Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Κοσμοϊστορικές αλλαγές με φαραωνικά έργα: Ελλάδα και Κύπρος συνδέουν Ευρώπη-Ασία-Αφρική με τον Αιγυπτιακό Στόλο απέναντι στον τουρκικό!


Του Βασίλη Καπούλα
Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος αλλάζουν τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ χάρτη ολόκληρης της Α. Μεσογείου. Μην αποκλείσουμε στην ευρύτερη περιοχή να μαζευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα Στόλοι πολλών χωρών καθώς η Τουρκία βρίσκεται με τη πλάτη στο τοίχο και απειλεί… Ο Αιγυπτιακός Στόλος με την ισχύ πυρός που διαθέτει θα περιπολεί διασφαλίζοντας τον EuroAfrica Interconnector.
Το καλώδιο EuroAfrica Interconnector, μήκους 1.619 χιλιομέτρων, θα έχει χωρητικότητα της τάξης των 2.000MW και θα συνδέει την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Κύπρου, της Κρήτης και της Αττικής στην Ελλάδα όπως αυτό απεικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου

Τι είπε ο Κύπριος υπουργός ενέργειας για τις τουρκικές απειλές:
«Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας συγκεκριμένα για το Οικόπεδο 6, είπε «Ουσιαστικά η Τουρκία χωρίζει την ΑΟΖ μας σε τέσσερις κατηγορίες. Στο κομμάτι ειδικά της δυτικής ΑΟΖ που θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, στο κομμάτι νότια του σημείου που θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου, δηλαδή μεγάλο μέρος των τεμαχίων 10,11, 6, 7, 4,5, ένα κομμάτι που θεωρεί ότι είναι του ψευδοκράτους και ένα κομμάτι που θεωρεί ότι είναι των ε/κ» δήλωσε ο ίδιος .
Ερωτηθείς για το τι θα πράξουμε σε περίπτωση που η Τουρκία φέρει τρυπάνι στην ΑΟΖ, είπε πως  η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις προθέσεις της Άγκυρας για αγορά και στελέχωση τέτοιους εξοπλισμού.
Δείτε εδώ το βίντεο
EuroAfrica Interconnector: Συνδέεται Αίγυπτος-Κύπρος-Ελλάδα
Πρόκειται ουσιαστικά για «αδελφό» έργο του EuroAsia Interconector που προχωρά, για την ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, που ενισχύει σημαντικά τον κομβικό ρόλο της Κύπρου στα νέα δίκτυα ηλεκτρισμού που θα συνδέσουν τρεις ηπείρους -την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική- αλλάζοντας άρδην και τα δεδομένα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού μας.
Ο πρόεδρος Σίσι, κατά τη διήμερη παραμονή του στην Κύπρο, επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAfrica Interconnector, δίδοντας σαφείς οδηγίες σε υπουργούς του να συμβάλουν καταλυτικά στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου.
Να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα της επίσκεψής του ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον εμπνευστή και επικεφαλής του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού αγωγού Νάσο Κτωρίδη, όπου ενημερώθηκε για τους σχεδιασμούς και τις δυνατότητες της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναλάβει αμέσως δράση τουλάχιστον δύο Αιγύπτιοι υπουργοί, ο υπουργός Ηλεκτρισμού που έχει και τον συντονισμό της συνεργασίας από πλευράς Αιγύπτου, αλλά και ο υπουργός Εμπορίου και Υποδομών της Αιγύπτου, Ταρέκ Καμπίλ, που δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο στον «Φ» ότι το έργο είναι εφικτό και σημαντικό και για την Κύπρο και για τη χώρα του.
Ο υπουργός Ηλεκτρισμού της χώρας, Μοχάμεντ Σχάκερ, είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι ο υποθαλάσσιος ηλεκτρικός αγωγός έχει ενταχθεί ως μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Αιγύπτου για την οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δήλωση που έχει τη δική της μοναδική σημασία για την υλοποίηση του έργου και εξηγεί και το εξαιρετικό ενδιαφέρον του προέδρου Σίσι.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, με το οποίο ο EuroAfrica Interconnector μέσω του Νάσου Κτωρίδη έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την αιγυπτιακή πλευρά τον περασμένο Φεβρουάριο, διεξάγει σε αυτό το στάδιο μελέτες σκοπιμότητας για την έναρξη του έργου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Νάσος Κτωρίδης ενημέρωσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο Σίσι και τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν οι βυθομετρήσεις για να οριστικοποιηθεί η όδευση στο τμήμα από την Κύπρο μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου εντός 36 μηνών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EuroAfrica Interconnector, Νάσος Κτωρίδης, δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορικής σημασίας συνάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος.
Αναφορικά με τις επιλογές αξιοποίησης της Αφροδίτης ο Κύπριος υπουργός είπε πως υπάρχουν τρεις επιλογές
α) κατευθείαν στο τερματικό του Ίτκου
β) στο τερματικό της Νταμιέτα
γ) στο Πορντ Σαιντ όπου υπάρχουν άλλου είδους διασυνδέσεις για την εσωτερική αγορά της Αιγύπτου.
Αυτό που γίνεται σαφές, είναι το γεγονός της ενεργειακής διασύνδεσης Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ με αρωγούς αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές πολυεθνικές.
Αυτό προϋποθέτει την αμυντική θωράκιση όλων αυτών των έργων με στόλους και συμμετοχή και από τις τέσσερις χώρες μαζί με τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου