Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Η Ευρώπη βράζει, και βράζει γενικά!

 Γράφει ο Γιώργος Κοτλίδας,





Η εικόνα αυτή δε βρίσκεται ούτε στην Κίνα, ούτε στη Ρωσία, ούτε καν σε κάποια σύνορα της Ευρώπης. Βρίσκεται στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε αναμονή των κινητοποιήσεων των αγροτών με αφορμή την αυριανή Σύνοδο Κορυφής εκεί.
Εικόνες που θα έπρεπε να σοκάρουν, καθώς θυμίζουν την ακρόπολη του φεουδάρχη που θέλει να προστατευθεί από τους πληβείους υπηκόους του.
Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αυτονόητη ανάγκη φύλαξης δημοσίων κτιρίων, αλλά με τη συγκυρία και την ένταση των μέτρων αυτών "φύλαξης".
Επί της ουσίας, όμως:
Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η νέα ΚΑΠ, όσοι έχουν την παραμικρή επαφή με τον αγροτικό κόσμο, την Παραγωγή και την ύπαιθρο, αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μια περίπτωση όπου γραφειοκράτες - συνήθως παντελώς άσχετοι με την Επαρχία και τον Πρωτογενή Τομέα - προσπαθούν να ορίσουν πώς θα λειτουργήσει μια οικονομία, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και απλά να βοηθούν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών της.
Μέτρα όπως η υποχρεωτική αγρανάπαυση επί ποσοστού του εδάφους της καλλιέργειας, σύνδεση του ύψους της επιδότησης με συγκεκριμένες καλλιέργειες, de facto αναγκαστική ώθηση των καλλιεργητών σε συλλογικά σχήματα που εξυπηρετούν τη βιομηχανία των ESG και όχι την παραγωγή, στοχοθεσίες ρύθμισης της παραγωγής ανάλογες των πάλαι ποτέ μπολσεβικικών "πολυετών πλάνων", με αποτέλεσμα τον πλήρη κρατικό έλεγχο επί αυτού του κλάδου της Οικονομίας, είναι αυτά που προκαλούν τα προβλήματα για τα οποία οι αγρότες όλης της Ευρώπης διαμαρτύρονται. Κι όλα αυτά για την εξυπηρέτηση μιας παντελώς ανεδαφικής και οριακά αντι-επιστημονικής ατζέντας, που θέλει να μετατρέψει τον Ευρωπαίο σε ον φάρμας, και που ουσιαστικά εξυπηρετεί μόνο την αναπαραγωγή/ανέλιξη όσων την υποστηρίζουν στα γραφειοκρατικά πόστα των Βρυξελλών.
Και αν οι γραφειοκράτες αυτοί νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με την απίστευτη κωλοτούμπα που ετοιμάζουν αύριο για την ΚΑΠ, όπου άρδην αλλάζουν ριζικά μέτρα με μόνο στόχο "να τούς αφήσει ήσυχους" η εκάστοτε διαμαρτυρόμενη κοινωνική ομάδα, είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Η Ευρώπη βράζει, και βράζει γενικά!
Η νοοτροπία που απειλεί ευθέως το ευρωπαϊκό όνειρο, και που θέλει μια πανίσχυρη κάστα γραφειοκρατών να ορίζουν τις λεπτομέρειες της ζωής μας, αποφασίζοντας για αντικείμενα με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση, (πρέπει να) τελειώνει.
Ο μαζικός ξεσηκωμός των Ευρωπαίων αγροτών είναι - μάλλον - μόνο η αρχή.
Βρυξέλλες, 01/02/2024

Φαντάζομαι βίγκαν Βρυξελλιστές να ξινίζουν επειδή οι "άξεστοι" τούς χαλάνε το απογευματινό άπερολ, και να κουνάνε το δάχτυλο στους αγρότες που "δεν καταλαβαίνουν το καλό τους" για τις "πράσινες" πολιτικές.
Εντωμεταξύ, το αστείο είναι ότι αν οι αγρότες πούνε για πλάκα ότι θα κόψουν την καλλιέργεια σόγιας για 2 χρόνια, κυριολεκτικά θα αφανιστούν οι παραπάνω.
Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, όμως, πρώτη φορά βλέπουμε κοινά αιτήματα σε επίπεδο Ευρώπης να εκδηλώνονται τόσο έντονα και ενιαία. Ας το αντιληφθούν κάποιοι εγκαίρως, κι ας αλλάξει η νοσηρή ελιτίστικη νοοτροπία των αόριστων-ειδικών που ορίζουν τα πάντα άμεσα, και που διαλύουν τον υγιή ανταγωνισμό, την ελεύθερη αγορά και ακόμη και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ευρωπαίων.
Η top-to-bottom επιβολή μέτρων, βάσει "μελετών" που κυρίως επιθυμούν να αποδείξουν τις (ιδεολογικές) θέσεις όσων τις καταρτίζουν, κι όχι να διερευνήσουν τις πραγματικές καταστάσεις ως έχουν, πρέπει να τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου