Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επένδυση 52 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση που ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ και θα λύσει τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο δημιουργεί 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής 18 μηνών, 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ).
Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως. Η Αειφορική Ηπείρου αναλαμβάνει την μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση  του έργου. 

Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων – σε διεθνές επίπεδο – τεχνολογιών, απολύτου περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, για να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του σχεδιασμού. 
Στα κύρια οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η προστασία του περιβάλλοντος, η συμμόρφωση με τις κείμενες και Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Προκύπτουν επίσης προφανή έμμεσα ή άμεσα οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για την χώρα.
Τα απορρίμματα δεν θα αποτελούν στο μέλλον δυσάρεστες εκπλήξεις στον χωροταξικό σχεδιασμό άλλων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται απελευθέρωση δυνάμεων ανθρώπινων πόρων στους Ο.Τ.Α. και απασχόλησης τους σε παραγωγή υπηρεσιών και έργου προς όφελος των πολιτών.
Ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)
Επεξεργάζεται Συμβατικά απόβλητα, δηλαδή:
–Σύμμεικτα δημοτικά απορρίμματα
–Οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή (ΣΔΠ).
Περιλαμβάνει:
-την Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΜΜΑ)
-την Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ)
Η Μονάδα στοχεύει σε συνολική ανακύκλωση τουλάχιστον 17.000 τόνων χρήσιμων υλικών το έτος. Δηλαδή οι μονάδες αποτρέπουν από την ταφή και αξιοποιούν το 60% των ανακυκλώσιμων υλικών που παραμένουν στα απορρίμματα.
Συμπληρώνεται το σύστημα διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος) και οι ΜΕΑ συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ανακύκλωση.
Παράγεται πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών και εξοικονομεί 12.000 τν/έτος CO2 .
Η Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΜΜΑ) ανακτά αυτοματοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά. Δηλαδή:
-Σιδηρούχα υλικά
-Αλουμίνιο
-Χαρτί
-Πλαστικά
Η Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας:
-αποτελείται από κλειστούς αντιδραστήρες που στεγάζονται σε ειδικό κτίριο
-παράγει πράσινη ενέργεια
-παράγει υλικό τύπου κόμποστ

http://www.liberal.gr/arthro/154135/oikonomia/epicheiriseis/terna-energeiaki-ependusi-52-ekat-euro-stin-peiro.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου