Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Προσφυγική κρίση: Η Αυστρία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ιταλία

Έτοιμη να ξαναρχίσει «πολύ σύντομα» τους ελέγχους και να αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά της με την Ιταλία εάν δεν επιβραδυνθεί η μαζική έλευση μεταναστών είναι η Αυστρία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας.

«Αναμένω ότι οι έλεγχοι στα σύνορα και μια αποστολή αρωγής (των ένοπλων δυνάμεων) πολύ σύντομα θα είναι κάτι επιβεβλημένο», σημείωσε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στην εφημερίδα Krone προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά θα είναι «απολύτως απαραίτητα εάν η συρροή (των μεταναστών) στην Ιταλία δεν επιβραδυνθεί».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδα δύναμη 750 στρατιωτών είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στη μεθόριο με την Ιταλία, όπου εστάλησαν ήδη τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα το Σαββατοκύριακο.


Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα της ζώνης Σένγκεν που λόγω του προσφυγικού κύματος επέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2015 συνοριακούς ελέγχους στη μεθόριο με την Αυστρία. Ακολούθησαν η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Η Αυστρία συνεχίζει μέχρι σήμερα τους ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία και ετοιμάζεται εδώ και κάποιο διάστημα να σφραγίσει το μεθοριακό πέρασμα Μπρένερ στα σύνορα με την Ιταλία.
                 

Σύμφωνα με την UNHCR το πρώτο ήμισυ του 2017 έφθασαν διά θαλάσσης στην Ιταλία 83.650 πρόσφυγες – σχεδόν 20% περισσότεροι σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους από την αρχή του χρόνου στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.
Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θέλουν να κλείσουν τα λιμάνια τους για τους πρόσφυγες
Η προσφυγική κρίση οξύνεται στην Ιταλία, η οποία απείλησε την Κυριακή ότι θα κλείσει τα λιμάνια της για τους πρόσφυγες, ενώ έτοιμες να κάνουν το ίδιο δηλώνουν η Γαλλία και η Ισπανία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι διεμήνυσε ότι οι διασωθέντες πρόσφυγες θα αποπέμπονται από τα ιταλικά λιμάνια, αν η ΕΕ εγκαταλείψει τη χώρα του στη μοίρα της.

           
Ελάχιστη παρηγοριά προσφέρουν στη Ρώμη τα καλά λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τζεντιλόνι εγκωμίασε «τις προσπάθειες της Ιταλίας να αντιμετωπίσει την κρίση από την άφιξη των μεταναστών από τη Λιβύη», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Μόνον το περασμένο Σαββατοκύριακο έφθασαν 22 πλοία με 12.500 διασωθέντες μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια. Το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη ζητά εσπευσμένα βοήθεια από τις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί μόνη της η Ιταλία να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού. 180.000 πρόσφυγες έφθασαν πέρυσι μέσω Ιταλίας στην Ευρώπη, αριθμός που αναμένεται φέτος να φθάσει τις 230.000. Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν στα ιταλικά λιμάνια από το 2014.
Οι οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Μετά τις απειλές της Ιταλίας η UNΗCR κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους πρόσφυγες καθώς μεταξύ των διασωθέντων υπάρχου και πάρα πολλά ασυνόδευτα παιδιά καθώς και πολλά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και διακρίσεων.

«Το σημαντικότερο είναι να σώζονται ανθρώπινες ζωές και να τους παρέχεται ασφάλεια και προστασία», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR, Σεσίλ Πουϊγί, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η Ιταλία στη μοίρα τους. «Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες χώρες. Η λύση δεν μπορεί να είναι μόνον η Ιταλία.»
Δράμα χωρίς τέλος
Όμως λύση στο προσφυγικό πρόβλημα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς ούτε στη σύνοδο κορυφής του ομίλου των είκοσι ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20) την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.
Κι ένας απ’ τους βασικούς λόγους είναι ότι ήδη πριν τη σύνοδο της G7 τον Μάιο στη Σικελία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εμποδίσει μια ιταλική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των θετικών πτυχών της μετανάστευσης. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τα κράτη μέλη της G20 να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως απειλή και να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της μετανάστευσης.
Βοήθεια από τις Βρυξέλλες σε Ελλάδα και Ιταλία

Το κολέγιο των επιτρόπων της Κομισιόν θα συζητήσει σήμερα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να συνδράμει τη χώρα μας και την Ιταλία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας και του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Παρίσι.
Ενώ όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συζητήσει με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάολο Τζεντιλόνι τι μπορούν να κάνουν οι Βρυξέλλες για να προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Ήδη είχε μια πρώτη επαφή με τον Ιταλό πρωθυπουργό για το θέμα την περασμένη Πεμπτη κατά την προπαρασκευαστική τους συνάντηση στο Βερολίνο ενόψει της συνόδου G20.
Ο Τζεντιλόνι ζήτησε περισσότερη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους κι ο Γιούνκερ του απάντησε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους σ’ αυτή την κρίση.
Όμως ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι η πρόταση που έπεσε στη συνάντηση των τριών υπουργών Εσωτερικών στο Παρίσι, να αποβιβάζονται οι διασωθέντες πρόσφυγες όχι μόνον στην Ιταλία αλλά και σε λιμάνια άλλων χωρών της ΕΕ. - πρόταση που δεν έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.