Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ;


Αντί να τα βάζουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας στήσουν κάλπες! Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος...
Aπό τον
Νίκο Ελευθερόγλου
Πραγματικά παρατηρώ με ενδιαφέρον τις ενέργειες της Νέας Δημοκρατίας (αλλά και σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης) σε δύο κομβικά ζητήματα. Το πρώτο είναι το εθνικό θέμα της συμφωνίας με τη FYROM, αλλά και όσα ακολουθούν με την Αλβανία και την Τουρκία. Το δεύτερο αφορά την απόφαση του Eurogroup και ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Και για τα δύο αυτά θέματα να μου επιτραπεί να καταθέσω την άποψή μου, έστω και αν γίνω δυσάρεστος στους ενδημούντες στην Πειραιώς με το αφήγημα που μήνες τώρα στήνουν περί κακής, ολέθριας κυβέρνησης, η οποία κατά τα λεγόμενά τους πρέπει να φύγει το συντομότερο.
Στην πρώτη περίπτωση -στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια- η Ν.Δ. επέλεξε ως στρατηγική την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό. Η κυβέρνηση βγήκε αλώβητη, η αντιπολίτευση διχάστηκε, οι ΑΝ.ΕΛ. πέρασαν τρικυμία και, φυσικά, ούτε η συμφωνία ανετράπη ούτε βέβαια πήγαμε σε εκλογές.

Το χειρότερο, επί μέρες θόλωνε το μήνυμα, καθώς δεν υπήρχε ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι θα έπραττε η Ν.Δ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεφτε προτού κυρωθεί η συμφωνία. Και χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις της «δημοκρατίας» αλλά και στελεχών της Κεντροδεξιάς, ώστε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης να τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας, μόλις χθες, ότι, αν γίνει η Ν.Δ. κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία. Αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση έκλεισε στόματα και σίγουρα ενόχλησε πολλούς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, που πίεζαν και πιέζουν να κλείσει το ζήτημα με τη FYROM. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που δέχτηκε μάλιστα εισηγήσεις να κρατήσει το παραπάνω σε εκκρεμότητα, πείστηκε από τις φωνές εκείνες που του τόνισαν ότι στην Ελλάδα ψηφίζουν Ελληνες και όχι πολίτες άλλων χωρών που οι ηγεσίες τους χειροκροτούν τη συμφωνία, αλλά στις χώρες τους (όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός) δεν θέλουν να ακούν κουβέντα για τα εθνικά τους δίκαια. Τα άλλα περί προδοτών, επαίσχυντων κ.λπ. είναι καλά και ωραία μόνο για εσωκομματική κατανάλωση. Πάμε τώρα στο δεύτερο σημαντικό θέμα που αφορά το τέλος της μνημονιακής περιόδου, όπως τη γνωρίζαμε.

Η Ν.Δ. και για αυτό το ζήτημα είναι στα κάγκελα. Αποφάσισε για άλλη μία φορά να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Αλήθεια, πιστεύει κάποιος ότι θα έχει αποτέλεσμα ή θα έχουμε ακόμη μία κοκορομαχία, πριν από τα μπάνια του λαού;
Επειδή έχουμε μάθει να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα πούμε ξεκάθαρα την άποψή μας. Εάν η Ν.Δ. και σύσσωμη η αντιπολίτευση θεωρούν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει τις πληγές του Φαραώ στον τόπο, η λύση είναι απλή:
Να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές (και οι αναπληρωματικοί) της αντιπολίτευσης και να γίνουν εκλογές. Ετσι θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαού και κυβέρνησης.
Οσο για αυτούς που θα ισχυριστούν ότι θα στηθούν κάλπες μόνο για τις έδρες που θα αλλάξουν, τους πληροφορούμε ότι το ουσιαστικό είναι το μήνυμα. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί εάν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ότι θα είναι. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος. Θα τολμήσουν, αντί να τα βάζουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν τους φταίει σε τίποτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου