Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Συμφωνία Μέρκελ με 14 κράτη για επιστροφή μεταναστών



Συμφωνία με 14 κράτη μέλη, πέραν της Ελλάδας και της Ισπανίας, έχει κάνει για την επιστροφή των μεταναστών, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όπως έκανε γνωστό με επιστολή της.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε συμφωνίες με 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση επιστροφή αιτούντων άσυλο σε μια προσπάθεια να τερματίσει το ρήγμα στην κυβέρνησή της σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να δημιουργήσει «κέντρα» που θα ελέγχουν τους μετανάστες στα σύνορα της Γερμανίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων dpa το Σάββατο.
Τη συμφωνία αυτή έκανε γνωστή η Μέρκελ, σύμφωνα με το AP, με επιστολή της στους ηγέτες του αδελφού βαυαρικού κόμματος του CDU, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης και στον κυβερνητικό εταίρο της, τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ επιδιώκει να τερματίσει μια αντιπαράθεση τριών εβδομάδων με τον υπουργό εσωτερικών της Ζέεχοφερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του CSU.
Ο Ζέεχοφερ του οποίου το κόμμα έχει να αντιμετωπίσει τις εκλογές του φθινοπώρου, απειλεί να απομακρύνει τους μετανάστες στα σύνορα της Γερμανίας των οποίων το αίτημα ασύλου έχει ήδη απορριφθεί από τη χώρα ή έχουν πάρει άσυλο από άλλη χώρα στην ΕΕ.
Η Μέρκελ απέρριψε αυτή την προσέγγιση, επιμένοντας στην επίλυση των μεταναστευτικών θεμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.
Στην επιστολή οκτώ σελίδων που έχει στην κατοχή του το dpa, η καγκελάριος έκανε γνωστό ότι είχε εξασφαλίσει συμφωνία με τις μισές χώρες της ΕΕ.
Οι χώρες αυτές είναι σύμφωνα με την επιστολή η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, χώρες που είχαν επικρίνει τη στάση της Μέρκελ στο μεταναστευτικό, καθώς και το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανίας, η Λεττονία και το Λουξεμβούργο.
Αξιωματούχοι στην Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, ωστόσο, δήλωναν αργότερα το Σάββατο ότι δεν είχαν υπογράψει καμία συμφωνία για τους μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου