Γράφει ο Θεοφάνης Σιμόπουλος, Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προχώρησε, μέσω ψηφίσματος, στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία με συντριπτική πλειοψηφία 405 υπέρ έναντι 11 κατά.
Η κίνηση της Βουλής εντάσσεται σε μία γενικότερη επιθυμία των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία με σκοπό να σταματήσουν την απαράδεκτη και απάνθρωπη δράση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μία επιθυμία την οποία η Ελληνική διπλωματία δεν πρέπει να χάσει.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πέρα του ότι αποτελεί μία ιστορική δικαίωση για τον πολύπαθο λαό της Αρμενίας, άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας στον λαό μας για μελλοντική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί για το πολιτικό μας σύστημα κόκκινο πανί καθώς μόλις πριν από 25 χρόνια στις 24 Φεβρουαρίου η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμοθέτησε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης. Μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου που ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, όπως υπογράμμισε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που Έλληνες πολιτικοί αμφισβήτησαν την γενοκτονία ή προσέβαλαν τους νεκρούς, γεγονότα που μας προβλημάτισαν που μας λυπήσαν ν αλλά και που μας έδωσαν την απάντηση στο ερώτημα: ’’ Για ποιο λόγο η γενοκτονία των Ποντίων δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς ακόμη;”. Αξέχαστη σε όλους μας είναι η δήλωση του π.Υπουργού Παιδείας κ.Φίλη ο οποίος υπεστήριξε ότι: ’’ Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία΄΄, μία δήλωση που έδωσε τροφή στην τουρκική πλευρά, η οποία το εκμεταλλεύτηκε όπως ήταν φυσικό. Παράδειγμα αποτελεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Σαμπάχ η οποία φιλοξένησε την δήλωση του υπουργού με τίτλο «Μια γενναία παραδοχή από τους γείτονες». Αξέχαστη είναι επίσης η δήλωση του π.Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ.Μπουτάρη ο οποίος στο Concordia Summit στην Αθήνα δήλωσε πως :’’ I don’t give a shit if he (Kemal) killed Greeks or whatever’’ αλλά και της κ. Ρεπούση η οποία υποστήριξε την δήλωση του κ.Φίλη…
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί μέχρι στιγμής μία μελανή σελίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αφού μόνο
12 Πολιτείες των ΗΠΑ
2 Πολιτείες της Αυστραλίας
8 Πόλεις του Καναδά
Η Σουηδία
Η Αρμενία
Η Κύπρος
Η Ολλανδία
Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών Μελετών Γενοκτονίας
έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων. Τραγικά γεγονότα στην ήδη ματωμένη ιστορία αποτελεί η μη αναγνώριση της γενοκτονίας από το κοινοβούλιο του Καναδά αλλά και από το Ευρωπαϊκό. Όσον αφορά το δεύτερο η αποτυχία οφείλεται στις προσωπικές φιλοδοξίες και στην αλίευση ψήφων για τις τότε επικείμενες ευρωεκλογές ενός συγκεκριμένου ευρωβουλευτή ο οποίος λειτούργησε αυτονομιστικά και δεν ήρθε σε επαφή και σε συζήτηση με τους υπόλοιπους για να επιτευχθεί έτσι η συζήτηση σε κάθε ευρωπαϊκό κόμμα, και όχι μόνο σε δύο όπως έγινε .
Ωστόσο η γενοκτονία των Ποντίων αν και ψηφίσθηκε ομόφωνα από την ελληνική βουλή στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει ‘’Ψηφισθει’’ ακόμη. Ως μαθητής δημοσίου λυκείου παρατήρησα πως υπήρξε μία υποβάθμιση του ιστορικού τούτου γεγονότος σε σχέση με αλλά που ορθώς τα αναλύαμε, τα συζητούσαμε και αφιερώναμε διδακτικές ώρες για την παρακολούθηση ταινιών ή ντοκιμαντέρ. Η συστηματική υποβάθμιση αυτή με έβαλε σε σκέψη , σε προβληματισμό και κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι μεγαλύτεροι μισέλληνες είναι οι ίδιοι οι Έλληνες , εμείς πρωτίστως ευθυνόμαστε και όχι οι ξένοι!
Είναι ντροπή μας που δεν προβάλουμε το ιστορικό αυτό γεγονός , την δολοφονία 350.000 ανθρώπων που θυσιάστηκαν στον βωμό των αρρωστημένων και απάνθρωπων σχεδίων των γειτόνων μας , σχέδιο το οποίο έλαβε την στήριξή της Γερμανίας. Ωστόσο πιο θλιβερή γίνεται η κατάσταση όταν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αφαιρεί από την διδακτέα ύλη της Ιστορίας γενικής παιδείας της Γ’ λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στην μικρασιατική εκστρατεία και στην γενοκτονία, σύμφωνα με την απόφαση που έβγαλε το 2018 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 175345/Δ2. Η πράξη αυτή που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων δεν αποτελεί όμως παρά μία επανάληψη της ιστορίας καθώς το Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε από την ύλη των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 το κεφάλαιο που αναφέρονταν στον Παρευξείνιο ελληνισμό και στην γενοκτονία των Ποντίων .
Παρόλο την όλη τραγική κατάσταση το 2019 επανάφερε στις μνήμες μας το ιστορικό αυτό γεγονός, που καλά το πολιτικό σύστημά μας προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί των συμπλεγμάτων του και των ιδεοληψιών, με την συμπλήρωση των 100 ετών. Πολλές εκδηλώσεις, ενημερωτικές ομιλίες έλαβαν χώρα σε όλη την επικράτεια οι οποίες άναψαν τον φάρο της συλλογικής εθνικής μας μνήμη , έναν φάρο ο οποίος στέκει αγέρωχος και αποφασισμένος να συνεχίζει να μας καθοδηγεί μέσα στην θάλασσα της ιστορικής λήθης και του εθνομηδενισμού.
Ταυτόχρονα έκπληξη προκαλεί σε όλους μας ότι ένα τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας προβάλλει μια σειρά που σαν θέμα έχει τον Ποντιακό ελληνισμό, αναφέρομαι φυσικά στην επιτυχημένη σειρά του Μανουσάκη , ‘’Το Κόκκινο Ποτάμι’’ το οποίο έχει κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό και σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης , στοιχείο θετικό και ελπιδοφόρο.
Το έτος το οποίο διανύουμε χαρακτηρίστηκε ως ένα εκλογικό στο οποίο οι πολίτικοί αρχηγοί μας από τα προεκλογικά μπαλκόνια εξήγγειλαν τα προγράμματά τους , έδωσαν υποσχέσεις , χρησιμοποιήσαν πάμπολλες την αγαπημένη τους πρόθεση το ‘’Θα’’. Ένα από εκείνα τα ΄΄Θα ΄΄ λοιπόν τα οποία καλείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει είναι η προεκλογική δέσμευση του νυν πρωθυπουργού πως :‘’ η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα’’. Αυτή την προεκλογική ιερή δέσμευση του πρωθυπουργού μας θέλουμε να την δούμε να παίρνει σάρκα και οστά , διότι το θέμα αυτό δεν είναι μικροκομματικό αλλά εθνικό! Έχουμε χρέος ιερό να δώσουμε μία απάντηση στα 350.000 γιατί! Έχουμε υποχρέωση να δικαιώσουμε τους ανθρώπους αυτούς , τους σύγχρονους εθνομάρτυρες της πατρίδας μας και πιστεύω ειλικρινά πως θα τα καταφέρουμε διότι ‘’Ελλάδα ενωμένη ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ’’
http://lastpoint.gr/350-chiliades-giati/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=350-chiliades-giati
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου