Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τζ. Σόρος: Η παγκοσμιοποίηση τελείωσε όπως την ξέραμε



Για τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας κάνει λόγο ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού και εκτιμώντας παράλληλα ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως τη γνωρίζαμε έχει τελειώσει. 
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, ο Σόρος υποστηρίζει επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να είναι δικτάτορας, ενώ δηλώνει ανήσυχος για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός που πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν σε αυτό τον συνδυασμό. Και πράγματι θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του πολιτισμού μας», εκτιμά ο Ούγγροαμερικανός επενδυτής.

Επιπρόσθετα, επανέλαβε τη θέση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα τις αρχές μιας ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας «Θα ήθελε να είναι δικτάτορας, αλλά δεν μπορεί γιατί υπάρχει το σύνταγμα των ΗΠΑ το οποίο σέβεται ο Αμερικανικός λαός και θα τον αποτρέψει από το να κάνει συγκεκριμένα πράγματα.»
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σόρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επιβίωσή της και λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την ΕΚΤ. «Η απόφαση της Καρλσρούης, δημιουργεί μια απειλή που μπορεί να καταστρέψει την ΕΕ ως έναν θεσμό που στηρίζεται στο κράτος δικαίου, ακριβώς γιατί προέρχεται από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, τον πιο αξιοσέβαστο θεσμό της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ούγγροαμερικανό παράγοντα «Η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με έναν ιστορικό πόλεμο εναντίον ενός ιού ο οποίος δεν απειλεί μόνο τις ζωές των ανθρώπων αλλά και την επιβίωση της Ένωσης. Αν τα κράτη μέλη αρχίσουν να προστατεύουν τα εθνικά τους σύνορα έναντι των εταίρων τους στην Ε.Ε. αυτό θα καταστρέψει την αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ένωση», τονίζει.

https://www.liberal.gr/world/tz-soros-i-pagkosmiopoiisi-teleiose-opos-tin-xerame/301602

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου