Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Όταν ο Μιχάλης «έκλεισε» τα μάτια στη βία των… ΚΝΑΤ!



Tου Τάσου Ευαγγελίου
Τι «ΚΝΑΤ τι ΜΑΤ» φώναζαν το 1979 στο Χημείο όταν οι οργανωμένες δυνάμεις της ΚΝΕ επέβαλαν την… τάξη  διά της πειθούς στις διαμάχες που είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια καταλήψεων. Τα ΚΝΑΤ όμως στρέφονται και κατά των ΜΑΤ με τη  φωτογραφία του «διαδηλωτή» που ρίχνει κλωτσιά στον αέρα με στυλ επαγγελματία των πολεμικών τεχνών σε αστυνομικό χαρακτηριστική. Συλλήψεις; Καμία. Γιατί άραγε; Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που φέρνει τον «νόμο και την τάξη» στα Εξάρχεια έχει κάποια εξήγηση;
H χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ με τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν και την απουσία συλλήψεων έστειλαν ένα λάθος μήνυμα. Το μήνυμα της ατιμωρησίας και μάλιστα οργανωμένων ομάδων, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με αυτό που επιδιώκει να στείλει το υπουργείο προστασίας Του Πολίτη εφαρμόζοντας το σχέδιο ανακατάληψης των Εξαρχείων.

Στη χθεσινή πορεία στη θέση του ΠΑΜΕ θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε ομάδα διαδηλωτών. Οπαδοί του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ, αναρχικοί και Ιεχωβάδες.
Το ερώτημα είναι ένα, αν πρέπει να συλλαμβάνονται  ή όχι αυτοί που καταφεύγουν στην βία. Αν πρέπει να συλλαμβάνονται όσοι επιχειρούν δια της βίας να επιβάλλουν θέσεις και απόψεις. Διότι αυτή τη φορά δεν έγιναν συλλήψεις. Η αντίδραση ήταν κάπως χαλαρή. Έσπασαν, πέταξαν μπογιές, προπηλάκισαν και στο τέλος επιτέθηκαν και στις αστυνομικές δυνάμεις αλλά φεύ... Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας.
Το κράτος εξετέθη. Όπως εκτίθεται κάθε φόρα που επιλέγει να κλείσει τα μάτια μπροστά σε οργανωμένες ομάδες που δρουν με ανάλογο τρόπο ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή άλλης προσέλευσης. Και το ερώτημα παραμένει. Τι συνέβη τελικά χθες κ. Χρυσοχοΐδη που απέτρεψε τις συλλήψεις;
Την ίδια στιγμή όμως προκύπτουν και άλλα ερωτήματα. Πως γίνεται ξαφνικά το ΚΚΕ να φτάνει σε βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Που πήγαν οι ομάδες περιφρούρησης που στο παρελθόν απέτρεπαν τέτοιες εξελίξεις.
Και που ήταν αυτό το «πάθος» 4,5 χρόνια τώρα; Η εποχή των μνημονίων πέρασε με το ΚΚΕ να πραγματοποιεί τις πιο οργανωμένες  πορείες στο κέντρο της Αθήνας.  Αυτή τη φορά τα βίαια επεισόδια, για κάποιο λόγο, δεν αποφεύχθηκαν.
Εκτός και αν το ΚΚΕ διαπιστώνει κενό. Ένα κενό αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον κοιτά προς τη σοσιαλδημοκρατία και το οποίο να εκτιμά πως μπορεί να καλυφθεί. Με επαναστατικό λόγο αλλά και επαναστατικές πράξεις.
Αν το ΚΚΕ αποφάσισε να κάνει την… επανάστασή του για να καλύψει ένα κενό στον πολιτικό χώρο θα φανεί. Ήδη με το καλημέρα ξεκίνησε τις πορείες κατά των προσπαθειών να μπει τάξη σε έναν κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό που εφαρμόζεται στη χώρα με δυσμενή αποτελέσματα για την ίδια την πορεία της.
Το κράτος πάντως έδειξε να κάνει πίσω μπροστά στο ΠΑΜΕ και να κλείνει τα μάτια στη βία. Το μήνυμα είναι λάθος. Και δυστυχώς το λαμβάνουν πολλοί. Κυρίως τα συμφέροντα που με κάθε τρόποι θέλουν να αποτρέψουν τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου