Σενάριο «ηρωικής εξόδου» Τσίπρα-Καμμένου, χωρίς την ψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό, εξετάζουν στην Πειραιώς βλέποντας τα ποσοσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εξαϋλωθεί σε όλη τη χώρα ενώ ΑΝ.ΕΛ ουσιαστικά δεν υφίσταται καν. Δεν αποκλείουν οι δύο εταίροι να τα κάνουν κοινώς «πλακάκια» και οι ΑΝ.ΕΛ. να ρίξουν την κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια ώστε ο Πάνος Καμμένος να περισώσει ό,τι μπορεί από το κόμμα του που διαλύεται, ο δε Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ίδιος προσπάθησε να λύσει ένα θέμα που ταλανίζει τη χώρα για δεκαετίες, «αλλά δεν τον άφησαν».
Το σενάριο αυτό εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει το «σωσίβιο» του κ. Τσίπρα και στην περίπτωση που δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151-154 για την επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή ενώ όπως θα διαβάσετε παρακάτω, προσφέρει και μια σειρά πλεονεκτημάτων.
Ομως, θα πρόκειται για το μεγαλύτερη πολιτικό έγκλημα στην Ιστορία της χώρας. Και αυτό γιατί, η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα σενάρια καθώς μετά το βέτο των τριών Ευρωπαϊκών χωρών Γαλλίας, Δανίας, Ολλανδίας στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία, που μετατίθενται για το πρώτο εξάμηνο του 2019 και υπό προϋποθέσεις, αφήνει πίσω διαπραγματευτικό τετελεσμένο στην επόμενη Κυβέρνηση της χώρας χωρίς να υπάρχουν καν Συμφωνίες!
Πρόκειται για πρωτοφανή πολιτική εξέλιξη εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων!
Και αυτό γιατί, το κείμενο στο αγγλικά αναφέρεται σε εθνικότητα και όχι σε ιθαγένεια. Ετσι έχουμε έμμεση αναγνώριση «μακεδονικού έθνους».
Η συμφωνία για “Βόρεια Μακεδονία” που υπεγράφη από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ “κρύβει” μια λεπτομέρεια που ανατρέπει πολλά δεδομένα, τουλάχιστον όπως αυτά διαδόθηκαν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά στο κείμενο της συμφωνίας αναγνωρίζει “μακεδονική” εθνικότητα στους Σκοπιανούς και σε συνδυασμό με τη γλώσσα ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία “μακεδονικού έθνους”.
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “Εστία” ο πρώην υπουργός και επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ε. Στυλιανίδης στο αγγλικό κείμενο, στο κείμενο που υπέγραψαν δηλαδή Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, υπάρχει αναφορά σε εθνικότητα και όχι σε ιθαγένεια, όπως αναφέρει το ελληνικό κείμενο.
Στο ελληνικό κείμενο υπάρχει η λέξη ιθαγένεια, όμως στο αγγλικό κείμενο η λέξη αντικαθίσταται από τη λέξη “nationality” που σημαίνει εθνικότητα.
Το γεγονός αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς “μακεδονική” εθνικότητα, καθώς οι υπογραφές των δυο υπουργών Εξωτερικών μπήκαν σε αυτό το κείμενο το οποίο είναι αυτό που αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως μάλιστα επισημαίνεται η συμφωνία αυτή για όποιον κάνει των συνδυασμό του ονόματος με την γλώσσα και την εθνικότητα επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία ενός έθνους, “μακεδονικού” και μάλιστα με την υπογραφή της Ελλάδας.
Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ στα αγγλικά
Για το λόγο αυτό, υπήρξαν απεγνωσμένες εκκλήσεις προς το Παρίσι για αλλαγή στάσης, όμως το μήνυμα από το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ότι ο Εμάνουελ Μακρόν έχει λάβει τις αποφάσεις του.
Επιπλέον, η αναφορά σε Εθνικά Κοινοβούλια αφορά το Ολλανδικό Κοινοβούλιο το οποίο έχει ταχθεί εναντίον της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και συνεπώς μέχρι το 2019 θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό εμπόδιο για την πολιτική που χάραξαν οι Κοτζιάς-Τσίπρας-Καμμένος.
Πρόωρες εκλογές φθινόπωρο – Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση
Οι χθεσινές εξελίξεις με τη φυγή Λαζαρίδη και την κυβερνητική πλειοψηφία να είναι πλέον 152 και να αναζητεί «δεκανίκια», δημιουργούν νέα δεδομένα και φουντώνουν τα σενάρια. Η φιέστα του Ζαππείου ακυρώθηκε και μετατράπηκε σε πανικό.
Με αυτή την έννοια δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι για τον Αλέξη Τσίπρα η προσφορότερη στιγμή για να προχωρήσει σε εκλογές είναι λίγο μετά τη «λήξη του ελληνικού προγράμματος», όταν θα μπορεί να διακηρύξει ότι «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια», επιτυγχάνοντας εκεί όπου οι προκάτοχοί του απέτυχαν, και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να ηγηθεί στη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι λίγο πολύ προφανή.
Η κυβέρνηση θα έχει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το τέλος του προγράμματος και την ίδια στιγμή δεν θα εισπράξει το κόστος από την εφαρμογή των δεσμεύσεων για τις συντάξεις την 1—1-2019. Ακόμη περισσότερο, θα έχει τη δυνατότητα να υπαινιχθεί – ή ακόμη και ρητά να υποσχεθεί – ότι με νωπή εντολή θα προχωρήσει σε νέα αποφασιστική διαπραγμάτευση για την αποτροπή αυτού του μέτρου.
Επιπλέον, πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές πριν από την έλευση της συμφωνίας για το «Μακεδονικό» στη Βουλή αποφεύγοντας και την πρόωρη ρήξη με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, που ήδη μετρούν σημαντικές απώλειες. Τα όσα είπε ο Δημήτρης Καμμένος σε σχέση με το τι έλεγε ο Πάνος Καμμένος στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ ως προς αυτό το ενδεχόμενο ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.
Διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι θέλουν να έχουν αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Η προσπάθεια σε διάφορα υπουργεία να εξασφαλίσουν ότι τα πάντα θα είναι σε εύρυθμη λειτουργία το Σεπτέμβρη, π.χ. με την έγκαιρη ολοκλήρωση μεταθέσεων και τοποθετήσεων αναπληρωτών στην εκπαίδευση, σε αυτό σε συντείνει.
Έπειτα, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος αποφόρτισης για τους περισσότερους, αλλά και οικονομικής ανάκαμψης για άλλους λόγω του τουρισμού, πριν τη σκληρή πραγματικότητα των λογαριασμών του χειμώνα, οπότε και αυτό θα μπορούσε να συντελέσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και υπό το βάρος μιας βασικής παραμέτρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επαναλάβει το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015. Δεν μπορεί, δηλαδή, να περάσει τη Νέα Δημοκρατία που έχει σταθερή πρωτιά εδώ και αρκετό καιρό.
Πάντως, δεν είναι λίγοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν απλώς στη «δεξιά παρένθεση» και μέσω αυτής στην επιστροφή του κόμματος στην εξουσία. Αυτό είναι πλέον ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑίων καθώς ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στα 44 ένας από τους νεαρότερους πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου