Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Έσκασε η «βόμβα» – VMRO σε Ζάεφ: «Οι “Μακεδόνες” της Έδεσσας τι γλώσσα μιλάνε;» – Απάντηση-σοκ του Σκοπιανού ΠρωθυπουργούΓια πρώτη φορά στην ιστορία, ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει πολλά γκρίζα σημεία, τα οποία όχι μόνο δεν βάζουν τέλος στον αλυτρωτισμό αλλά πιθανώς τον ενισχύουν.

Tα ζητήματα της «μακεδονικής εθνότητας / ταυτότητας / υπηκοότητας» (σ.σ.: όροι επί των οποίων υπάρχει ξεκάθαρη σύγχυση εν Ελλάδι) αλλά και της «μακεδονικής γλώσσας» έχουν αποτελέσει κομβικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με λίγα λόγια, μπορεί να τεθεί θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα με βάση τη γλώσσα που αναγνωρίσαμε ως Μακεδονική με τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΖΑΕΦ-ΜΙΤΣΚΟΣΚΙ
Ο πρωθυπουργός του κράτους και ηγέτης της SDSM, Ζόραν Ζάεφ, απόψε στην τηλεοπτική μονομαχία με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ήταν επιλογή της ‘Μακεδονίας’.

«Η Βόρεια Μακεδονία ήταν επιλογή μας. Άνω δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ήταν σημαντικό να παραμείνει η Μακεδονία στο όνομα», είπε ο Ζάεφ.
Ο Μίτσκοσκι απάντησε:
«Η συμφωνία με το νότιο γείτονά μας είναι μια κεφαλαιοποιητική πράξη και δεν την αποδεχόμαστε».
«Θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία, αλλά όχι έτσι. Η συμφωνία αυτή δεν προσφέρει μέλλον και περιπλέκει περαιτέρω τις διαδικασίες», είπε ο Μίτσκοσκι.
Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία είμαστε Μακεδόνες όπως σε ρεζέρβα, πρόσθεσε.
Οι ‘Μακεδόνες’ της Έδεσσας τι γλώσσα μιλάνε
Ο Μίτσκοσκι ρώτησε τον Ζάεφ, ποια γλώσσα μιλάνε οι «Μακεδόνες» από την Έδεσσα, και εάν αυτή η γλώσσα δεν είναι μακεδονική, ο Ζάεφ απάντησε ότι τώρα η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται στον κόσμο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, αναφέρει ο echedoros.
Ο Μίτσκοσκι στην τηλεμαχία απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα του Ζάεφ, αν θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν και εάν έρθει στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου