Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Η Κυβέρνηση παλινδρομεί στην κατευναστική πολιτική, όταν η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετική της πολιτική κατά της Ελλάδος

 


    Γράφει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος Πατριωτικής Ένωσης

Η Κυβέρνηση παλινδρομεί στην κατευναστική πολιτική, όταν η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετική της πολιτική κατά της Ελλάδος

 Την περασμένη Παρασκευή, συναντήθηκαν, στις Βρυξέλλες, στη Γερμανική Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αννα – Μαρία Μπούρα και ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, με Γερμανική, ως συνήθως , διαμεσολάβηση.

Η συνάντηση προεβλήθη ως προσπάθεια επανανοίξεως διαύλων επικοινωνίας για την έναρξη ενός νέου Ελληνο – Τουρκικου διαλόγου, με στόχο την αποκλιμάκωση της εντάσεως και τον προσανατολισμό προς μια ειρηνική, διπλωματική αντιμετώπιση των υπαρχουσών διάφορων και προβλημάτων.

Η Κυβέρνηση παλινδρομεί στην πολιτική του κατευνασμού, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα και προσωπικά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνουν τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, εμμένουν στο Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο και απειλούν για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, επαναλαμβάνουν τους φανφαρωνισμούς και τις απειλές με τους Τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τις δηλώσεις του τύπου “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα” .

Δεν ξέρει η Κυβέρνηση τι είδους διάλογο και συνομιλίες εννοεί και θέλει η Τουρκική πλευρά; Θέλει διάλογο και συνομιλίες επί των Τουρκικών αυθαιρέτων, παρανόμων και παραλόγων διεκδικήσεων, εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του θαλασσίου δικαίου. Εγείρει και προτάσσει, κατά την τελευταία περίοδο, θέμα αφοπλισμού των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, για να παρουσιασθεί υποκριτικά ως δήθεν απειλούμενη, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να κατέχει τη Βόρεια Κύπρο και να ασκεί επιθετική και επεκτατική πολιτική κατά της Ελλάδος , με απειλές , αυθαίρετες διεκδικήσεις και πράξεις πολεμικής προετοιμασίας.

Η Γερμανία, αντί να σταθεί σταθερά στο πλευρό της συμμάχου και εταίρου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πνεύμα της Κοινοτικής αλληλεγγύης, και να καταδικάσει, ρητά και απερίφραστα, την Τουρκική αυθαιρεσία, παρανομία και επιθετικότητα, επιλέγει το βολικό ρόλο του δήθεν διαμεσολαβητή και πιέζει ουσιαστικά την Ελλάδα για πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Άγκυρα.

Η Πατριωτική Ένωση καταδικάζει την πολιτική αυτή της Κυβερνήσεως, που αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκική αδιαλλαξία και παρουσιάζει τη μονομερή Τουρκική επιθετικότητα ως δήθεν Ελληνο – Τουρκική διαφορά.

Η Ελλάδα δεν έχει να συζητήσει τίποτε για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκτός του πλαισίου του διεθνούς θαλασσίου δικαίου, όπως ζητά και επιδιώκει η Άγκυρα. Δεν έχει επίσης να συζητήσει τίποτε για την άμυνα των νησιών, για τα  οποία έχει το αυτονόητο δικαίωμα αυτοάμυνας, εφόσον η Άγκυρα εκπέμπει συνεχώς απειλές και διεκδικήσεις.

Η Ελλάδα πρέπει, αντιθέτως, ν’ ασκήσει, επιτέλους, τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, τα οποία έχει ακόμη σ’ εκκρεμότητα, να συνεχίσει και να επιταχύνει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμαχιών της και να στείλει προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα αποφασιστικότητας ότι δεν θα δεχθεί ούτε απειλές  και εκβιασμούς από την Άγκυρα, ούτε απόπειρες δημιουργίας, σε βάρος της τετελεσμένων γεγονότων, με στόχο την ερευνά και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου