Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε προσφυγή του Βαρουφάκη για πρόσβαση σε έγγραφο της ΕΚΤ



Δικαστήριο της ΕΕ δικαίωσε την ΕΚΤ για την απόφασή της να μην αποκαλύψει έγγραφο την πρόσβαση στο οποίο είχαν ζητήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι και αφορούσε την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015.
Το ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ευρωβουλευτή, Φάμπιο Ντε Μάσι, οι οποίοι ζητούσαν την πρόσβαση σε έγγραφο της ΕΚΤ σχετικά με την απόφασή την να παγώσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο ευρωβουλευτής είχαν αιτηθεί την πρόσβαση σε όλες τις εξωτερικές νομικές γνωμοδοτήσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως ισχυρίστηκαν, ήταν παράνομη και στόχο είχε να υποχρεώσει την Αθήνα να υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η ΕΚΤ ενημέρωσε τους προσφεύγοντες ότι δεν είχε ζητήσει νομικές γνωμοδοτήσεις για τις εν λόγω αποφάσεις. Υπενθύμισε, όμως, την ύπαρξη εξωτερικής νομικής γνωμοδοτήσεως. Ο Βαρουφάκης και ο Φάμπιο Ντε Μάσι στις 7 Ιουλίου 2017 ζήτησαν από την ΕΚΤ πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο. Με επιστολή της 3ης Αυγούστου 2017, η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση και με επιστολή της 16ης Οκτωβρίου 2017 επιβεβαίωσε την απόφασή της, με τους προσφεύγοντες να καταφεύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είχε δικαίωμα να αρνηθεί την πρόσβαση στο έγγραφο προκειμένου να προστατεύσει «τον χώρο προβληματισμού της», όπως μετέδωσε το Reuters.
Στην απόφασή τους, οι τρεις δικαστές αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των αιτούντων, η ΕΚΤ μπορούσε νομίμως να λάβει υπόψη τα υποθετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η γνωστοποίηση του επίμαχου εγγράφου για τον χώρο προβληματισμού της ΕΚΤ κατά το έτος 2015, καθώς και κατά τη μεταγενέστερη του 2015 περίοδο.
Η ΕΚΤ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, αναγνωρίζει δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα. Το δικαίωμα αυτό, όμως, υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος, όπως στην περίπτωση που ένα έγγραφο προορίζεται για εσωτερική χρήση, στο πλαίσιο συσκέψεων και προκαταρκτικών διαβουλεύσεων εντός της ΕΚΤ και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, των εθνικών αρμόδιων αρχών ή των εθνικών εντεταλμένων αρχών, ή αποτυπώνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ΕΚΤ και λοιπών συναφών αρχών και φορέων.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η εξαίρεση που αφορά την προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω. Το επίμαχο έγγραφο δεν είναι εσωτερικής φύσεως ούτε συνδέεται με διοικητική, δικαστική ή νομοθετική διαδικασία ως προπαρασκευαστικό έγγραφο για την τελική απόφαση. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν αιτιολογεί επαρκώς την εξαίρεση σχετικά με τα έγγραφα για εσωτερική χρήση.
Ο Βαρουφάκης και ο Ντε Μάσι έχουν δύο μήνες για να ασκήσουν έφεση στην απόφαση, σημειώνει το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου