Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Αναβολή για τις αντικειμενικές - Δεν κλείνει η γ’ αξιολόγηση χωρίς ΔΕΗ και NPLs


Της Δήμητρας Καδδά

Ένα σημαντικό προαπαιτούμενο παίρνει αναβολή, ενώ άλλα δύο γίνονται επιτακτικά ορόσημα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, η οποία επιχειρείται να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο την 4η Δεκεμβρίου και σε πολιτικό επίπεδο στις 22 Ιανουαρίου για να ανοίξει – στη συνέχεια - το θέμα του χρέους.

Τον δρόμο για την δ’ αξιολόγηση θα πάρουν οι αντικειμενικές αξίες υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναϋπολογισμό τους, αλλά και δεδομένου ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, στόχος είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ώστε να επηρεαστούν οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για το τέλος του προγράμματος.


Το πρώτο επιτακτικό ορόσημο για το "κλείσιμο" της γ’ αξιολόγησης φέρεται πλέον να είναι η ΔΕΗ και η συμφωνία που επιχειρείται να επιτευχθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αναφορικά με την πώληση του 40% των λιγνητικών μονάδων. Ο βασικός λόγος είναι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ότι αν δοθεί παράταση το θέμα μπορεί να "συρθεί" για την μετά μνημονίου εποχή κάτι που δεν είναι καθόλου επιθυμητό.

Αξιολόγηση στελεχών τραπεζών στο επίκεντρο

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των NPLs. Πρόκειται για ένα πεδίο που συνδέεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (e-auctions) που πρέπει να ξεκινήσουν στις 29/11. Κάτι που όμως φέρεται να δρομολογείται μετά την χθεσινή συμφωνία με τους συμβολαιογράφους.

Το πρόβλημα όμως, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, είναι ευρύτερο και συνδέεται με την ταχεία αποκλιμάκωση των NPLs, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Επικαλούνται μάλιστα εκτιμήσεις των Θεσμών ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει ή και να φτάσει το 2% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια αν δεν λυθεί πρώτα το θέμα των NPLs. Επίσης ειδική σημασία δίδεται στην αξιολόγηση των επιχειρησιακών στελεχών των τραπεζών που πρέπει πλέον να ολοκληρώσουν τα ΔΣ και που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

 Συμφωνία για το μέρισμα

 Πάντως οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεχίζονται, ενώ για το μέρισμα, αυτό που απομένει, είναι να οριστικοποιηθούν τεχνικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε τροποποιήσεις κάποιων παραμέτρων της διανομής του. Οι Θεσμοί φέρονται εντελώς σύμφωνοι με το θέμα της κάλυψης των ΥΚΩ της ΔΕΗ οι οποίες αφορούν στα μη συνδεδεμένα νησιά αλλά και με την επιστροφή των επιπλέον κρατήσεων για παροχές υγείας.

Επίσης υπάρχει συμφωνία ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος ίσο με το 50% θα παραμείνει στα κρατικά ταμεία για να αρχίσει να ενισχύεται το "μαξιλάρι" διαθεσίμων.

Γενικά θεωρείται ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου είναι πολύ κοντά και ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα όπως επισήμανε και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η άφιξη των Θεσμών και η συμφωνία, προϋπόθεση για το χρέος

Όπως έγραφε χθες το Capital.gr η άφιξη των Θεσμών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το EWG της 27ης Νοεμβρίου (Δηλαδή στις 28 ή 29 Νοεμβρίου).

Παραμένει ως στόχος μία συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το τελευταίο Eurogroup για το 2017 ώστε μετά να γίνουν οι αναγκαίες εφαρμοστικές διατάξεις που αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο νόμοι (αν και χρειάζονται όπως για παράδειγμα στο πεδίο του εργασιακού), αλλά εφαρμογή προαπαιτούμενων κάτι που θεωρείται διαχειριστικά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

Προς το παρόν έχει υλοποιηθεί το 30% των προαπαιτούμενων (σύνολο 101), αλλά παρ' όλα αυτά πηγές δεν αποκλείουν να γίνει η εφαρμογή μέσα στον Δεκέμβριο η και … λίγο αργότερα. Άλλωστε ο επόμενος σταθμός για να ληφθεί η πολιτική συμφωνία είναι η 22α Ιανουαρίου και το Eurogroup του 2018. Και η ανάγκη να μην υπάρξει παράταση και φθάσει… Φεβρουάριος είναι μεγάλη διότι αν δεν κλείσει η γ’ αξιολόγηση δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους.

Η έγκαιρη συμφωνία άλλωστε είναι επιθυμητή και από την κυβέρνηση αφού συνδέεται με την εμπιστοσύνη των αγορών στις οποίες έχει προαναγγείλει ότι θα βγει μετά την συμφωνία. Επιπλέον έχει ειδική σημασία και για το κλίμα μεταξύ των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup που δεν θέλουν να ακούσουν ξανά για καθυστερήσεις της Ελλάδας, ειδικά όταν θα πρέπει να ανοίξουν τον φάκελο "χρέος".
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου