Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Αίτημα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας από την Πανελλήνια Ένωση ΘεολόγωνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίτημα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
για να προστεθεί, στους   λόγους κατ’  εξαίρεση άδειας μετακίνησης,
η σύντομη προσευχητική επίσκεψη των Ορθοδόξων στους Ιερούς Ναούς

Οι άνθρωποι του λαού μας, ορθόδοξοι χριστιανοί, στην πλειονότητά τους, είναι ευσεβείς, εκκλησιάζονται, και, ιδιαίτερα στις δύσκολες δοκιμασίες της ζωής τους, σπεύδουν στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να προσεγγίσουν, διά της προσευχής, τον Τριαδικό Θεό της πίστεώς τους, αιτούμενοι, την παρέμβαση, βοήθεια, στήριξη και προστασία Του. Η παρακλητική προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό και Δημιουργό τάση τους αποτελεί οδηγία του ίδιου του Ιησού Χριστού: «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται» (Ματθ. 7, 7-8).  Στις γενικές καταστροφές ή πανδημίες συνεπώς, ως ψυχοσωματικά όντα που είναι, νιώθουν την ανάγκη, εκτός από την αυτονόητη βοήθεια, που δέχονται, εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας τους, να προσεγγίσουν την ιερή πόρτα του Θεού και να του ζητήσουν ενδυνάμωση, εμψύχωση, στήριξη, ψυχική αντοχή, ελπίδα και αισιοδοξία. Με τη δική Του βοήθεια, καταφέρνουν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να αγωνίζονται, ενωμένοι και συντεταγμένοι, στον κοινό τους συλλογικό σκοπό, στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης με όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους τους, και, φυσικά, χωρίς να υποτιμούν και την καθ΄ όλα πολύτιμη προσφορά της Επιστήμης. 

Αυτές οι σκέψεις μας ώθησαν να απευθυνθούμε, παρακλητικά, προς τον αξιότιμον κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, Υφυπουργόν Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, για να του υποβάλλουμε το εύλογο αίτημα των μελών της Πανελλήνιας  Ένωσης Θεολόγων αλλά και πάρα πολλών συμπολιτών μας, το οποίο αναφέρεται σε μια, ίσως εκ παραδρομής, παράλειψη των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.
Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να προστεθεί στο σημείο Β5 της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, η δυνατότητα χορήγησης άδειας μετακίνησης και σε εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια σύντομη επίσκεψη σε έναν ορθόδοξο ναό, προκειμένου, να προσευχηθούν και να επικοινωνήσουν με τον Θεό και Δημιουργό τους, αν λάβει κανείς υπόψη και την ψυχική πίεση και αγωνία τους, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν από την ενσκήψασα παγκόσμιας εμβέλειας πανδημία. Σύμφωνα με τα μηνύματα των μελών μας, το αίτημά μας είναι δίκαιο, αφού δίνονται άδειες -και πολύ ορθά- για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για αρκετούς εύλογους λόγους, όπως (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη σε γιατρό, προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης, μετάβαση σε τράπεζα, για ατομική σωματική άσκηση ή για ανάγκες κατοικίδιου ζώου). Η προσθήκη, λοιπόν της δυνατότητας, μιας σύντομης επίσκεψης στην Εκκλησία, έστω και με τη μορφή που την προσδιόρισε ο κ. Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του πριν από 10 ημέρες, πιστεύουμε ότι είναι ένα εύλογο αίτημα, που μπορεί να γίνει αποδεκτό και είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει πνευματικά εκείνους που την έχουν ανάγκη: Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην Εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω… Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες… Πιστεύω ότι αν το δει κανείς και από την πλευρά ενός πιστού, δεν θα εκληφθεί ως αμαρτία, αν δεν παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς ή αν την Κυριακή δεν πάει στην Εκκλησία. Μπορεί κάποια στιγμή να περάσει μέσα στην εβδομάδα να ανάψει ένα κεράκι».
Η επικοινωνία των Χριστιανών με τον Θεό, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και φυσικά και εντός της οικίας τους. Όμως, οι Ορθόδοξοι, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου της λατρευτικής και μυστηριακής τους ζωής, έχουν τη σωτηριακή ανάγκη να μεταβούν και  να προσευχηθούν, έστω και λίγο, στην Εκκλησία τους, η οποία, μάλιστα, τους προσκαλεί: «Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν…» (Ψαλμ. 67 ή 68, 27 ή 26).
Εκ παραδόσεως, επίσης, ο πολύπαθος ελληνικός λαός, διαχρονικά, σε όλες τις εθνικές περιπέτειές του αλλά και στις περιπτώσεις λοιμών, ανομβρίας κ. ά., κατέφευγε πάντοτε στους Ιερούς Ναούς και στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, πραγματοποιούσε πάνδημες ολονυκτίες, παρακλήσεις και λιτανείες, ικετεύοντας τη σωτηριακή παρέμβαση και βοήθεια του Θεού αλλά και αναζητώντας προσωπικά, ένα ψυχικό αποκούμπι, ένα πνευματικό στήριγμα για τη φιλάνθρωπη πράξη και θεοφιλή ζωή του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλέσαμε τον Υφυπουργόν κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, να προστεθεί στους λόγους της κατ΄εξαίρεση μετακινήσεως των πολιτών και η δυνατότητα ολιγόλεπτης επίσκεψης στους Ιερούς Ναούς, όσων πιστών επιθυμούν να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος και ευελπιστούμε στην άμεση ικανοποίηση αυτού του λογικού και δίκαιου αιτήματος της Ενώσεώς μας.

Το ΔΣ της ΠΕΘ

****
Προς
Αξιότιμον Υφυπουργόν Πολιτικής Πρoστασίας και Διαχείρισης κρίσεων,
κ. Νικόλαο Χαρδαλιά

Κοιν.:
1. Εξωχότατον κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
2. Αξιότιμον κ. Υπουργό Εσωτερικών
3. Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ: Αίτημα για να προστεθεί, στους  κατ΄ εξαίρεση λόγους άδειας μετακίνησης, η   
              σύντομη προσευχητική επίσκεψη των Ορθοδόξων στους Ιερούς Ναούς

                  Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Η Πανελλήνια  Ένωση Θεολόγων, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών καθώς και των λόγων της κατ΄ εξαίρεση άδειας μετακίνησής τους (22-03-2020), λαμβάνουμε  πλήθος μηνυμάτων από τα, ανά την Ελλάδα, λειτουργούντα Παραρτήματά μας, τα οποία εκφράζουν, εν πολλοίς το εύλογο αίτημα πολλών συμπολιτών μας, να προστεθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών και στο σημείο Β5, η δυνατότητα χορήγησης άδειας και σε όσους αισθάνονται την ανάγκη να πραγματοποιήσουν σύντομη επίσκεψη σε Ιερό Ναό για Προσευχή.
Το αίτημα είναι εύλογο και ανταποκρίνεται σε όσα είπε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, πριν από 10 ημέρες, ότι μπορούν να έχουν το δικαίωμα οι πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί να πάνε στην Εκκλησία, να ανάψουν ένα κερί, να κάνουν τον Σταυρό τους και να προσευχηθούν, αν λάβει κανείς υπόψη και την ψυχική πίεση και αγωνία τους, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν από την ενσκήψασα πανδημία.
Με βάση τα παραπάνω, αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, σας παρακαλούμε να προσθέσετε, στους λόγους της κατ’ εξαίρεση χορήγησης άδειας μετακίνησης και τον λόγο της σύντομης επίσκεψης στην Εκκλησία όσων από τους ορθόδοξους Χριστιανούς αισθάνονται την πνευματική ανάγκη να το κάνουν, έστω και  με τη μορφή που προσδιορίστηκε από τον κ. Πρωθυπουργό, διότι αυτό θα συμβάλλει στην πνευματική τους ανακούφιση και στήριξη, γεγονός το οποίο θα εκτιμηθεί δεόντως.

Με τιμή
Για το ΔΣ της ΠΕΘ


               Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας
                                                                    

                         Ηρακλής Ρεράκης                                             Παναγιώτης Τσαγκάρης
                  Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ                                             Υπ. Δρ. Θεολογίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου