ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Νέα συνταρακτικά γεγονότα προετοιμάζονται να λάβουν στην απίστευτη υπόγεια σύγκρουση Ρώσων και Αμερικανών στα Βαλκάνια , για αυτό και η σπουδή της Ουάσιγκτον να εντάξει τις υπόλοιπες χώρες στο ΝΑΤΟ και να κλείσει άρον-άρον το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με την Ελλάδα .
Στην ουσία όμως και αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή μας όπως και στο συριακό έδαφος ετοιμάζεται να ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στην βδελυρή νέα τάξη πραγμάτων. Το ποιος θα βγει νικητής το γνωρίζουν οι σκοτεινοί ηγέτες και πασχίζουν να προλάβουν …αλλά μάταια .
Το αμερικανικό Κέντρο Μελετών Ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο (QKSS) δημοσίευσε σήμερα μια ολοκληρωμένη έκθεση στην οποία μιλάει για «άμεση επέμβαση της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο…», δηλώνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι εκτεθειμένο σε μια μεγάλη εκστρατεία επιρροής και εν εξελίξει ρωσική επέμβαση κατά του δυτικού μοντέλου και των αποκαλούμενων δημοκρατικών αξιών δεχόμενο «επίθεση» «βυζαντινού τύπου».
Η παρούσα έκθεση έχει συνταχθεί από τον αναλυτή Dove Kallaba ανώτερο ερευνητή του ινστιτούτου QKSS,΄ο οποίος δηλώνει ότι η έκθεση συντάχθηκε με σκοπό την παροχή μιας ολιστικής ανάλυσης σε ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για το Κοσσυφοπέδιο, όπως είναι η ρωσική παρουσία και οι επιπτώσεις της στις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις της χώρας.
Τέτοιες μελέτες εφόσον γίνονται, στην συνέχεια υλοποιούνται τα πολεμικά σχέδια ως πράξη για την παρεμπόδιση του αντιπάλου .
Η έρευνα διαπιστώνει ότι ρωσικά «ανατρεπτικά μη στρατιωτικά μέσα» χρησιμοποιούνται όλο και πιο μαζικά κατά του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να δημιουργήσουν προσχήματα για ένα αποτυχημένο κράτος, ενώ αυξάνουν πολύ τις τοπικές αποσχιστικές τάσεις εντός της σερβικής κοινότητας στους βόρειους δήμους.
«Η έκθεση, χρονολογικά, ξεκινά με τις κυρώσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου κατά της Ρωσίας το 2014, η οποία εναρμονίστηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Μόσχας .
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας όμως αποδείχθηκαν ότι είναι αναποτελεσματικές αφού η Ρωσία ελέγχει την βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την Σερβία , κυρίως μέσω των προϊόντων πετρελαίου, που διακινούνται στην συνέχεια στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου.
ο ινστιτούτο QKSS διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης δεν αντιμετωπίζει από την πλευρά της το Κοσσυφοπέδιο εξίσου με ισόνομο τρόπο όπως τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά στην διαδικασία εναρμόνισης και επιβολής κυρώσεων στις οικονομικές οντότητες και τις πολιτικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , ανέφερε η ανακοίνωση του κέντρου.
Στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 το επίπεδο των ρωσικών εμπορευμάτων που εισάγονται στο Κοσσυφοπέδιο υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όγκος των εξαγωγών προς τη Ρωσία από το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μηδενικός.
Αυτή η αρνητική ασυμμετρία αποδεικνύεται επίσης από την άποψη της εισόδου / εξόδου των Ρώσων πολιτών. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 2.000 Ρώσοι πολίτες επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο κάθε χρόνο, ενώ οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Ρωσία λόγω μη έγκρισης των διαβατηρίων τους.
Η έκθεση υπογράμμισε το παράδοξο ότι το καθεστώς θεώρησης του Κοσσυφοπεδίου , προνοεί για τους ΄Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους κατόχους διαβατηρίων.
Έτσι δεκάδες Ρώσοι «διπλωματικοί υπάλληλοι» κάθε χρόνο εισέρχονται στην χώρα . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν και να παραμείνουν έως και 15 ημέρες στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
Το ινστιτούτο εκτιμά ότι αυτή η «διευκόλυνση » αποτελεί ανησυχία για την εθνική ασφάλεια για το Κοσσυφοπέδιο, επομένως είναι απαραίτητη η τροποποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων.
Ενώ ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε, ο σημερινός ρόλος της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο, εκτός από την χρήση βέτο σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται καλύτερα στους βόρειους δήμους, που κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.
Εκεί οι δεσμοί μεταξύ πολιτικών κομμάτων από τη σερβική κοινότητα και το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Προέδρου Πούτιν εξελίσσονται συνεχώς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν το επόμενο διάστημα υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο απόσχισης από την κεντρική κυβέρνηση στο Κόσοβο.
Η έκθεση τόνισε ότι ο θρησκευτικός παράγοντας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ρωσικής επιρροής μέσω της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Με την πολιτική στήριξη που παρέχεται μέσω θρησκευτικών θεσμών, η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει μια ισχυρή παρουσία μεταξύ της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.
Η έλλειψη σωστού δημοσιονομικού ελέγχου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δημιουργεί την ευκαιρία για μια διχαστική ατζέντα, προς το συμφέρον της εμπλοκής και ενίσχυσης του δυναμικού των επιπτώσεών για το Κοσσυφοπέδιο από την Ρωσία», αναφέρει το δελτίο τύπου .
Η έκθεση μίλησε επίσης για την κατασκευή μη-πραγματικών ειδήσεων (Fake Νews) μέσω των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζοντας το έδαφος για εξελίξεις .
«Η έκθεση διαπιστώνει ότι η φιλο-ρωσική παρουσία των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία είναι ένα σημαντικό βήμα της διάδοσης της προπαγάνδας μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, μέσω των πρακτορείων ειδήσεων Sputnik και Russia Today.
Από την άλλη πλευρά, η αποκαλούμενη ουδέτερη θέση της Σερβίας σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μαζί με την αρνητική κοινή γνώμη στη Σερβία για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, παραμένει μια σοβαρή ανησυχία για την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Η αινιγματική λειτουργία του λεγόμενου ρωσο-σερβικού ανθρωπιστικού κέντρου στο κέντρο της Νις από το 2011, μαζί με την αυξημένη στρατιωτική εκπαίδευση και τις ρωσικές επενδύσεις στην Σερβία , θα πρέπει να θεωρούνται ως μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο του Κοσσυφοπεδίου , αλλά και των γειτονικών χωρών ( Αλβανία, Κροατία), τονίζει το ινστιτούτο.
Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα κεντρικά θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να αποτρέψουν τη διείσδυση των Ρώσων πρακτόρων και να αντιμετωπίσουν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα.
Με λίγα λόγια κάποιοι το επόμενο διάστημα θα παρέμβουν δυναμικά για να «κόψουν τον ομφάλιο λώρο» των Σέρβων πολιτών και της εκκλησίας με την Μόσχα . Πρόκειται σαφώς για λίαν επικίνδυνα πράγματα σε μια περιοχή που μυρίζει ήδη «μπαρούτι».
Επίσης το έχουν δηλώσει επανειλημμένα Έλληνες και ξένοι αμυντικοί αναλυτές, οι Ρώσοι δεν πρόκειται να «αποχωρήσουν» από τα Βαλκάνια διότι διαθέτουν στέρεα ερείσματα εντός των λαών της χερσονήσου.
Η θρησκεία, το σλαβικό στοιχείο και η πολιτιστική και ιστορική παράδοση δεν αλλάζουν με τίποτα ( εκτός αν γεμίσουν την περιοχή με μουσουλμάνους μετανάστες) και η σύγκρουση με τις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Βοσνία ( σερβικό τμήμα) …σύντομα πολύ σύντομα από ότι κάποιοι αναμένουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου