Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Το σχέδιο της ΕΕ για το μεταναστευτικό: Ελεγχόμενα κέντρα, πλωτές πλατφόρμες και κονδύλια


Περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης μεταναστών, δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων σε εθελοντική βάση και εκταμίευση ποσού για σύσφιξη της συνεργασίας με την Τουρκία και χώρες της Αφρικής είναι τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας της Συνόδου για το μεταναστευτικό.
Με άξονα την περαιτέρω προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποτροπή εισόδου ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της προχώρησαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες, σε συμφωνία στο μεταναστευτικό, οι ηγέτες της ΕΕ.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας είναι η απόφαση να δημιουργηθούν περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης σε συνεργασία με τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, προκειμένου να καταφέρουν ανακόψουν τη δράση των διακινητών.
Παράλληλα, θα εξεταστεί, όπως αναφέρει η συμφωνία, η δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» σε κράτη μέλη, σε εθελοντική βάση, «όπου η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία θα επιτρέπει, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα επαναπατρίζονται, και εκείνων που χρειάζεται διεθνή προστασία, για τους οποίους μπορεί να έχει εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης».
Στη συμφωνία σημειώνεται ότι η φύση αυτών των κέντρων θα είναι αποκλειστικά «σε εθελοντική βάση», χωρίς να χρειάζεται κάποια αλλαγή στον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Το τρίτο κύριο σημείο της συμφωνίας είναι η απόφαση να δοθούν επιπλέον χρήματα για τη συνεργασία με την Τουρκία και τις χώρες τις Αφρικής, για τις οποίες θα εκταμιευθεί ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 11ο αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στο Καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών της ΕΕ.
Μάλιστα, οι ηγέτες των 28 κρατών αποφάσισαν να δημιουργηθούν τα εργαλεία εκείνα που θα επιταχύνουν την εκταμίευση ποσών για τους παραπάνω σκοπούς.
Τέλος, γίνεται λόγος για μεγαλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ και ανάγκη επιτάχυνσης των επαναπατρισμών των παράτυπων μεταναστών ενώ οι 28 ζητούν να ενταθεί η μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα ασύλου και, όπως αναφέρουν και στη συμφωνία καθιστούν σαφές ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου