Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου 21 01 2022 - τουρκικές αερογραμμές







21 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμμανουήλ Φράγκος - Ευρωβουλευτής (ECR)

 

Θέμα: «Η Άγκυρα και οι τουρκικές αερογραμμές έκαναν πίσω, μπροστά στο φόβο του αποκλεισμού»

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατήγγειλε άμεσα τη βοήθεια των τουρκικών αερογραμμών, σε ομάδες λαθρο-εισβολέων που πέρασαν στη Πολωνία, μέσα από πτήσεις προς τη Λευκορωσία. Αυτό το νέο είδος «υβριδικής επίθεσης» που εισήγαγε η Τουρκία, με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο, έλαβε τέλος μετά από αναδίπλωση των καθοδηγητών, υπό τον απειλή κυρώσεων. Σημειώνεται ότι ο  Ευρωβουλευτής ζήτησε ξεκάθαρες κυρώσεις κατά των Τουρκικών Αερογραμμών.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος με την παρέμβασή του στην Κομισιόν εξήγησε ότι οι ενέργειες αυτές είναι μέρος ενός ευρύτερου οργανωμένου σχεδίου, που επιδιώκει την οπλοποίηση των λαθρομεταναστών. Η Επιτροπή με απάντηση προς τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, επιβεβαιώνει τα γεγονότα και τη λαθροεισβολή, ενώ υπενθυμίζει με ημερομηνίες την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά στην Άγκυρα στις 18-20 Νοεμβρίου 2021, μετά από την καταγγελία Φράγκου (15 Νοεμβρίου 2021).

            Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανέλαβε για μια ακόμη φορά να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και αντέδρασε σχετικά γρήγορα. Οι τουρκικές αερογραμμές ξεκίνησαν ελέγχους και ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν οι λαθροεισβολείς και οι λαθροδιακινητές. Η απειλή καταχώρισής τους στη μαύρη λίστα, αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων, ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Η άμεση αντίδραση του Εμμανουήλ Φράγκου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έφερε αποτελέσματα. Όπως είναι ξεκάθαρο από την απάντηση του Επιτρόπου Όλιβερ Βάρχεϊ, οι οικονομικές κυρώσεις «πονάνε» την Τουρκία του Ερντογάν.

 

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ (Olivér Várhelyi) και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

EL

P-005110/2021

Απάντηση του κ. Várhelyi

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(19.1.2022)

 

 

Η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά στη μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία. Στη δήλωσή της στις 8 Νοεμβρίου 2021[1], η πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε απαράδεκτη την εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία, και ανακοίνωσε σειρά επισκέψεων του αντιπροέδρου Σχοινά, σε συντονισμό με τον ύπατο εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο, στις κύριες χώρες καταγωγής και διέλευσης. Επιπλέον, η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διερευνήσει τον τρόπο επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων και με την καταχώρισή τους σε μαύρη λίστα, στις αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων[2].

 

Στις 18-20 Νοεμβρίου 2021, ο αντιπρόεδρος Σχοινάς επισκέφθηκε την Άγκυρα, μετά τις επισκέψεις του στο Ιράκ, τον Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε όλες τις χώρες, κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις αεροπορικές εταιρείες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και τους δυνητικούς μετανάστες, να μην συμμετέχουν στην εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από τη Λευκορωσία.

 

Στις 12 Νοεμβρίου 2021, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι, λόγω του προβλήματος των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης (επανήλθε αργότερα ώστε να συμπεριλάβει και τους πολίτες του Αφγανιστάν) που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από τουρκικά αεροδρόμια, να αγοράσουν εισιτήρια και να επιβιβαστούν μέχρι νεωτέρας.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος Σχοινάς επικρότησε την απόφαση της τουρκικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των μέτρων αυτών, και να αντιμετωπίσει με ταχύτητα τους κινδύνους που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

 



[2] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_21_6187


Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-005110/2021

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Emmanouil Fragkos (ECR)

Θέμα:          Λαθροεισβολή στην Πολωνία με τη βοήθεια των Τουρκικών Αερογραμμών

Μετά από πολλά γεγονότα λαθροεισβολής στην Πολωνία, στις 9 Νοεμβρίου, ομάδες λαθρο-εισβολέων πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, ρίχνοντας τμήματα των συνοριακών φρακτών.

Βάσει έκθεσης της FRONTEX (2020), η δραματική αύξηση στις παράνομες διελεύσεις Αφρικανών μεταναστών στα σύνορα στα δυτικά Βαλκάνια, "μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει”, από την εμπορική στρατηγική των τουρκικών αερογραμμών. Η εταιρεία, σε μικρό χρονικό διάστημα διπλασίασε τα δρομολόγια με αφρικανικές χώρες. Κατ' επέκταση, υπήρξε πολλαπλασιασμός των λαθρομεταναστών από Κονγκό, Καμερούν και Γκάνα.

Οι τουρκικές αερογραμμές φέρονται να διευκολύνουν τη μεταφορά Σύριων, Αφγανών και κυρίως Ιρακινών από τις χώρες τους ή από τρίτες χώρες, προτού αυτοί εισβάλλουν στη Πολωνία, και έχουν εξελιχθεί σε εργαλείο άσκησης της τουρκικής πολιτικής για μεταφορά λαθρομεταναστών στην ΕΕ, καλύπτοντας ένα μέρος της διαδρομής από τη χώρα προέλευσης στη χώρα προς εισβολή.

Η Τουρκία έχει τα τελευταία χρόνια χαλαρώσει τις "θεωρήσεις εισόδου - VISAS” για πολίτες από χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Βάσει ρεπορτάζ της Telegraph, οι θεωρήσεις εισόδου - VISAS στην Τουρκία είναι υπόθεση εύκολης και γρήγορης online αγοράς υπηρεσιών, με ψεύτικα στοιχεία.

Η κατάργηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία έχει συμβάλει σε πολιτικές άμεσων ενισχύσεων/χειραγώγησης των τουρκικών αερογραμμών και στην τεράστια ανάπτυξή τους, χωρίς τους αντίστοιχους περιορισμούς του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τα τουρκικά drones.

Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή:

1.    Έχει ερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες;

2.    Σκοπεύει να τις ερευνήσει περαιτέρω και να προβεί σε μπλόκο κατά των τουρκικών αερογραμμών;



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου