Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ Β. ΗΠΕΙΡΟ...

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βόρεια Ήπειρο- Μετά από 31 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός στα μειονοτικά χωριά

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία και εκκλησίες, ενώ θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Πιστός στο ραντεβού που είχε δώσει με τους κατοίκους της Χειμάρας για συνάντησή τους πριν το τέλος του χρόνου, αποδεικνύεται  πρωθυπουργός. Είναι μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό καθώς την Β. Ήπειρο έχει να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός περισσότερα από 30 χρόνια μετά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα μέρη αυτά. 

Στη Χειμάρα βρέθηκε ο πρωθυπουργός νωρίς το πρωί. Επόμενος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να είναι η Δερβιτσάνη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει δεκτός από τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Θα συζητηθούν ζητήματα που χρονίζουν δεκαετίες τώρα και τέθηκαν επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα και του Αλβανού πρωθυπουργού στα Τίρανα στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία ήταν και η πρώτη μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα το 2009.

Κατά την επίσκεψή του στα μειονοτικά χωριά της Βορείας Ηπείρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας με τους οποίους θα συνομιλήσει για τα ανοιχτά ζητήματα της μειονότητας και θα δηλώσει τη στήριξή του και την πρόθεσή του να συνεργαστεί για την επίλυσή τους με την αλβανική ηγεσία. 

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στην ελληνική μειονότητα και μάλιστα τον ενθουσιασμό του δεν έκρυψε χθες ο Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας ο οποίος κατάγεται από την Χειμάρρα και θα συνοδεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θα του δείξω το χωριό μου και όλα τα μέρη μας. Η Βόρεια Ήπειρος είναι η πατρίδα μας και για μας θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα γεμάτη συγκίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλω να τον ξεναγήσω και να του δείξω επίσης και το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, το οποίο είναι από τα πιο παλιά ελληνικά σχολεία στη Βόρεια Ήπειρο, και όλες τις άλλες ομορφιές του τόπου μας».

Το κλίμα προσπάθησαν να δυναμιτίσουν ακραία στοιχεία, τα οποία «έσβησαν» τις ελληνικές ονομασίες από τις πινακίδες των περιοχών αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις προφανώς και δεν βοηθούν αλλά εκτιμούν ότι δεν είναι τόσο σοβαρές.

Κακή εντύπωση προκάλεσε και η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας να απαιτήσει να κατέβει η ελληνική σημαία έξω από το δημαρχείο της Λειβαδιάς κάτι που αρνήθηκε ο δήμαρχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου