Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ή παπάς ή ζευγάς

 


Είναι απαράδεκτο ηθικά, νομικά και πολιτικά ένας κυβερνητικός βουλευτής, παράλληλα με την υψηλή, για τον μέσο χειμαζόμενο πολίτη, βουλευτική του αποζημίωση να εισπράττει παχυλές επαγγελματικές αμοιβές από εταιρίες κρατικών συμφερόντων. Οι λόγοι πολλοί και σίγουρα δημιουργείται η πεποίθηση στην κοινή γνώμη πως κάνει κατάχρηση της θέσης του.

  • Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*

Εξ όσων, δε, γνωρίζω, όλες οι ΔΕΚΟ, οργανισμοί κ.λπ. έχουν νομικά τμήματα με δικηγόρους με αντιμισθία και αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να προσφεύγουν σε υπηρεσίες ιδιωτών δικηγόρων. Δεν επαρκούν επαγγελματικά οι έμμισθοι συνάδελφοι για τη νομική στήριξη των ΕΛ.ΤΑ.;

Επίσης, ως επί 31 χρόνια ελεύθερος μαχόμενος δικηγόρος, θεωρώ αναξιοπρεπές για δικηγόρο να είναι ιδιοκτήτης, μέτοχος εισπρακτικής εταιρίας. Ή παπάς ή ζευγάς. Το λειτούργημά μας έχει ως καθήκον την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών και των νομικών προσώπων μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο νομικών και δεοντολογικών κανόνων και δράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα δεν ανήκει αυτό που ζείτε πολλοί από τους πολίτες, οι οποίοι με την παραμικρή καθυστέρηση δέχεστε ένα διαρκές μπούλινγκ, ακόμη και με παράνομες απειλές κατά της ελευθερίας και της περιουσίας σας, από υπαλλήλους ενός call center εισπρακτικής, ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας, οι οποίοι ενίοτε υποδύονται, επίσης παρανόμως, τους δικηγόρους.

Εχει συμβεί σε μένα. Πλήρωσα την κάρτα μου διαδικτυακά το βράδυ της τελευταίας ημέρας, που σημαίνει -λόγω εμβάσματος από μία τράπεζα σε άλλη- πως δεν φαίνεται αμέσως η πληρωμή. Βλέπω στην οθόνη εισερχόμενη κλήση από το γραφείο συναδέλφου με τον οποίο είχαμε αντιδικήσει, αλλά η υπόθεση είχε από καιρό περατωθεί αμετακλήτως νικηφόρα. Απάντησα και μια δεσποσύνη μού είπε πως είναι από τη «δικηγορική εταιρία τάδε» για λογαριασμό της Χ τράπεζας. Τη ρώτησα «είστε δικηγόρος;» και μου απάντησε «ναι». «Α», λέω, «ωραία, κι εγώ (σ.σ.: το “Γαρουφαήλ” πάντα τους μπερδεύει). Ποιανού δικηγορικού συλλόγου είστε και τι μητρώο έχετε;”».

Η κοπέλα, προφανώς ταλαίπωρη υπάλληλος, άρχισε να τα μασάει. Μου είπε τελικά πως δεν είναι δικηγόρος, της είπα να μεταφέρει στο αναξιοπρεπές αφεντικό της κάτι Κορυδαλλιώτικες γενετήσιες ευχές και να του πει να κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά, και έληξε η συζήτηση. Εγώ όμως είμαι δικηγόρος, όταν πετύχουν κανέναν φοβισμένο ηλικιωμένο αρχίζουν οι απειλές «εάν δεν πληρώσετε σε Χ μέρες θα χάσετε το σπίτι σας, θα πάτε φυλακή, θα πληρώσετε τα διπλά» κ.λπ., κι αυτά με επίμονες και συνεχείς κλήσεις. Υποτίθεται πως αυτά είχαν ρυθμιστεί, αλλά συνεχίζονται όπου νιώθουν πως τους παίρνει. Τώρα βλέπουμε πως κάποιοι πέρασαν στην ανώτερη πίστα της αγοράς «κόκκινων» δανείων. Θες να ανοίξεις εισπρακτική, κωλόμπαρο, μασατζίδικο, στριπ κλαμπ, οτιδήποτε επιτρέπει ο νόμος; Ζήτα τη διαγραφή σου από τον δικηγορικό σύλλογο, παραιτήσου από την ιδιότητα του δικηγόρου και ώρα καλή στην πρύμνη σου. Και πάλι, όμως, θα υπακούσεις σε κάποιους κανόνες ευπρέπειας, δεοντολογίας, προστασίας του καταναλωτή.

Ακόμη όμως κι αν όλα αυτά τα κάνεις απολύτως νόμιμα, δεν έχεις δουλειά στην πολιτική. Σε λίγο, με αφορμή μια πρόσφατη δικαστική εξέλιξη, θα έχουμε πολλά να πούμε για την πονεμένη ιστορία των «κόκκινων» δανείων και των funds. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιβραβευτούν οι μπαταξήδες σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών που μάτωσαν. Υπάρχουν, βλέπετε, και μερικοί που απολύτως συνειδητά πιστόλιασαν δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να τα έχουν ενήμερα και να τα ξοφλήσουν.

Όμως υπάρχουν και άνθρωποι που ήταν απολύτως συνεπείς για καιρό, κατέστησαν υπερήμεροι λόγω της κρίσης, χωρίς κανέναν δόλο, και αφού πλήρωσαν αρκετά βλέπουν το δάνειό τους σε χέρια κάποιων τρίτων, που δεν τους λένε ούτε πόσο το πήραν -είναι… μυστικό-, σε υποπολλαπλάσιο της αξίας τους. Θα πούμε λοιπόν πολλά και θα επιμερίσουμε και τις ευθύνες, που σίγουρα έχει πολλές η Ν.Δ., αφού αυτό που συνέβη αυτές τις ημέρες με τον πολυπράγμονα βουλευτή της είναι επί των ημερών της -δεν κυβερνά κάποιο ρακούν που ήρθε από τον Σείριο-, αλλά το ρεσάλτο των funds ξεκίνησε το 2016, και τότε είχαμε τους νταουλιέρηδες, που ήδη είχαν γίνει οδαλίσκες. Επεται συνέχεια…

ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr/apopseis/388642/i-papas-i-zeygas/?fbclid=IwAR0V7yf5IfIXQt1V6BLSDy-VAJegEyUd-UEE5CfEdjeSmt2QyAs7IzZrNIk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου