Η ευελιξία στη διακλαδική δύναμη ταχείας αντίδρασης ώστε να αποκτήσει αυξημένες δυνατότητες επέμβασης αποτροπής ή αντιμετώπισης ενδεχόμενης αντιμετώπισης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε τόπο και χρόνο αποτελεσματικά, η περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η ευελιξία στην οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τους άμεσους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους ΓΕΕΘΑ, όπως επισημάνθηκε από ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ κατά τη σημερινή ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται επίσης η αναδιοργάνωση των μονάδων, η ορθολογική διαχείριση των υφισταμένων πόρων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας των μέσων και η διοίκηση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και η αξιοποίηση των στελεχών με βάση το τρίπτυχο επαγγελματισμός-χαρακτήρας-ηγεσία, δεδομένου ότι το προσωπικό αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας
Οι παράμετροι για τη βελτίωση της ευελιξίας στη διακλαδική δύναμη ταχείας αντίδρασης είναι η περαιτέρω βελτίωση των επικοινωνιών, το σύστημα καθοδήγησης από τα ανώτατα κλιμάκια μέχρι το μαχητή -«πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και τέλος οι πληροφορίες.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι:
-Με την παραλαβή του τελευταίου Σινούκ ολοκληρώνεται η σχετική συμφωνία.
-Το καλοκαίρι αναμένεται η παραλαβή των ελικοπτέρων Kiowa
-Στις αρχές Μαΐου προσδοκάται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MIRAGE-2000 και MIRAGE 2000-5. Η διαδικασία έχει συναντήσει τεχνικά και νομικά ζητήματα. Σημειώνεται, όπως ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ, ότι τα ελληνικά Μιράζ έχουν πλησιάσει σε τέτοια όρια ωρών πτήσεως που απαιτείται νέα βιβλιογραφία από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι υπάρχει από το 2014.
-Η προώθηση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200 και η σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών τύπου S
-Στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση και παραλαβή αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς οι στρατηγικές πληροφορίες του θα αποφέρουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο επ ωφελεία των εθνικών αναγκών όσο και ολοκλήρου του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα με τον εκσυγχρονισμό στον οποίο υποβάλλεται μπορεί να ενεργεί σε βάθος 25-30 ετών. Το θέμα δεν είναι παλαιότητας του αεροσκάφους αλλά υποστήριξης και συντήρησης.
-Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν η διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών F-16
-Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την πώληση των αεροσκαφών F-16 block 30 με την Κροατία να είναι μία από τις υποψήφιες χώρες.
-Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών C-130 παρουσίασε καθυστερήσεις, ενώ σε υψηλή προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα
Η ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των υφισταμένων μέσων κάτι το οποίο «δυστυχώς», όπως τόνισε, δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια αν και θα οδηγούσε σε μικρότερο κόστος αλλά όπως παρατήρησε «διορθώνουμε τώρα λάθη προηγουμένων όπως και οι επόμενοι θα διορθώσουν δικά μας λάθη».
Η ίδια πηγή επισήμανε περαιτέρω ότι η πορεία των πόρων που διατίθενται καθορίζει τον ήδη επεξεργασμένο σχεδιασμό όσον αφορά στην περαιτέρω επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου