Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους και τα ζιζάνια του Ισλάμ


Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υπτγου ε.α
Πριν από ένα χρόνο έγραψε η Natacha Polony στη Figaro «…οι μουσουλμάνοι δεν έρχονται στην Ευρώπη για ν’ αναλάβουν το ρόλο του πολίτη της δημοκρατίας, αλλά για να επιβληθούν ως μουσουλμάνοι.. »
Η σύγχρονη δυτική κοινωνία έχει σαφώς απομακρυνθεί από τις διαχρονικές αξίες και χαρακτηρίζεται από παρακμή. Ο καπιταλισμός της απληστίας, ο φιλελευθερισμός της ανηθικότητας, η απομάκρυνση από τον Χριστιανισμό και η απόδοση δικαιωμάτων σε κάθε μειοψηφία ενάντια στη φύση και την ηθική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Και το πιο ακραίο, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η νομοθεσία έρχεται σε αντίθεση με την ηθική φύση των ανθρωπίνων όντων, όπως τόνισε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Το Ισλάμ παρουσιάζεται πλέον ως το αντίπαλο δέος, ως μία επιλογή προστασίας απέναντι στην αχαλίνωτη Δύση. Επιχειρεί να τη νικήσει εκεί όπου ήταν ισχυρή, στο πεδίο των αξιών και όχι της οικονομίας, όπως γράφει ο Μισελ Ουελμπέκ στο βιβλίο του «Υποταγή». Αξιοποιώντας το κενό της αθρησκίας, φαίνεται να γοητεύει τους νέους οι οποίοι δεν βλέπουν πια διεξόδους, χάνεται μάλιστα και η ελπίδα τους. Περίπου 3000 νέοι από χώρες της Δύσης, ορισμένοι μάλιστα από χριστιανικές οικογένειες, εντάχθηκαν στον ISIS. Στα μάτια τους αυτό αποτελούσε την απτή και ορατή εκδίκηση απέναντι στις κοινωνίες που μεγάλωσαν , χωρίς ποτέ να καταφέρουν να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη.
Οι μουσουλμάνοι όντας μια συντηρητική κοινότητα πιστεύουν στις παραδόσεις και τη μεταλαμπάδευσή τους στα παιδιά, επιδιώκουν την απόκτηση παιδιών για τη διαιώνιση του είδους και είναι στενά συνδεδεμένοι με τη θρησκεία και την οικογένεια. Αντίθετα στις δυτικές κοινωνίες παρατηρείται αυξανόμενη απομάκρυνση από τη χριστιανική εκκλησία.
Το 1905, η Γαλλία αποφάσισε με νόμο τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, που σήμαινε ότι το κράτος δεν αναγνωρίζει πλέον επίσημη θρησκεία, οι θρησκείες αυτοχρηματοδοτούνται και το κράτος δεν πληρώνει, ούτε διορίζει ιερείς. Σήμερα αυτός ο νόμος έχει γυρίσει μπούμερανγκ και η γαλλική κοινωνία βλέπει ένα ανεξέλεγκτο ισλάμ. Τα τζαμιά ήταν προ δεκαετίας 1600 και σήμερα ξεπερνούν τα 2500. Τα Εμιράτα, το Κατάρ, η Αλγερία, είναι μερικές από τις χώρες που χρηματοδοτούν την κατασκευή τους, μαζί με τα εκατομμύρια των πιστών μουσουλμάνων. Αντίθετα οι ουδετερόθρησκοι Χριστιανοί Γάλλοι πού απομακρύνθηκαν από την εκκλησία τους, βλέπουν τώρα τη συρρίκνωσή της, αφού οι ίδιοι έπαψαν να ενδιαφέρονται και να την χρηματοδοτούν. Ο διαχωρισμός του 1905 οδήγησε σε αποχριστιανοποίηση και επικείμενη ισλαμοποίηση.
Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα δίκτυο κομμάτων ισλαμικών αρχών. Ορισμένα, μάλιστα λειτουργούν με την στήριξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan. Θεμελιώδες αίτημα των κομμάτων ισλαμικών αρχών της Γαλλίας αποτελεί η αναίρεση του εκκοσμικευμένου και αντικληρικαλιστικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο καθιερώθηκε το 1905.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε ομιλία του στις 9 Απριλίου ενώπιον 400 ρωμαιοκαθολικών επισκόπων, τόνισε, ότι δεν λήφθηκε υπόψη στο παρελθόν, η γνώμη των χριστιανών σε θέματα βιοηθικής και οικογενειακού δικαίου. Χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της εθνικής ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής. Επίσης είπε ότι το ουδετερόθρησκο κράτος δεν πρέπει να αρνείται την πνευματικότητα του χριστιανισμού. Η Γαλλία αναζητεί και πάλι τις Χριστιανικές αξίες, ενώ οι Έλληνες ψευτοπροοδευτικοί τις απορρίπτουν.
Πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή στη Βαυαρία ο νόμος KREUZPFLICHT (υποχρεωτικός σταυρός) καθώς η θρησκευτική ταυτότητα θεωρείται από τα βασικότερα συστατικά της εθνικής ταυτότητας. Αφορμή η λαίλαπα των μεταναστών και η συνειδητοποίηση του κινδύνου της μελλοντικής επιβίωσης.
Ας μάθουμε από τα παθήματα των άλλων και ας προβληματιστούμε. Το αντίδοτο στη δηλητηρίαση της κοινωνίας και στον κίνδυνο μετάλλαξής της είναι περισσότερος Χριστιανισμός & Ορθοδοξία. Ο κίνδυνος του εξισλαμισμού είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε και είμαστε απροστάτευτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου