Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Απόβαση στη Μόρφου ανακοίνωσαν οι Τούρκοι – Ξεκίνησε και το «Μπαρμπαρός» για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

φ
ουΕιδικού Συνεργάτη
Τουρκικά ΜΜΕ με πιο επιθετική την Milliyet ανακοίνωσαν «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει «όμορφη μογγολική σκηνή»), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία βάζει στο παιχνίδι των προκλήσεων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργήσει γεώτρηση στο οικόπεδο 11 και των απειλών με στρατιωτικά μέσα (έχει στείλει δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο στην κυπριακή ΑΟΖ και κοντά στο «West Capella») και το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός».
Σύμφωνα με πληροφορίες και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων η Άγκυρα στέλνει το «Μπαρμπαρός» στον κόλπο της Μόρφου με στόχο να διενεργήσει έρευνες ανοιχτά του κόλπου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ήδη έχει ξεκινήσει από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Έως τώρα το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του Ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού, αλλά εκτιμάται πώς είναι θέμα χρόνου να συμβεί.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.
Να σημειωθεί πώς στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού η Μόρφος υποτίθεται πώς θα επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει σημασία λοιπόν που αμφισβητείται, αν και όπως σημειώθηκε ήδη οι Τούρκοι θέλουν έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 
«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.
Η απειλή για έρευνες στη Μόρφου έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της όσο και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και να συνεχίζει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες που γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί», ανέφερε μεταξύ άλλων.
!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου