Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η Ιταλία τίναξε στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό


Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.

Ματαινώνεται η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.
Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.

Που βρίσκεται η διαφωνία

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.
«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Καμπανάκι» από Τουσκ

Η Σύνοδος ξεκίνησε, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να δίνει το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών.  Όπως υπογράμμισε, εάν η Σύνοδος δεν καταλήξει σε συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος σε «πραγματικά σκληρούς τύπους, να εφαρμόσουν σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές».
«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Γι’ αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».
«Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και οι εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά, πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Συγκλίνουν Γαλλία – Γερμανία

Το Παρίσι δηλώνει έτοιμο για μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών στην ΕΕ. Η Γαλλία είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των μεταναστών, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα, δήλωσε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες.
Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Γερμανική προσέγγιση στην Ουγγαρία

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία δηλώνει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό,όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες για το θέμα αυτό που απειλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
«Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος. «Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

Το «δώρο» Τσίπρα στην καγκελάριο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους στους FT ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, προκειμένου «να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσει επιπλεον στηριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρωτης υποδοχης και λήψη μέτρων σε περιπτωση κρισης. Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη απο Αφρική και Τουρκία.
Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία δηλώνει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό. «Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων» είπε ο εκπρόσωπος της Βουδαπέστης. «Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης» σημείωσε.
Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εάν η Ρώμη δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της. «Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά, εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζουζέπε Κόντε.
Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο μάχης στη Σύνοδο, με σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή της, ενώ την ίδια ώρα η αντι-μεταναστευτική ρητορική, όπως αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον, αποτελεί την κυρίαρχη ρητορική τόσο στις χώρες του Βίσενγκραντ, όσο και στην Ιταλία, την Αυστρία και το κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία.
Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επιθυμούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την κρίση, η οποία στην πράξη δεν υφίσταται…

«Φρένο» από Μαρόκο στα σχέδια για κέντρα υποδοχής μεταναστών στο έδαφός του

Το Μαρόκο απορρίπτει την ιδέα δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να γίνεται η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εκτός των συνόρων της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα.
«Το Μαρόκο απορρίπτει και ανέκαθεν απέρριπτε αυτού του είδους τις μεθόδους για τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε στο Ραμπάτ με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέπ Μπορέλ. Ο Μπουρίτα έκανε λόγο για «εύκολες λύσεις» και «μη παραγωγικούς μηχανισμούς».
Η Τυνησία, η Αλβανία και το Μαρόκο είναι μεταξύ των χωρών όπου οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής μεταναστών ή «εξέδρες αποβίβασης εκτός Ευρώπης», ένα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σήμερα και αύριο.
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι τρεις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Μολονότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο μειώθηκε στο μισό στις αρχές του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, έχει τριπλασιαστεί σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 12.155 μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία από τη λεγόμενη «δυτική» οδό διέλευσης. Την ίδια περίοδο, 960 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο και οι 292 από αυτούς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία.
Μόνο την περασμένη Δευτέρα η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 616 μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου