Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Φαναριώτικη αντιπροσωπεία στο Βατικανό, αλλά… κρυάδα από τον Πάπα παρά την «αδελφολογία»

Του Μανώλη Κείου
Αγαπολογίας και οικουμενιστικών προκλήσεων συνέχεια… Στο Βατικανό βρέθηκε σήμερα φαναριώτικη αντιπροσωπεία με αφορμή τη θρονική εορτή της Ρώμης (Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου).
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε, όπως κάθε χρόνο, επίσημη αντιπροσωπεία στην Ρώμη, την οποία φέτος αποτελούν, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, συμπρόεδρος του Θεολογικού Διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και ο διάκονος της Πατριαρχικής Αυλής Αλέξανδρος Κούτσης.
Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε δεκτή στο Βατικανό από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, παρουσία του Καρδιναλίου Κουρτ Κοχ, Διευθυντή του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ,  επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, κόμισε στον Πάπα, Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου στο οποίο ο  κ. Βαρθολομαίος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «μοιραζόμαστε τα εορταστικά σας συναισθήματα και πνευματικά ενωνόμαστε με τον εορτασμό σας στη συνέχιση της ευλογημένης παράδοσης ανταλλαγής αντιπροσωπειών με την ευκαιρία των αντίστοιχων θρονικών εορτών μας» και υποστήριξε επίσης πως «η διακήρυξη του Ευαγγελίου του Χριστού στο σημερινό  κόσμο, με βάση το πρότυπο της αποστολής των ένδοξων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, είναι υποχρέωση και για τις δύο Εκκλησίες μας». Πρόσθεσε πως αυτό ήταν και το νόημα της Συνόδου της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016 και πως «η χριστιανική ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εκπλήρωση αυτής της αποστολής». Σύμφωνα με τον Πατριάρχη οι προκλήσεις συνιστούν θετική μαρτυρία για την Εκκλησία του Χριστού και για την επίτευξη αυτής της ενότητας, ενώ χαρακτήρισε «ατυχία» την διαίρεση.
«Είναι λοιπόν αυτή η αίσθηση ότι ο θεολογικός διάλογος, ο οποίος συνεχίζεται σχεδόν σαράντα χρόνια μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών μας, αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να μας προσφέρει πολλές ελπίδες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Κοινή Διεθνής Επιτροπή για τον Θεολογικό Διάλογο βρίσκεται τώρα σε μια νέα φάση. Συνεδρίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο νησί της Λέρου, και επέλεξε ως θέμα το επόμενο στάδιο του διαλόγου: Προς την Ενότητα στην Πίστη: Θεολογικά και Κανονικά ζητήματα. Πράγματι, αντανακλούν από κοινού τα θεολογικά και κανονικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα και είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών μας. Οι επιτροπές εργασιών εργάζονται ήδη σε αυτό το θέμα, καθώς και στο επίσης σημαντικό θέμα του πρωτείου και της συνοδικότητας στη δεύτερη χιλιετία και σήμερα. Εμείς προσευχόμαστε ότι η Συντονιστική Επιτροπή που θα συνέλθει τον Νοέμβριο στο Μοναστήρι του Μποζέ θα επιτύχει την αποσαφήνιση αυτών των δύο θεμάτων. Και ελπίζουμε ότι οι διαιρέσεις του παρελθόντος μπορούν να ξεπεραστούν για να κομίσουμε μια κοινή μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο μας» τόνισε ο Πατριάρχης
Από την πλευρά του στην ομιλία του προς τους φιλοξενούμενους, ο ποντίφικας σημείωσε ότι η παρουσία τους στους εορτασμούς «αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ενότητας που δεσμεύει την Καθολική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Σημειωτέον όχι την «Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία», αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι σαφές από την στάση του και στο ουκρανικό πως ο Πάπας ιδίως δε και μετά τις στενότερες επαφές με τους Ρώσους μετά την συνάντηση της Αβάνας με τον Πατριάρχη Κύριλλο προ διετίας έχει αλλάξει ρότα….. Το κατά πόσο αναγνωρίζει την έστω και επι τιμή πρωτοκαθεδρία του κ. Βαρθολομαίου θα φανεί και στο μέλλον, αλλά τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα για το Φανάρι!!
Κατά τα λοιπά σημείωσε πως «οι εκκλησίες μας μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό του κόσμου: η ίδια η Εκκλησία είναι ένα σημάδι τέτοιας μεταμόρφωσης, αμοιβαιότητας, αγάπης και ανοιχτού πνεύματος». Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ακόμη ότι το μέλλον δεν μπορεί να ανήκει στον ατομικισμό, τον εγωισμό, τη συσσώρευση και τις διαιρέσεις αλλά στην αλληλεγγύη, την υποστήριξη, την ενότητα και την αγάπη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, δήλωσε επίσης ότι «η σύγκλιση απόψεων με την αγαπημένο μου αδελφό Βαρθολομαίο έχει ενσωματωθεί σε συγκεκριμένες κοινές προσπάθειες», υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρ/Καθολικής πλευράς για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ειρήνης. Ο Πάπας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη για την άμεση αποδοχή της πρόσκλησης σε συνάντηση στο Μπάρι, όπου την 7η του Ιούλη θα πραγματοποιηθεί μια οικουμενική προσευχή για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Στο τέλος ο Πάπας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρ/Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία και κοινή προσευχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου