Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η Ελληνική Καρδιά Χτυπά Δυνατά Στην Ρωσία

Είναι μια πόλη που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τους Έλληνες της Ρωσίας!


Πρόκειται για το Γκελεντζίκ, το θέρετρο της επαρχίας Κράσνονταρ, ή αλλιώς η αρχαία πόλη Τορικός.
Εκεί φιλοξενήθηκε τον Μάρτιο του 1991 το 1ο Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα, μετά την περίοδο της Γενοκτονίας και των εξοριών, συζήτησαν για την πορεία και το μέλλον τους.

Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε στην περιοχή το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο στους τρεις ορόφους του θα φιλοξενεί βιβλιοθήκη, και ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό και στους Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τώρα στη Ρωσία.
Στην τελετή εγκαινίων, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Ρωσία Νίκος Βασιλείου και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κράσνονταρ Βενιαμίν Κοντράτεφ, δίνοντας άρωμα… Πούτιν στην τελετή.
Τα παιδιά με τις ποντιακές φορεσιές έδωσαν «χρώμα» στην τελετή, από την οποία δεν έλειψε η ποντιακή λύρα.

Στο πρόγραμμα λειτουργίας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου θα περιλαμβάνονται μαθήματα Ιστορίας για παιδιά, εκδρομές, προβολές ταινιών και κινουμένων σχεδίων στα ελληνικά, και ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου