Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Εκλογικός νόμος: Οι στόχοι και οι αλλαγές που φέρνει



Τρεις βασικούς σκοπούς εξυπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Τριπλός είναι ο στόχος του νέου εκλογικού νόμου διαμηνύει η κυβέρνηση λίγο αφότου αυτός τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Κοινή συνισταμένη ανάμεσα «στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που εδόθη με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη και την κυβερνητική σταθερότητα» επιθυμεί να αποτελέσει ο νέος εκλογικός νόμος, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση για την πρότασή της,
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου καταργώντας την απλή αναλογική και επαναφέροντας του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, αυτή τη φορά κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει.
«Κύριος γνώμονας είναι η θέσπιση ενός αξιόπιστου, διαφανούς, απλού και λειτουργικού πλαισίου που θα εισάγει ένα νέο πολιτικό σύστημα στην μετά κρίση Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, μία σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται επί βάσεων στερεών με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου.

Πώς θα λειτουργεί το κλιμακωτό μπόνους

Να σημειωθεί πως το κλιμακωτό μπόνους εδρών θα λαμβάνεται από το πρώτο κόμμα εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Η πριμοδότηση με έως 50 έδρες είναι ανάλογη με το υπερβάλλον του 25% ποσοστό.
Έτσι, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες.
Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Αυτό θα εφαρμόζεται και σε ενδεχόμενο συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.
Ο μέσος αυτός όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο παραπάνω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

«'Οχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στο www.opengov.gr και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, οπότε και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν προτίθενται να τον ψηφίσουν, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Στη δημόσια διαβούλευση προτάθηκε εκτός από το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα να λαμβάνεται υπόψη για την πριμοδότηση εδρών και το ποσοστό διαφοράς από τον δεύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου