Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Οι Δήμοι της Ηπείρου να στηρίζουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου!


Οι Δήμαρχοι της πόλεώς μας δεν μας είχαν συνηθίσει να επισκέπτονται και να δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας με την Αλβανία και κυρίως με τις όμορες μειονοτικές περιοχές, στις οποίες ζουν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί.

Ο νυν Δήμαρχος, ο κ. Μωυσής Ελισάφ, επισκέφτηκε τα Τίρανα, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο, τον Δήμαρχο των Τιράνων και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με τους οποίους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επεζήτησαν τρόπους συνεργασίας σε οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς. Το ενδιαφέρον του Δημάρχου επικεντρώθηκε στον Δήμο Δερόπολης, ο οποίος περιλαμβάνει την Άνω και Κάτω Δερόπολη, την Μαύρη Ρίζα και το Μικρό Πάνω Πωγώνι. 


Οι περιοχές αυτές κατοικούνται από αμιγείς Έλληνες ορθόδοξους, που μιλούν την καθαρή και ανόθευτη ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για περιοχή που, κατά τις αλβανικές κυβερνήσεις, αποτελεί τη μια από τις δυο πλασματικές μειονοτικές ζώνες. Η δεύτερη είναι η περιοχή του Βουθρωτού (Βούρκου), που περιλαμβάνει τα ελληνοχώρια των Αγίων Σαράντα και του Δελβίνου, καθώς και τα ελληνοχώρια της ορεινής περιοχής των Ριζών του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Οι άλλες Βορειοηπειρωτικές περιοχές της Χιμάρας, της Πρεμετής, του Λεσκοβικίου, της Ερσέκας, της Κοριτσάς, δεν συγκαταλέγονται στις μειονοτικές ζώνες. Είναι εκείνες οι περιοχές των οποίων οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη παρουσίας του ελληνικού παράγοντα, για να κρατηθούν όρθιοι και να μην απωλέσουν τελείως την ελληνική γλώσσα και καταγωγή, το εθνικό τους φρόνημα και την ελληνική τους ταυτότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις περιοχές που βρίσκονται εκτός των μειονοτικών ζωνών οι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι, ελληνόφωνοι και αλβανόφωνοι (μερικά χωριά της Χιμάρας και οι επαρχίες Λιτζουριάς και Ζαγοριάς) και τρίγλωσσοι, ελληνόφωνοι, αλβανόφωνοι και βλαχόφωνοι (Πρεμετής – Κοριτσάς).

Σε όλες αυτές της περιοχές η παρουσία της Ελλάδος είναι αναγκαία, σε περίοδο μάλιστα, που από μέρους της επίσημης Αλβανίας και σοβινιστικών αλβανικών κύκλων που υποβάλλονται και ενθαρρύνονται από τις αλβανικές κυβερνήσεις, καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες εξαλβανισμού του ελληνικού στοιχείου, και αφομοίωσή του, ώστε να μην ακούγεται ελληνική φωνή. Είναι απαραίτητη η ελληνική παρουσία και σε εκείνες τις περιοχές που οι κάτοικοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, διακρίνονται για την ελληνική τους συνείδηση και τα εθνικά τους φρονήματα, αλλά επικρατεί η αλβανική γλώσσα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους βλαχόφωνους Έλληνες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε ελόκληρη σχεδόν την αλβανική επικράτεια. Για όλους αυτούς τους πληθυσμούς η συμπαράσταση ηθική και οικονομική από μέρους της Μητρόπολης κρίνεται επιβεβλημένη. Να μην ξεχνούμε ότι η ρουμανική προπαγάνδα, με δελεαστικές προσφορές, οργιάζει με σκοπό να παραπλανήσει και να προσηλυτίσει τους βλαχόφωνους Έλληνες.
Η επίσκεψη του Δημάρχου Ιωαννίνων στην Αλβανία φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τον βορειοηπειρωτικό χώρο και τους κατοίκους του, που αναφέρουν εκδηλώσεις συμπάθειας και βοήθειας στις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις που ζουν.

Μόνο από απόσταση αποτολμώ κάποιες προσεγγίσεις, αφού δεν γνωρίζω τις προθέσεις της πολιτείας, αλλά και του δημάρχου μας. Οι βορειοηπειρώτες διατηρούμε τις ελπίδες, ότι οι κατά τόπους δημοτικοί άρχοντες, θα επεκτείνουν τα ενδιαφέροντα και την προσοχή τους και προς τις όμορες βορειοηπειρωτικές περιοχές, με τις οποίες γειτνιάζουν και οι οποίες, σιωπηρώς, αναμένουν συμπαράσταση και προστασία. Έτσι, για παράδειγμα, οι Ηπειρωτικοί Δήμοι, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων μπορούν να συμπεριλάβουν στους Δήμους τους και να προσφέρουν ηθική, πνευματική και άλλη βοήθεια προς τους γείτονές τους Έλληνες ως εξής:
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς την όμορφη περιοχή του Βουθρωτού (Βούρκου), των Ριζών, του Θεολόγου και της Χιμάρας, περιοχή την οποία κατοικούν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, οι οποίοι όμως υποφέρουν από τους μουσουλμάνους Τσάμηδες που ζουν στην οροθετική γραμμή με τον νομό Θεσπρωτίας. Βοήθεια προσμένουν επίσης οι Έλληνες της Χιμάρας που αγωνίζονται να κρατήσουν την μητρική τους γλώσσα, την ορθόδοξη πίστη τους και την εθνική τους φυσιογνωμία, από τους Αλβανούς που απεργάζονται την καταστροφή τους.

Η περιοχή της Δερόπολης –Πωγωνίου γειτονεύει με τον Δήμο Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, επισκέπτεται συχνά χωριά της περιοχής και κάνει ό,τι μπορεί για την ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού της.

Πιστεύουμε ότι εκείνος ο Δήμος που διαθέτει οικονομική ευρωστία και είναι σε θέση να προσφέρει στον Δήμο Δερόπολης Πωγωνίου είναι ο Δήμος Ιωαννίνων. Οι επαφές και η επικοινωνία με τον Δήμαρχο της Δερόπολης, με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, τον νουνεχή και συνετό Ιεράρχη, κ. Δημήτριο, με το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και με άλλους φορείς (Ομόνοια κ.λ.π), θα συντελέσουν στην από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην, όσο γίνεται, επίλυσή τους. Η αρχή από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων έγινε. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια.
Ο Δήμος Κόνιτσας συνορεύει με τον όμορο Δήμο Πρεμετής Λεσκοβικίου. Οι δημοτικοί παράγοντες της Κόνιτσας μπορούν να δημιουργήσουν επαφές και επικοινωνία με τους απέναντι Δήμους και να βοηθήσουν τους κατοίκους, οι οποίοι, εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της γλώσσας (τρίγλωσσοι).

Τέλος ο Δήμος Καστοριάς και άλλοι Δήμοι του νομού, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους Δήμους Κοριτσάς, στους οποίους συναντούμε τρίγλωσσους πληθυσμούς, οι οποίοι, με την πολιτική των Τιράνων κινδυνεύουν να χάσουν την μητρική τους γλώσσα, την ελληνική.

Ίσως κάποιοι ισχυριστούν ότι η πρόταση αυτή είναι ανέφικτη, απραγματοποίητη, ανεδαφική και εκτός πραγματικότητας. Τίποτε δεν είναι απραγματοποίητο, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων και θέληση εκ μέρους των Δήμων προς συμπαράσταση και εκτίμηση συμπάθειας και αγάπης προς τους Συνέλληνες που κακή μοίρα τους έταξε να ζουν αποκομμένοι από τον Μητροπολιτικό κορμό.
πηγη:proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου