Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας -ΗΠΑ: Έτοιμοι προς αποχώρηση 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες – Διχασμένη η γερμανική κυβέρνηση
Με συνέπειες -ενδεχομένως και την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Γερμανία- απειλεί το Βερολίνο ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Ρίτσαρντ Γκρενέλ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις ανεπαρκείς, όπως λέει, αμυντικές δαπάνες των Γερμανών.

«Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και, σχολιάζοντας δήλωση της αμερικανίδας πρεσβευτού στην Βαρσοβία Τζορτζέτ Μποσμπέικερ, ότι η Πολωνία, «η οποία εκπληρώνει την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία όχι, θα καλωσόριζε με χαρά στρατιωτικούς των ΗΠΑ οι οποίοι σήμερα σταθμεύουν στην Γερμανία», δήλωσε:

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο και η Τζορτζέτ Μοσμπέικερ έχει δίκιο. Πολλοί Πρόεδροι έχουν παρακαλέσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πληρώσει για την ίδια της την άμυνα. Πρόκειται για μια παράκληση η οποία τραβάει εδώ και πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις. Τώρα φτάσαμε στο σημείο όπου οι Αμερικανοί και ο αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να αντιδράσουν».
Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του. Πρόσφατα μάλιστα, κατά την επίσκεψη του πολωνού Προέδρου Αντρέι Ντούντα στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε και πάλι κάνει λόγο για το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατευμάτων από την Γερμανία στην Πολωνία, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών επιβαρύνθηκαν εκ νέου μετά την άρνηση του Βερολίνου να συμμετάσχει στην αποστολή των ΗΠΑ στο Στενό του Χορμούζ.
Στη Γερμανία σταθμεύουν σήμερα περισσότεροι από 35.000 αμερικανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Στη Στουτγάρδη βρίσκεται το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική, στο Ράμστάιν η σημαντικότερη αεροπορική βάση τους, ενώ στο Γκράφενβερ της Βαυαρίας βρίσκεται το μεγαλύτερο πεδίο άσκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Εκτός από τους στρατιώτες, στις βάσεις απασχολούνται 17.000 αμερικανοί πολίτες και 12.000 γερμανοί, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα αμερικανικά στρατεύματα.
Επιμένουν σθεναρά οι ΗΠΑ
Την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία επανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα για τους Γερμανούς να πληρώσουν για την άμυνά τους από μόνοι τους.
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, επανήλθε στην κριτική ενάντια στο Βερολίνο για την αποτυχία των Γερμανών να ικανοποιήσουν τον εθελοντικό στόχο για συμμετοχή της χώρας σε ύψος 2% επί του ΑΕΠ στις στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ. Εξήρε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Γερμανία στην Πολωνία και τόνισε ότι ήρθε η ώρα το Βερολίνο να πληρώσει για την άμυνά του.
Από την πλευρά του το SPD εξέφρασε την αδυναμία του να αντιληφθεί το νόημα των παραπάνω θέσεων του Αμερικανού πρέσβη.
Ο βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Χίτσλερ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt πως ενώ οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού πρέσβη ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο είναι άκρως προβληματικές. Αυτές οι κατηγορίες προς τη Γερμανία δε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις της Αμερικής αντιμετωπίζονται με κατανόηση εντός του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο βουλευτής του CDU, Γιούργκεν Χαρντ, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ενοχλημένες από την άρνηση του Βερολίνου να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, τα επόμενα χρόνια, χάνοντας τον στόχο για το 2% επί του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία κα τη μετακίνησή τους στην Πολωνία.

pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου