Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Βενεζουέλα: Εκλογές για την εγκαθίδρυση… δικτατορίας



Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο τήρησε προκλητικά την Κυριακή την υπόσχεσή του να διεξαγάγει τις εκλογές που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, δημιουργώντας ένα νέο κρίσιμο στάδιο σε μια μακρόχρονη κρίση που θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για τη νεώτερη δικτατορία του δυτικού ημισφαιρίου. Σε ένα έθνος της Νότιας Αμερικής που ήταν γνωστό ότι η προέλευση στις εκλογικές αναμετρήσεις έφθανε το 70%, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας φάνηκε να ψηφίζουν με το ζόρι -μένοντας μακριά από την απρόσωπη ψηφοφορία.
Οι εκλογές, που θεωρούνται παράνομες από πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα δημιουργήσουν αυτό που οι επικριτές ονομάζουν Κογκρέσο-"μαριονέτα" με τεράστιες εξουσίες για να ξαναγράψει το σύνταγμα και να αντικαταστήσει την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση, αφήνοντας όλους τους τομείς της κυβέρνησης κάτω από τον σταθερό έλεγχο των σοσιαλιστών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η προσέλευση έφτασε περίπου τα 8,1 εκατομμύρια, ή 41,5 τοις εκατό - ένας αριθμός που η αντιπολίτευση, η οποία μποϊκοτάρισε τις εκλογές, χαρακτηρίζει απάτη. Οι υποψήφιοι για τη νέα συνέλευση ήταν όλοι υποστηρικτές της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και ο γιος του Μαδούρο. Οι αντίπαλοι εκτιμούν ότι η δημόσια έλλειψη ενθουσιασμού ήταν τόσο μεγάλη που η προσέλευση αυξήθηκε μόνο στο 12,4%.

"Η Βενεζουέλα φώναξε με τη σιωπή της", δήλωσε ο Χούλιο Μπόργες, επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μια θανατηφόρα μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση Μαδούρο έδειξε μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, με στρατεύματα να πετούν δακρυγόνα και να κατακλύζουν τις πλατείες στην πρωτεύουσα και πέραν αυτής. Οι πολίτες που ψήφισαν το έκαναν υπό το άγρυπνο βλέμμα 326.000 εθνικών φρουρών και αστυνομίας.
Αργά την Κυριακή, η κυβέρνηση παρέτεινε τις ώρες ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήταν ακόμα στα εκλογικά τμήματα. Αλλά τουλάχιστον 10 τμήματα στο σχετικά πιο κυβερνητικό δυτικό τμήμα του Καράκας ήταν ουσιαστικά κενά, ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας στις 6 μ.μ. Ως στα μεσάνυχτα, ο Μαδούρο ήταν επικεφαλής μιας θριαμβολογικής παρέλασης στην Πλατεία Μπολιβάρ στο κέντρο της πόλης. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, το οποίο διαφώνησε με την κυβέρνηση, δήλωσε 10 θανάτους την Κυριακή, ενώ η αντιπολίτευση είπε ότι τουλάχιστον 16 είχαν πεθάνει στα οδοφράγματα. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ότι δεν είχε συμβεί ούτε ένας θάνατος.
Οι εκλογές αποτελούν άμεση πρόκληση για τη διοίκηση του Τραμπ, η οποία κάλεσε τον Μαδούρο, τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες, να τις ακυρώσει. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στοχεύσει τα περιουσιακά στοιχεία κορυφαίων αξιωματούχων της Βενεζουέλας. Οι επιλογές της διοίκησης κυμαίνονται τώρα από περισσότερες ατομικές κυρώσεις έως κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαίου με τη Βενεζουέλα, που θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και τουλάχιστον προσωρινά να αυξήσουν την τιμή του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ισχυρές και γρήγορες ενέργειες εναντίον των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση λόγω των σημερινών λανθασμένων εκλογών", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίδερ Νάουερτ. "Σχεδόν 234 χρόνια μετά τη γέννηση του Σιμόν Μπολιβάρ, ο οποίος αγωνίστηκε για την ελευθερία του λαού της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει παραμερίσει τις φωνές και τις προσδοκίες του λαού της Βενεζουέλας".
Την Κυριακή μέλη της αντιπολίτευσης έστησαν οδοφράγματα σε μέρη της πρωτεύουσας και αλλού και προσπάθησαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες. Αλλά η κυβέρνηση απάντησε με εξαιρετική βία. Σε μια σκηνή που επαναλήφθηκε σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, μια ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών φώναζε συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας στην Πλάζα Φράνσια της πόλης, όταν ξαφνικά έφτασαν τα στρατεύματα και άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα, διαλύοντας τους διαδηλωτές. Μια ριζοσπαστική παράταξη κυβερνητικών αντιπάλων - γνωστή ως Αντίσταση - χρησιμοποίησε επίσης βία. Περίπου το μεσημέρι στα ανατολικά της πόλης, ένας 20χρονος διαδηλωτής τοποθετούσε εκρηκτικά μέσα σε μια τσάντα που βρίσκεται στο δρόμο. Πέντε λεπτά αργότερα, καθώς περνούσαν στρατεύματα σε έναν αυτοκινητόδρομο, η τσάντα εξεράγη, ρίχνοντας τουλάχιστον δύο από τους άνδρες στο έδαφος. Ένας κυβερνητικός υποψήφιος σκοτώθηκε, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Στο Καράκας, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 6 π.μ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Datanalisis, το 72% του πληθυσμού είναι εναντίον μιας νέας Συντακτικής Συνέλευσης.
Οι 2,8 εκατομμύρια κρατικοί υπάλληλοι του έθνους κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους εάν δεν ψήφιζαν. Οι φτωχοί κάτοικοι προειδοποιήθηκαν ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε καλάθια τροφίμων και κυβερνητικές κατοικίες αν δεν εμφανίζονταν στις εκλογές. Περίπου στις 3:45 μ.μ., η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι μόλις 1,5 εκατομμύρια επιλέξιμοι ψηφοφόροι - λιγότερο από 7 τοις εκατό του εκλογικού σώματος - είχαν προσέλθει. Μια ανεπίσημη ψηφοφορία αντίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου είχε συγκεντρώσει σχεδόν 7,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους και τα αποτελέσματά της απέρριψαν τις εκλογές της Κυριακής.
Ο Μαδούρο χαρακτήρισε το νέο νομοθετικό σώμα ως τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σοσιαλιστικού ονείρου. Κάποιοι υποψήφιοι είναι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά πολλοί είναι κυβερνητικοί υποστηρικτές από φτωχές γειτονιές. Το σώμα των 545 θέσεων, λέει ο Μαδούρο, θα μετατοπίσει την εξουσία από τους παραδοσιακούς πολιτικούς και τα θεσμικά όργανα στους σοσιαλιστές ακτιβιστές και τις φτωχογειτονιές - μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι θα παραμερίσει την αντιπολίτευση, θα ωφελήσει όσους βασίζονται στην κυριαρχία των πολιτών και θα αυξήσει τον επίσημο έλεγχο. Ο Μαδούρο έριξε την ψήφο του στην κάλπη μπροστά στις εθνικές τηλεοπτικές κάμερες με την "πατριωτική κάρτα" του - την οποία οι ψηφοφόροι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν τη συμμετοχή τους και να εξασφαλίσουν μελλοντικά κυβερνητικά οφέλη.
Η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις εκλογές ενέτεινε την περαιτέρω διεθνή απομόνωση. Δεκατρία έθνη από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών είχαν ζητήσει από τον Μαδούρο να ακυρώσει τις εκλογές. Στο Twitter, η Νίκι Χάλεϊ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, έγραψε: "Οι ψευδείς εκλογές του Μαδούρο είναι ένα ακόμη βήμα προς τη δικτατορία. Δεν θα αποδεχθούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα επικρατήσουν". Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουαν Μανουέλ Σάντος δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές της Κυριακής. Το Μεξικό και ο Παναμάς δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η Ισπανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει "ατομικές και επιλεκτικές κυρώσεις". Αυτές οι κινήσεις αφήνουν τη Βενεζουέλα με ελάχιστους συμμάχους - κυρίως την Κούβα, τη Ρωσία και την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, η Delta Air Lines και η Avianca της Κολομβίας ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα τη λειτουργία τους στη Βενεζουέλα, επικαλούμενες θέματα ασφάλειας. Ο Ντιοσδάδο Κεμπέλο, ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους του Μαδούρο, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι οι υποψήφιοι που επιλέχτηκαν την Κυριακή θα αντικαταστήσουν γρήγορα τους εκλεγμένους βουλευτές στο Ομοσπονδιακό Νομοθετικό Παλάτι, το κτίριο στο Καράκας όπου συνεδριάζει η Εθνοσυνέλευση. Αυτό προκάλεσε δεσμεύσεις για μεγάλες διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, μετά την αποτυχία να συγκεντρώσει μαζικά πλήθη στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε ολοένα και περισσότερο εξαρτημένη από τη διεθνή πίεση για να περιορίσει αυτό που αποκαλούσε αρπαγή εξουσίας από την κυβέρνηση Μαδούρο. "Ο Μαδούρο μας απομονώνει από τον κόσμο και μετασχηματίζει τη χώρα μας σε νησί όπως η Κούβα", δήλωσε ο Μπόργες, ηγέτης της Εθνοσυνέλευσης.
Για την αντιπολίτευση, η οποία παρουσίασε τις εκλογές ως "ώρα μηδέν" για τη δημοκρατία της Βενεζουέλας, η πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να αναζωογονηθεί η εξαντλημένη αντίσταση. Μετά από τέσσερις μήνες διαμαρτυριών στο δρόμο, όπου χιλιάδες συνελήφθησαν, το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρεθεί μια νέα δυναμική. Κατά μία έννοια, η νέα Συντακτική Συνέλευση ενέχει επίσης κινδύνους για τον Μαδούρο. Το σώμα θα είναι παντοδύναμο. Θεωρητικά, η εξουσία της θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του προέδρου. Ένα σενάριο είναι ότι η σύζυγος ή ο γιος του Μαδούρο θα είναι επικεφαλής και η συνέλευση θα βρει έναν τρόπο για να προστατεύσει την εξουσία του. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ελέγχει ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, τον Μάρτιο, ακύρωσε την αρμοδιότητα της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου