Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

«Σεισμός» στην Ευρώπη: Μπαίνει στην Ισπανική Βουλή με 12,1% το πατριωτικό VOX – Με «λεξοτανίλ» το κονκλάβιο των Βρυξελλων
Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez με ποσοστό 28,1% και σημαντική άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του 2016 σύμφωνα με το exit poll – δημοσκόπηση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας, που διεξήχθησαν την Κυριακή (28/4/2019). Ωστόσο με το ποσοστό αυτό δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Ακολουθεί το δεξιό Λαϊκό Κόμμα με 17,8% και τεράστια πτώση, που αγγίζει τη μισή του δύναμη ενώ οι Podemos συγκεντρώνουν 16,1% υποχωρώντας από τα ποσοστά άνω του 20%.
Το κεντροδεξιό Ciudadanos έχει 14,4% και μικρή άνοδο.


Οι εθνικιστές του VOX στην πρώτη τους εμφάνιση σε βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνουν ποσοστό 12,1% και εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο εδώ και 40 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κανένα κόμμα δεν καταφέρνει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι έδρες – Πώς μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές
Βάσει των αποτελεσμάτων του exit poll – δημοσκόπηση οι Σοσιαλιστές αναμένεται να καταλάβουν 105 -120 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 67-77, οι Podemos 45—60, οι Ciudadanos 40-50 και το VOX 35-50.
Σύμφωνα με έρευνα για την
El Pais, οι Σοσιαλιστές μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Podemos και ένα φιλοεπιχειρηματικό βασκικό εθνικιστικό κόμμα, εάν και τα τρία κόμματα κερδίσουν το απώτερο εύρος των εδρών που προβλέπει η έρευνα.
Όπως προκύπτει, οι Σοσιαλιστές με 120 έδρες, το Podemos με 50 και το βασκικό κόμμα με έξι έδρες φτάνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών για κυβέρνηση.
Στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα
PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το VOX 36-38 έδρες.
Όλοι μαζί θα συγκέντρωναν στο μάξιμουμ 160 έδρες και 153 το λιγότερο.
Αυξημένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων
Η συμμετοχή των Ισπανών πολιτών στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επομένη της εκλογικής διαδικασίας και τις συμμαχίες, που θα επιδιωχθούν, ώστε να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιτύχει ποσοστό, που θα του δώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Την αυξητική τάση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές επιβεβαίωσαν τα νεότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν στις 19:00 ώρα Ελλάδας, στις κάλπες προσήλθε το 60,5% των εκλογέων ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2016 είχε ανέλθει στο 51,2%.
Την ίδια ώρα στις εκλογές του 2015 είχε ψηφίσει το 58,4%.
Η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφεται στη Βαρκελώνη, με αύξηση του ποσοστού κατά 17% στο 65%, στη Σαραγόσα με 12% στο 63% και στη Μαδρίτη με 10% στο 64,5%.
Στις 15:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανερχόταν στο 44,8% ενώ στις εκλογές του 2016 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει ποσοστό 36,9%.
Μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019 (καθώς τα καταλανικά κόμματα «συμμάχησαν» με την κεντροδεξιά), ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, προκήρυξε πρόωρες εκλογές.
Σημειώνεται ότι ο Sanchez είναι στο τιμόνι της χώρας για λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 μετά την πρόταση μομφής κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Mariano Rajoy.

: Voter participation rate in reaches all time records high at a 62.30% turnout rate in the country's election today.
Προβολή εικόνας στο Twitter
: Just in - Early Exit polls suggestions in predicts, that the country will have its first "far-right" party, enter in over 40 years in Spanish parliament of today's election.
Προβολή εικόνας στο Twitter
: Just in - Early Exit polls suggestions in predicts, that the country will have its first "far-right" party, enter in over 40 years in Spanish parliament of today's election.
pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου