Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η χώρα υπάρχει από θαύμα...

Του Κώστα Στούπα 

1)Η χώρα υπάρχει από θαύμα...
Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθυνθεί στην ημιδικτατορική τότε και δολοφονικά δικτατορική, όπως αποδεικνύεται σήμερα, κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας για βοήθεια.
Το "τσίρκο” που παρίστανε και συνεχίζει να παριστάνει την κυβέρνηση δεν έλαβε τίποτα καθώς μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”... όπως και το "Μακριά ο κήπος ακριβά τα λάχανα”..
Η στήλη είχε αναλύσει το καλοκαίρι του 2015 μερικούς από τους πρακτικούς λόγους πέραν της γεωπολιτικής ισχύος των εμπλεκομένων που δεν επρόκειτο να λάβουμε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Οι δυο βασικότεροι λόγοι ήταν το κόστος μεταφοράς λόγω της απόστασης Ελλάδας και Βενεζουέλας και το υψηλό κόστος εξόρυξης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Φυσικά για τους "σκοταδιστές” της ακροαριστερής θολούρας, η γεωγραφία και η οικονομία είναι ...αστικές επιστήμες και δεν αφορούν το φανταστικό κόσμο στον οποίο διαβιούν.
Στο χθεσινό φύλλο του Ελεύθερου Τύπου, πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις εκείνης της περιόδου, υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές του 2015 φέρεται να "μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη" ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας "στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα".
"Ο Αλέξης Τσίπρας μας έλεγε πως το κόμμα του από την αρχή είχε σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Από τη Βενεζουέλα ζητούσε να βοηθήσουμε δίνοντας στη χώρα σας πετρέλαιο. Πίστευε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα".
Φυσικά, ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία είχαν καμιά διάθεση να ρισκάρουν τα οικονομικά συμφέροντά τους με Ε.Ε. και ΗΠΑ όπου κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους για να αποκτήσουν το προνόμιο της εξασφάλισης των πρόωρων συντάξεων και των αργόμισθων του δημοσίου στην Ελλάδα και μέσω αυτών τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το "τσίρκο” αδυνατούσε να το αντιληφθεί αυτό, με αποτέλεσμα τώρα, να εξασκείται στο να παριστάνει το πιστό "κουταβάκι” της κας Μέρκελ.
Τα πλήγματα όμως για την κυβέρνηση και τον "φωτεινό φάρο” του μαρξισμού - λενινισμού που έχει στην ηγεσία δεν σταματούν στις ειδήσεις από τη Βενεζουέλα. Το άλλοτε "τρομερό παιδί” της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Ταλεϊράνδος της "Κάτω Κωλοπετινίτσας” ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει να τη δίνει "στεγνά”.
Αυτή τη φορά έδωσε στη δημοσιότητα μηνύματα μέσω τηλεφώνου που αντάλλαζε με τον πρωθυπουργό τις κρίσιμες μέρες του 2015. Από τα μηνύματα αποκαλύπτεται πως ο Σόιμπλε τους πρότεινε ευθέως το Grexit με το οποίο το "Τρίο Στούτζες” υποτίθεται πως τον εκβίαζε.
Λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαίου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ο Σόιμπλε παρουσίασε στον Γιάννη Βαρουφάκη για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα "τάιμ άουτ" που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Μέσα από τη συνεδρίαση ο Βαρουφάκης ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με sms:
Βαρουφάκης ,[16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας, [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης,  [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
Τσίπρας, [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης,  [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας, [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης, [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση"...
Τα παραπάνω δυο περιστατικά επιβεβαιώνουν πως η χώρα έχει αποφύγει τα χειρότερα από αγαθή τύχη και πως κυρίως γιατί οι παλιότερες μεταπολεμικές κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να την σταθεροποιήσουν στο παζλ του δυτικού οικονομικού, πολιτικού συμπλέγματος.
2) Μετά τα PIGS τα FAANG…
FAANG οι παρηκούντες την Wall Street ονομάζουν την ομάδα των μετοχών των εταιρειών: Facebook(FB), Apple(AAPL), Amazon(AMZN), Netflix(NFLX), Google(GOOG). Οι εταιρείες αυτές ενώ αντιπροσωπεύουν το 13% της κεφαλαιοποίησης του αμερικάνικου χρηματιστηρίου αντιπροσωπεύουν το 33% της τελευταίας ανοδικής κίνησης του S&P 500…
3) Τα αγοραία...
Όσο δεν ανατρέπεται το σκηνικό των τελευταίων ετών στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν φαίνεται να κινδυνεύει.
Μπορεί οι νέες αποκαλύψεις κάθε εβδομάδα να απειλούν την κυβέρνηση με ξαφνικό θάνατο αλλά η αγορά δεν θεωρεί το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών πρόωρων εκλογών σαν αρνητική εξέλιξη απαραίτητα.
Το μόνο "χαρτί” που έχει απομείνει στην κυβέρνηση έναντι των δανειστών και του κόσμου της οικονομίας αφορά πως η ίδια χειρίζεται καλύτερα το πεζοδρόμιο και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις στα "νεοφιλελεύθερα” μέτρα που εφαρμόζει είναι μέτριες σε σύγκριση με παλαιότερες.
Εξ αιτίας αυτού του στρατηγήματος ενδεχομένως και να υποδαυλίζει τους "μπαχαλάκηδες” να υπενθυμίζουν τακτικά την παρουσία τους, προκειμένου να εξασφαλίζει χρόνο εξουσίας για ...business as usual.
Ήδη, οι εκτιμήσεις μιλούν για επικείμενο ανασχηματισμό με πρόσωπα πιο φιλικά προς την οικονομία και την αγορά.
Αν μείνει η κυβέρνηση η αγορά θεωρεί πως τα χειρότερα είναι πίσω, ενώ αν φύγει, η επόμενη φαίνεται πιο φιλική για οικονομία και ανάπτυξη. Έχουμε μια κατάσταση win-win λοιπόν που απειλείται μόνο από το απροσδόκητο που αφορά κυρίως το εξωτερικό.
ΠΕΙΡ: Η εβδομάδα του reverse split έφτασε και από τη συμπεριφορά της μετοχής μετά από αυτό θα βοηθήσει να καταλάβουμε πως αντιλαμβάνεται η αγορά και κυρίως οι ξένοι την κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου και μέσω αυτών την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Τράπεζες: Αυτό που γίνεται στην Πειραιώς κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα και στις άλλες τραπεζικές μετοχές. Αυτό που θα λάβει χώρα επίσης είναι διαδοχικές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. Είναι ο μόνος τρόπος να αποδειχτεί πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανακεφαλαίωση είναι λάθος.
Το λογικότερο είναι οι ΑΜΚ που θα γίνουν να μην προκαλέσουν μεγάλο dilution "διύλιση” σε όσους από τους παλιούς μετόχους αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν. Κατά συνέπεια οι κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές τους επόμενους μήνες θα σχεδιαστούν με βάση αυτά τα σενάρια... ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τράπεζας.
ΔΕΗ: Η εκτίμηση της στήλης παραμένει πως παρά τα προβλήματα και το υψηλό ρίσκο που αυτά συνιστούν για τους επενδυτές αλλά και την οικονομία της χώρας συνολικότερα θα είναι μεταξύ αυτών που θα σύρουν το "χορό” στον εκκολαπτόμενο κομβικό ενεργειακό κλάδο στο Χ.Α.
ΒΙΟ-ΜΥΤΙΛ: Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές του χαλκού, του αλουμινίου και του χάλυβα στα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν νέα υψηλά και αυτό βελτιώνει τις προσδοκίες για το κλάδο συνολικότερα....
ΣΠΕΙΣ: Μετά τη μεταβίβαση του 15% της εταιρείας η μετοχή ανεβαίνει διαρκώς. Το πλέον ενδιαφέρον αυτής της μεταβίβασης είναι πως κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο αγοραστής, γεγονός που σημαίνει πως η μεταβίβαση έσπασε σε πακέτα κάτω του 5%. Αυτό ενδεχομένως να κρύβει προθέσεις, σχέδια και κυρίως ειδήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου