Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

«Κίνημα» στη ΝΔ για Σαμαρά ΠτΔ…

Με τη συνταγματική αναθεώρηση, που, μεταξύ άλλων, θα αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, παίρνει διαστάσεις η ανοιχτή στήριξη βουλευτών της ΝΔ στην υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Μετά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη που εξέφρασαν σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους την προτίμησή τους στον πρώην πρωθυπουργός, σήμερα (20/11) και τρίτος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος συντάχθηκε δημοσίως στη γραμμή Σαμαρά...Πρόκειται για τον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Ant1, εξέφρασε την άποψη ότι καταλληλότερος για Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 15 βουλευτές της ΝΔ, που είναι έτοιμοι τις επόμενες μέρες να εκφραστούν υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού. Ανάμεσά τους φέρονται να είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και οι Θανάσης Πλεύρης (Α΄Αθηνών), Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Β΄Θεσσαλονίκης), Διονύσης Σταμενίτης (Πέλλας), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας) και Πάνος Τζαβάρας (Ηλείας).    
Μάλιστα, η «σαμαρική» πλευρά έχει απάντηση και στο επιχείρημα άλλων τάσεων στη  ΝΔ, ότι ο Α. Σαμαράς θα ψηφιστεί μόνο από το κόμμα.
Συγκεκριμένα, αντιτείνει  ότι η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να τύχει ευρύτερης αποδοχής, υποστηριζόμενη τόσο από τους 10 βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης», όσο και από 5-6 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που έχουν άριστες σχέσεις με τον Α. Σαμαρά, από την εποχή της συγκυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ. Άρα κάνουν λόγο, για ρεαλιστική εκτίμηση ψήφισής του από πλέον των 170 βουλευτών.
Η δυνατή εκκίνηση των προσκείμενων στο Α. Σαμαρά βουλευτών στην κούρσα προς το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, περιπλέκει την κατάσταση σε σχέση με το πρόσωπο που θα υποδείξει η ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2020-2025.
Όπως έχει γράψει το «Σin» η ΝΔ είναι τριχοτομημένη. Εκτός της γραμμής υπέρ του Α. Σαμαρά, υπάρχουν οι καραμανλικοί βουλευτές που θέλουν ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου (ήδη έχει εκφραστεί δημοσίως ο Νικήτας Κακλαμάνης), ενώ η ηγεσία του κόμματος κλείνει προς ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση και να συνεχιστεί η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ταύτιση απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Υπενθυμίζεται, ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, με αναθεωρημένο το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, θα εκκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου