Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Σκόπια: Οι μετανάστες πιέζουν από τα νότια σύνορα…Ιανουάριος 29, 2020. 22:29

Σκόπια

Το υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή, παρόλο που η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, η αστυνομία εφαρμόζει ακόμη πιο ενισχυμένα μέτρα στα σύνορά, όπως και άλλα κράτη της περιοχής κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί οι προσπάθειες για παράνομη είσοδο στη χώρα σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για αυτή τη χρονική περίοδο.


«Ο αριθμός των προσπαθειών για παράνομη διέλευση κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2020 έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, το 2019.


 Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις αρχές του τρέχοντος έτους παρεμποδίστηκαν συνολικά 996 προσπάθειες για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 773 βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, εμποδίστηκαν 18.488 προσπάθειες παράνομης διέλευσης, εκ των οποίων 16.735 ήταν στα σύνορα με την Ελλάδα - λέει το υπουργείο Εσωτερικών.


Ταυτόχρονα, η αστυνομία πληροφορεί ότι η κοινή διεθνής επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015, συνεχίζεται στα σύνορα με την Ελλάδα, με τη συμμετοχή ξένων αστυνομικών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, επτά εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία και Σερβία).Σχολιάζοντας τις εξεγέρσεις των μεταναστών στην περιοχή, ο αναλυτής ασφαλείας Μιλάνο Στεφανόσκι εκτιμά ότι είναι ανησυχητικές όλες αυτές οι πληροφορίες και πιστεύει ότι είναι προφανές ότι κάτι εξακολουθεί να βρίσκεται στην παγκόσμια σκηνή για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 

Προειδοποιεί τις αρχές της χώρας, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους και τα μέλη του Frontex που είναι ήδη παρόντες στη Βόρεια Μακεδονία, να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο που έκανε η χώρα το 2015, μετά την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.


zurnal.mk


--

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου