Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κλειδώνει και τυπικά η συμφωνία για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

του Χάρη Φλουδόπουλου

Την Παρασκευή στο επόμενο ραντεβού που θα έχει η ηγεσία του ΥΠΕΝ με τους επικεφαλής των θεσμών, αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Εξερχόμενος από την σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, αποκαλύπτοντας ότι έχει κλείσει το πλαίσιο της συμφωνίας ενώ απομένει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την πώληση, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι παραμένει σε ισχύ το χρονικό ορόσημο για ολοκλήρωση της πώλησης την 1η Ιουνίου 2018.
Όπως τόνισε ο υπουργός, το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επισφράγιση της συμφωνίας, εντός του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς. Η πώληση των μονάδων θα γίνει με διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων ενώ στους κλάδους που θα αποσχιστούν θα περιληφθούν και οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον συζητιούνται και τα αντισταθμιστικά που έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά με παράταση των ωρών λειτουργίας για δύο εργοστάσια της ΔΕΗ (Αμύνταιο, Καρδιά), στις 32.000 ώρες, καθώς οι μονάδες αυτές προβλέπεται να κλείσουν νωρίτερα για περιβαλλοντικούς λόγους.
Επίσης, στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ (μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων) ανάλογα με την πρόοδο της αποεπένδυσης.
Όπως αποκάλυψε ο Γ. Σταθάκης, οι θεσμοί έθεσαν θέμα κατάργησης της λεγόμενης χρέωσης προμηθευτή, η οποία όπως είπε θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλη διαδικασία στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της αγοράς (target model), ενώ για το θέμα της ΔΕΠΑ και του ανοίγματος της αγοράς αερίου, οι θεσμοί άκουσαν την ελληνική πρόταση η οποία και θα συζητηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τους θεσμούς είναι για την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου