Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Το σχέδιο για τον Τουρισμό: Ποιες χώρες θα στείλουν τουρίστες στις 15 Ιουνίου - Τα μέτρα ενίσχυσης


Την επανεκκίνηση του τουρισμού από την 1η Ιουνίου επιδιώκει η κυβέρνηση με το σχέδιο που παρουσίασε αναλυτικά χθες για τα μέτρα που θα ισχύσουν το φετινό καλοκαίρι. Στις 29 Μαΐου ανοίγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ και από 15 Ιουνίου αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες από 19 χώρες, χωρίς καραντίνα και μάσκες.
Με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η μείωση προκαταβολής φόρου, η μείωση του ΦΠΑ αλλά και στην ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, θα επιδιωχθεί η στήριξη του τουριστικού κλάδου που έχει δεχτεί και θα συνεχίσει να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ο εσωτερικός τουρισμός ξεκινά στις 25 Μαΐου ενώ ο εξωτερικός στις 15 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμού ξεκινάει από τις 25 Μαΐου με κρατήσεις στο γιώτινγκ. Από 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις.αλλά και τα υπόλοιπα επαρχιακά αεροδρόμια (με ελάχιστες εξαιρέσεις).
Επίσης, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα ενώ την ίδια μέρα ξεκινούν και οι πτήσεις για Αθήνα αλλά μόνο από τις χώρες που έχουν καλές επιδόσεις ως προς την εξέλιξη της διάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.
Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα σε όλους τους επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, εκτός και εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα στοιχεία και τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά 15 ημέρες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού στη χθεσινή παρουσίαση των μέτρων, η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κορονοϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.
E-voucher και «Τουρισμός για όλους»
Επίσης, για την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Εκτιμάται ότι ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις.
Συνολικά 250.000 θα είναι οι δικαιούχοι για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία με τον αριθμό τους να υπολογίζονται σε 250.000, ενώ θα υπάρξουν και εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.
Ως προς την ενίσχυση της ασφάλειας στον τουρισμό θα ακολουθηθούν δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη  αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, με συνεργαζόμενους γιατρούς σε κάθε κατάλυμα για την αξιολόγηση τυχόν κρουσμάτων.
Η δεύτερη κατεύθυνση θα αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό του καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.
Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως δήλωσε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.
Για τις επιχειρήσεις τα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνουν: Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο και ένταξη στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα.

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου