Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πολεμικά πλοία στέλνει η Ελλάδα προκειμένου να προστατευθεί η κυπριακή γεώτρηση στο Οικόπεδο 11

Πολεμικά σκάφη στέλνει η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να προστατέψει την γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 που πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 24ώρων.
Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή υπάρχει μια ΤΠΚ του ΠΝ τύπου Super Vita η οποία πλέει στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL, η οποία διεξάγεται στην Ν.Α Μεσόγειο ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο πρόκειται να βρεθεί και η κανονιοφόρος  «Νικηφόρος» διαμορφώνοντας μια πρώτη «ασπίδα» απέναντι στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, και ως υπενθύμιση ότι εάν δημιουργηθούν επεισόδια θα επακολουθήσουν και άλλα σκάφη.
Παράλληλα στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μια φρεγάτα τύπου “La Fayette” του γαλλικού Ναυτικού καθώς και μια κορβέτα του ισραηλινού Ναυτικού.
Επίσης το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George Bush  με την ομάδα μάχης του πλέει προς την γενικότερη περιοχή.
Στο μεταξύ στο «Οικόπεδο 11» μπήκε σήμερα το απόγευμα το σκάφος της της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI  “WEST CAPELA” το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Το ειδικό σκάφος της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας αυτή τη στιγμή πλέει προς την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και αναμένεται εκεί ργά σήμερα το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της σταθεροποίησης.  
Να σημειωθεί πως το σημείο γεώτρησης και σε περιοχή ακτίνας πέντε ναυτικών μιλίων από αυτό, προστατεύονται για λόγους ασφάλειας με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Κυπριακή Δημοκρατία.
Βέβαια πρόκειται για προστασία στα «χαρτιά» καθώς  πραγματική ναυτική δύναμη η Κύπρος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρατηρεί και να επιτηρεί την περιοχή. Το ουσιατικό μέροςτης είναι η απσοτολή των σκαφών του ΠΝ τα οποία θα βρεθούν στην περιοχή.
Σε ότι αφορά τις κινήσεις των πολεμικών σκαφών η Τουρκία όπως ήδη έχουμε αναφέρει έχει εκδώσει παράνομες NAVTEX για ασκήσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει δυτικά της Κύπρου  στις 12 και 13 Ιουλίου.
Βέβαια οι ασκήσεις αυτές έχουν απλά ως στόχο να εκφράσουν μια έντονη δυσφορία της Άγκυρας και τίποτα παραπάνω από το “west Capela” πρόκειται να προχωρήσει κανονικά στο πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Κοτζιάς: Αν η Τουρκία κλιμακώσει, θα έχει κόστος
Την ίδια ώρα «καμπανάκι» στην 'Άγκυρα για την τακτική των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χτύπησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενόψει αυριανής άφιξης της πλατφόρμας γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, δήλωσε ότι έως τώρα οι Τούρκοι διατυπώνουν «φραστικούς λεονταρισμούς», για να προειδοποιήσει: «Αν κάνουν πρακτικά βήματα θα έχουν κόστος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η περιοχή των τουκρικών ναυτικών ασκήσεων ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. (Η περιοχή εμφανίζεται με τον Νο3 στην φώτο). Μετο Νο 1 απεικονιζται η θέση που βρισκόταν το "West Capela" σήμερα το πρωι ενώ με το Νο 2 η προγραμματισμένη θέση της γεώτρησης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου