Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Η ΝΙΚΗ στο πλευρό των αγροτών με 13+1 προτάσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ,

19-02-2024,



· Η ΝΙΚΗ στο πλευρό των κινητοποιημένων αγροτών

· Ο Πρόεδρος Δημήτρης Νατσιός και ο Βουλευτής Ανδρέας Βορύλλας στην έναρξη της μεγάλης πορείας από τη Θεσσαλία στην Αθήνα.

· 13+1 προτάσεις έχουν παρουσιασθεί από τη ΝΙΚΗ στο ελληνικό κοινοβούλιο, υπερασπίζοντας τους Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφους και τον πρωτογενή μας τομέα.

Η ΝΙΚΗ στο πλευρό των κινητοποιημένων αγροτών της Θεσσαλίας

Σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτριος Νατσιός, ο Βουλευτής Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Βορύλλας, μαζί με ευρεία συνοδεία άλλων στελεχών του Κινήματος, επισκέπτονται τους κινητοποιημένους αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλίας, τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, καθώς και διάφορους τοπικούς φορείς της Περιφέρειας.

Το κίνημα της ΝΙΚΗΣ θεωρεί ότι η στήριξη των αγροτών εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ελλειματική, αποσπασματική και με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Οι προσωρινές «ανάσες» δεν επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα.

Η στήριξη των αγροτών απαιτεί μακροχρόνια και σταθερά μέτρα που θα στοχεύουν στην διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα. Πολύ απλά, οι αγρότες μας να μην εγκαταλείψουν τη γη τους και την ύπαιθρο. Μόνον έτσι μπορούμε ως λαός να επαναφέρουμε την πολύτιμη διατροφική μας αυτάρκεια.

Οι 13+1 προτάσεις της ΝΙΚΗΣ στο ελληνικό κοινοβούλιο

Η ΝΙΚΗ με την παρουσία της στην Βουλή, τόσο κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, όσο και σε άλλα σχέδια νόμων, παρουσίασε τα αιτήματα των αγροτών και προσπάθησε να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματά τους. Προτείναμε σειρά από μέτρα που θα αποδώσουν απ’ ευθείας στην αγροτική οικονομία, και κυρίως στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, η οποία ακόμα μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι προτάσεις της ΝΙΚΗΣ περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

1. Μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Σοβαρή και μόνιμη επιδότηση του αγροτικού ρεύματος παραγωγής.

3. Yπαγωγή στον υπερ-χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτροφών από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.

4. Δεδομένων των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη και των μαζικών κινητοποιήσεων, παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

5. Την ίδρυση του «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» με έμφαση στην δημιουργία τμημάτων που θα προωθούν τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα.

6. Την άρση των περιορισμών της Ε.Ε. για μέγιστη παραγωγή στα ελληνικά προϊόντα με συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα.

7. Θέσπιση ελαχίστου γεωργικού εισοδήματος για μια τριετία για τους αγρότες που έχασαν τα εισοδήματά τους από φυσικές καταστροφές, με μοναδικό όρο να παραμείνουν κατά κύριο επαγγελμα αγρότες.

8. Αποζημιώσεις για τον χαμένο εξοπλισμό και τις αγροτικές εγκαταστάσεις όπως θερμοκήπια, αποθηκευτικούς χώρους, ψυγεία, αρμεκτήρια κλπ.

9. Χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κατεστραμμένων γεωργικών εκτάσεων.

10. Σοβαρές επενδύσεις στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με αρδευτικά έργα υποδομής μικρής και μεσαίας κλίμακας, με στόχο την συγκέντρωση των υδάτων σε διάσπαρτα σημεία του κάμπου, την αντιμετώπιση περιόδων λειψυδρίας και την αποφυγή καταστροφικών πλημμυρών.

11. Ειδικά για την Λίμνη Κάρλα και τις παρόχθιες περιοχές, προτείνουμε τη δημιουργία μιας νέας λίμνης Κάρλα ως ταμιευτήρα για άρδευση και εκτόνωση πλημμυρών και τη διάνοιξη σήραγγας για την εκροή υδάτων στο Αιγαίο, με ενδιάμεσους μικρότερους ταμιευτήρες και με μικρά υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος της σήραγγας.

12. Ρύθμιση του συνόλου των αγροτικών δανείων πριν την καταστροφή, με απαγόρευση εκπλειστηριασμών αγροτικής γης για τουλάχιστον μια πενταετία. Στο σχήμα της ρύθμισης θα συμμετέχει και το κράτος με την χρηματοδότηση των τόκων και την αποπληρωμή μέρους κεφαλαίου ανάλογο του ποσοστού καταστροφής.

13. Νέα αγροτικά δάνεια με προνομιακά επιτόκια και σημαντικό μέρος τους άτοκο, μέσω της χρηματοδότησής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

14. Αναμόρφωση του προγράμματος Χρυσής Βίζα (Golden Visa) με πρόβλεψη ώστε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος να μπορέσουν να προσελκύσουν ικανοποιητικό μερίδιο εσόδων, καθώς και επέκταση του προγράμματος και σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Από τα 6 δις ευρώ που έχει αποφέρει το πρόγραμμα από την έναρξή του το 2014, το 1-1,5 δις θα μπορούσε να έχει κατευθυνθεί σε περιφέρειες με χαμηλότερη ανάπτυξη, με μεγάλη μείωση πληθυσμού και με προοπτικές στον πρωτογενή τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου