Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Αποκεφαλισμός μισθοφόρων της ρωσικής Wagner, στον “βωμό” των υδρογονανθράκων της Αφρικής…



Έως δέκα Ρώσοι μισθοφόροι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ορισμένοι πρέπει να έχουν αποκεφαλιστεί στη βόρεια Μοζαμβίκη και την περιφέρεια Κάμπο Ντελγκάντο, όπου πολεμούσαν δίπλα στις κυβερνητικές δυνάμεις για την καταστολή εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία διετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης την επιρροής της Μόσχας στην Αφρική, σύμφωνα με την εφημερίδα Carta de Mocambique, σε μια είδηση που αναπαράγεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Πιο συγκεκριμένα, πέντε μισθοφόροι μαχητές του γνωστού ρωσικού ομίλου παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Wagner, ο οποίος συνδέεται στενά -διά του επιχειρηματία ιδιοκτήτη της εταιρίας, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγορούμενος από το 2016 στις ΗΠΑ για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές…- με το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχασαν τη ζωή τους μαζί με 20 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σε ενέδρα ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και τρία οχήματα των δυνάμεων της χώρας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αφρικής. Οι δολοφονίες έρχονται να προστεθούν στην προηγούμενη απώλεια έως και πέντε στελεχών – μαχητών της Wagner που επίσης αγωνίζονταν εναντίον των τζιχαντιστών. Το αυτοαποκαλούμενο ως “Ισλαμικό Κράτος” έχει ισχυριστεί ότι στην εξέγερση εμπλέκονται δυνάμεις πιστές στο “χαλιφάτο”.
Οι ρωσικές απώλειες αποδεικνύουν ότι η ρωσική εμπλοκή είναι ευρύτερη της απλής παροχής στρατιωτικών συμβούλων, όπως επίσημα υποστηριζόταν. Οι ρωσικές απώλειες ήταν τμήμα ρωσικής δύναμης 200 μισθοφόρων μαχητών οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην αφρικανική χώρα από τη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, μαζί με τρία επιθετικά ελικόπτερα (σ.σ. τα ρωσικά Mil Mi έχουν και δυνατότητα μεταφοράς μικρού αριθμού στρατιωτών στο πεδίο της μάχης)…
Το ότι στο επίμαχο τμήμα έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η πάμφτωχη χώρα της Αφρικής αναμένει δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικές επενδύσεις διά της Rosneft για να “σηκώσει κεφάλι”, θεωρήστε το ως απλή σύμπτωση, τόσο όσον αφορά αυτή καθαυτή την εξέγερση, όσο και ως αιτιολογία της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας… Διόλου ακατανόητο, το ότι η ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας δηλώνει άγνοια για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου