσης αναγνώρισε τις ευθύνες των Εργατικών κυβερνήσεων Wilson/Callaghan όταν είπε μεταξύ άλλων: « …αυτή η αδικία κάλυψε κυβερνήσεις σε ένα άνευ προηγουμένου βαθμό, και συλλογικά αποτύχαμε να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους πολίτες μας σε αυτή τη χώρα… Θέλω να αναγνωρίζω σε κάθε άτομο που υπέφερε,  και για όλες τις άλλες αποτυχίες, ότι η πολιτική απέτυχε. Αυτή η πολιτική καλύπτει όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένου του δικού μου (Εργατικού Κόμματος).  Υπάρχει μόνο μία λέξη : Sorry, Απολογούμαι…»

Διαβάστε τις δηλώσεις όπως καταγράφτηκαν στο αρχείο της Βουλής εδώ –

https://hansard.parliament.uk/commons/2024-05-20/debates/8D4E9AA0-63AB-450C-875E-4A76D8076033/InfectedBloodInquiryReport 

Μόνο από τον  Πρώτο Τόμο του Πορίσματος (Volume 1)  γίνεται ξεκάθαρο ότι το 1974 ήταν κεντρικός χρόνος για το σκάνδαλο για πολλούς λόγους.  Η Υπουργός Υγείας καταρχήν από τις 5 Μαρτίου 1974 μέχρι 8 Απριλίου 1976 ήταν η Μπάρπαρα Κάσλ (Barbara Castle).  Γνωστή για μας από την δεκαετία του1950 όταν το 1958 σταλμένη από τον Σερ Χιού Φούτ (Sir Hugh Foot) εξασφάλισε την μονομερή και ενυπόγραφη  μεταστροφή του Αρχ. Μακαρίου από την Ένωση στην Ανεξαρτησία, που οδήγησαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου… 

Το Πόρισμα φανερώνει ότι το ιατρικό περιοδικό Lancet τον Αύγουστο του 1974 έγραφε σχετικά για τις  μολύνσεις για Ηπατίτιδα Β από μεταγγίσεις αίματος και προειδοποιούσε και όμως δεν έκαναν τίποτα…

Οι Wilson / Callaghan πέθαναν όμως η κυβέρνηση  που υπηρέτησαν το 1974 σήμερα βρίσκεται ένοχη και εξευτελισμένη από ντροπή. 

https://www.infectedbloodinquiry.org.uk/reports/inquiry-report

Andy Burnham πρώην Εργατικός Βουλευτής και σημερινός Δήμαρχος του Greater Manchester 

Οφείλω να επισημάνω παράλληλα ότι εκτός της Συντηρητικής Τερέζας Μέι, ο Εργατικός τότε βουλευτής Andy Burnham (σημερινός δήμαρχος του Greater Manchester ) πρέπει να πιστωθεί για την βοήθεια του να ξεσκεπαστεί το μεγάλο αυτό σκάνδαλο μολυσμένου αίματος. 

Στις 25 Απριλίου 2017 λίγο πριν διατάξει την έρευνα η Πρωθυπουργός Μέι, είχε δηλώσει ( Andy Burnham) στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεσκεπάζοντας το σκάνδαλο : « Ίσως η μεγαλύτερη ανείπωτη αδικία στην ιστορία αυτής της χώρας… Απ ότι γνωρίζω, αυτό το σκάνδαλο αποτελεί ένα εγκληματικό κουκούλωμα σε βιομηχανική κλίμακα». Και υπό την κάλυψη κοινοβουλευτικού προνομίου παρουσίασε μαρτυρία για όσα είπε, μια επιστολή που εστάλη τον Ιανουάριο του 1975 από το  Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του  Stanford προς το Blood Products Laboratory, που ήταν το βρετανικό  κυβερνητικό κέντρο για προϊόντα αίματος.  Η επιστολή προειδοποιούσε για τους κινδύνους και τόνιζε τη πηγή των μολύνσεων, ήταν ξεκάθαρο πλέον το μέγεθος  του σκανδάλου… Και το οποίο ήταν ανάγκη να κουκουλωθεί…

https://hansard.parliament.uk/Commons/2017-04-25/debates/3AE7573D-7990-4A16-B375-A1AB786F90AE/ContaminatedBlood#contribution-4A88570D-18D8-4AF9-9B8C-DCBCD92ED686

Τα χέρια των ηθικών αυτουργών της δεκαετίας του 1970 Γουίλσον/Κάλλαχαν είναι βουτηγμένα στο αίμα Κυπρίων και Βρετανών…

Μετά από 50 χρόνια σήμερα  η ΑΛΗΘΕΙΑ βγήκε στην επιφάνεια, για τις ενοχές διαδοχικών βρετανικών κυβερνήσεων για το κουκούλωμα του μολυσμένου αίματος πρωτοστατούντων των κυβερνήσεων Γουίλσον/Κάλλαχαν…

Παραμένει να ξεκινήσει και μια έρευνα για τις ενοχές των ιδίων κυβερνήσεων Γουίλσον/Κάλλαχαν και για το Κυπριακό. Ηθικοί αυτουργοί  και στις δύο περιπτώσεις. Τόσο στην αιματοβαμμένη Κύπρο όσο και στην ίδια την Βρετανία…

Έστω και τώρα, στα 50 χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής φέτος, χρειαζόμαστε κάποιους πραγματικούς φίλους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων να ζητήσουν και για την Κύπρο μια τέτοια έρευνα. 

To «δίδυμο» Harold Wilson/James Callaghan 

Αν αξιωθούμε να δούμε και ένα τέτοιο Πόρισμα για τις ευθύνες των ιδίων και για την τραγωδία της Κύπρου, θα είναι μια ακόμη  « Ημέρα Ντροπής για το Βρετανικό κράτος» αλλά και μια δικαίωση για την Κύπρο μας.  Οι αλήθειες βέβαια, για την Κύπρο,  είναι ήδη εκεί. Στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου