Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ιράν: Δεν συζητάμε τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ



Πως το επίλεκτο σώμα του Ιράν «Φρουροί της Επανάστασης» θα έχει ενεργό ρόλο στην εγκαθίδρυση διαρκούς «εκεχειρίας» στην κρίση στη Συρία, δηλώνει ο επικεφαλής τους Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί. Ο ίδιος επίσης,  φρόντισε να επισημάνει πως ο αφοπλισμός της λιβανικής Χεζμπολάχ δεν είναι διαπραγματεύσιμος.
«Η Χεζμπολάχ πρέπει να είναι οπλισμένη για να πολεμήσει εναντίον του εχθρού του λιβανικού έθνους, που είναι το Ισραήλ. Ως εκ τούτου πρέπει να διαθέτει τα καλύτερα όπλα για να υπερασπιστεί την ασφάλεια του Λιβάνου. Το θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Τζαφαρί.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας και το σιιτικό Ιράν, η αντιπαλότητα των οποίων έχει προκαλέσει αναταραχή στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ότι βοηθά της δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη και είχε ρόλο στην επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της νωρίτερα αυτό τον μήνα. Από τη μεριά τους, Ιράν και Χεζμπολάχ αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Τζαφαρί επανέλαβε τη θέση του Ιράν ως προς την αμφιλεγόμενη εργασία στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, λέγοντας πως το πυραυλικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει αμυντικούς σκοπούς και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το πρόγραμμα δεν ήταν μέρος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις δυτικές δυνάμεις το 2015 και βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με ανταλλαγή την άρση κάποιων κυρώσεων.

«Το Ιράν δεν θα διαπραγματευθεί το αμυντικό πρόγραμμά του… δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι παρατηρήσεις του (Γάλλου προέδρου Εμανουέλ) Μακρόν για την εργασία μας στους πυραύλους έγιναν επειδή είναι νέος και άπειρος.»

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πόεδρος Εμ.Μακρόν, έχει δηλώσει πως η Τεχεράνη θα πρέπει να είναι λιγότερο επιθετική στην περιοχή και να διευκρινίσει τη στρατηγική της, όσον αφορά στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου